Новини - 02-01-2011, 05:01 - sasa 238

Юрій Яцуха встановив світовий рекорд швидкострільності?

Юрій Яцуха встановив світовий рекорд швидкострільності?

Після того, як у минулому номері \”ПС\” було оприлюднено статистичний звіт про хокейний матч \”Кубка Чорного моря\”, в якому ХК \”Кременчук\” переміг у Херсоні ХК \”Легіон\” (Крим) – 7:4, у багатьох наших земляків виникло запитання: чи не є досягнення гравця ХК \”Кременчук\” Юрія Яцухи новим світовим рекордом результативної швидкострільності?

Нагадаємо, що в тому матчі, який відбувся 12 грудня, Яцуха закинув у ворота кримчан дві поспіль шайби, як значиться в офіційному протоколі матчу, протягом лише… 3-х секунд! П\’яту шайбу (за рахунку – 4:4) Юрій закинув, коли на табло світилися цифри 57 хвилин 46 секунд ігрового часу, а шоста шайба після його кидка залетіла до воріт ХК \”Легіону\”, коли табло показувало ті ж самі 57 хвилин, але вже 49 секунд. Тож між двома закинутими шайбами, причому – закинутими одним і тим же самим гравцем, пройшло лише 3 секунди ігрового часу! Приблизна \”технологія\” цього рекорду унікальна: 1 секунда на вкидання шайби суддею у центрі хокейного майданчика, ще 1 секунда – на боротьбу і виграш у цьому вкиданні, і ще 1 секунда – на передачу шайби, її прийом і результативний кидок. Ось і все. Вийшло все надзвичайно круто і стрімко!

До того ж, 7-у шайбу у цій грі кременчужани закинули у ворота ХК \”Легіон\” (що найцікавіше – з результативної передачі того ж таки Юрія Яцухи) через 59 секунд, після 5-ї шайби. Отож і виходить, що на три останні шайби у матчі з суперником ХК \”Кременчук\” витратив менше однієї хвилини (з показника на табло 57:46 – до 58:45).

Для з\’ясування того, чи встановив кременчужанин світовий рекорд результативної швидкострільності – багато часу не знадобилося. Адже в Інтернеті легко можна знайти цілий розділ \”Хокейні рекорди\”. І тут з\’ясувалося, що світовим рекордом на професійному рівні – в НХЛ (Національній хокейній лізі) володіє наш… \”земляк\”, гравець команди \”Чикаго Блек Хоукс\” Білл (Уїльям) Мосієнко (на знімку). Його батько Михайло Мосієнко – родом з Полтавщини – емігрував до Канади ще під час Першої світової війни. Він працював стрілочником на Канадській Тихоокеанській залізниці. Білл Мосієнко народився 2 листопада 1921 року у Вінніпегу (провінція Манітоба). У родині Михайла Мосієнка було 14 дітей – 10 синів і 4 доньки.

22 березня 1952 року у легендарному нью-йоркському \”Медісон Сквер Гарден\” правий нападаючий Білл Мосієнко встановив неперевершений рекорд серед професіоналів: у матчі \”Нью-Йорк Рейнджерс\” – \”Чикаго Блек Хоукс\” він закинув 3 шайби за 21 секунду! Йшов третій період, в якому в рахунку вели господарі майданчика – 6:2. У цьому періоді на позначці часу 6 хвилин 09 секунд Мосієнко забиває свою першу шайбу. На позначці – 6:20 (через 11 секунд) Білл забиває другу шайбу. Ще через 10 секунд (6:30) він здійснює феноменальний хет-трик – закидає третю поспіль шайбу у ворота Лорна Андерсона за 21 секунду. Тричі результативні передачі для Білла робив інший етнічний українець, батьки якого були вихідцями з Галичини, – Гус Боднар. У підсумку \”Чикаго\” тоді вирвав перемогу – 7:6. Але навіть цьому колишньому суперударному українському дуету не судилося закинути у \”Медісон Сквер Гардені\” дві шайби протягом лише трьох секунд.

Взагалі Білл Мосієнко почав займатися хокеєм з 10-річного віку і грав майже до 40 років. Він став першим етнічним українцем, хто потрапив до легендарної Зали Слави НХЛ. До речі, українські корені мають три воротарі у Залі Слави – Террі Савчук, Джонні Бовер та Волтер Брода, який і дотепер тримає рекорд за кількістю \”сухих\” матчів – 115. Крім них, ще семеро польових гравців українського походження мають там своє місце: Майк Боссі (Михайло Босий), Джонні Буцик (також нащадок вихідців з Полтавщини), Білл Мосієнко, Воллі Стояновський, Бронко Хорват, Бернард Федерко і Дейл Хаверчук. Білл Мосієнко подарував для Зали Слави свою ключку, якою встановив надзвичайне досягнення: за 21 секунду він закинув три шайби! У рідному Вінніпегу, де Мосієнко прожив останні роки і помер 1994 року, є спортивна арена, названа його іменем, а на стіні одного цегляного будинку намальовано велику картину-графіті – портрет Білла з трьома шайбами у руці.

Є й багато інших хокейних світових рекордів. Найбільший рахунок: Південна Корея – Таїланд – 92:0, у цій грі Донган Сонг закинув 31 шайбу: два хет-трики він зробив менше ніж за хвилину. Але рекорда Білла Мосієнка не зміг перевершити і також не зміг закинути дві шайби за 3 секунди, як кременчужанин Яцуха. Найшвидший гол від початку матчу в НХЛ – через 5 секунд після вкидання шайби (першим це зробив Дуг Смейл 20 грудня 1981 року у матчі \”Вінніпег Джетс\” – \”Сент-Луїс Блюз\”, другим – Брайан Джон Троттьє 22 березня 1984 року у матчі \”Нью-Йорк Айлендерз\” – \”Бостон Брюїнз\”).

Найшвидшу результативну швидкострільність у Європі продемонстрував Пер Ольсен, який у матчі першої ліги чемпіонату Данії \”Рунгстед\” – \”Оденсе\” (14 січня 1990 року) закинув шайбу вже на 2-й секунді після початку гри. У норвезькій юніорській лізі Йорген Палмгрен Еріксен у матчі \”Фріск\” – \”Холмен\” (17 березня 1991 року) закинув 3 шайби за 10 секунд. Але навіть цей норвезький юнак не зміг закинути 2 шайби за 3 секунди – на інтервал між ними він витрачав по 5 секунд ігрового часу.

6 серпня 1982 року у матчі \”Венрой Кугарс\” – \”Селмон Арм Ейсіз\” – на першість канадської провінції Британська Колумбія – господарі майданчика забили 5 шайб за 56 секунд, але й тут інтервал між шайбами перевишував показник кременчужанина Юрія Яцухи.

Тож чи є Юрій Яцуха світовим рекордсменом з результативної швидкострільності? Звісно, ми можемо вважати нашого земляка неофіційним світовим рекордсменом, адже навіть у спеціалізованих міжнародних розділах \”хокейних рекордів\” не має жодного прикладу, щоб який-небудь хокеїст закидав 2 шайби за 3 секунди. А ось стати офіційним світовим рекордсменом буде досить важко. Для цього треба пройти нелегкий шлях. Для цього також потрібна воля організаторів Кубка \”Чорного моря\” і Федерації хокею України. Також потрібно не лише протокольний звіт, а й відео-звіт, який реально підтверджує забиття кременчужанином двох шайб протягом трьох секунд. Щоб офіційне встановлення нового світового рекорду, який уже практично не можливо перевершити, ні в кого не викликало ніяких сумнівів.

Погода