09.04.1961.
Ворскла (Полтава) - Хімік (Сєверодонецьк)
2 : 1


Клас Б. 2 зона УРСР


Ворскла 2 : 1 Хімік
Ворскла (Полтава) Хімік (Сєверодонецьк)
09.04.1961. 16:00
Стадіон: Колгоспник (Полтава) . 16000 глядачів (вміст 15000)
 
Суддя: Юрій ЄФРЕМОВ (Душанбе)


Склади команд
Амп Гравець Амп Гравець
1 Вр СРСР ДЕМЕНКО Іван Гравець відсутній у базі даних.
2 Зх СРСР ПЕТРУК Віктор Гравець відсутній у базі даних.
3 Зх СРСР ДАБІЖА Леонід Гравець відсутній у базі даних.
4 Зх СРСР БОРИСОВ Володимир Гравець відсутній у базі даних.
5 Зх СРСР ХИЖНЯК Анатолій Гравець відсутній у базі даних.
6 Пз СРСР БУГАЄВСЬКИЙ Віктор Гравець відсутній у базі даних.
7 Нп СРСР САБО Стефан Гравець відсутній у базі даних.
8 Пз СРСР ЯЧНЄВ Юрій Гравець відсутній у базі даних.
9 Пз СРСР БІТУДІН Віктор Гравець відсутній у базі даних.
10 Нп СРСР ЗОЛОТУХІН Євгеній Гравець відсутній у базі даних.
11 Нп СРСР ГЛОБА Володимир Гравець відсутній у базі даних.
 
Запасний склад
Амп Гравець Амп Гравець
   
   
   
   
   
   
   
 
Головні тренери
СРСР Віктор ЖИЛЬЦОВ СРСР Петро БОГОЛЮБОВ

Хронологія гри
Гравці   clock.png   Гравці
БІТУДІН Віктор goal.png 41
ЗОЛОТУХІН Євгеній goal.png 51

Про всі неточності в протоколах або неспівпадіння з вашими даними прохання повідомляти на fcvadmin@ukr.net

Перша гра – перший успіх

«Цієї неділі болільники футбола чекали з нетерпінням. Ще б пак! Саме в цей день відкрився футбольний сезон. На стадіоні «Колгоспник» господарі поля зустрілись з командою майстрів класу «Б» — північнодонецьким «Хіміком».Голова обласної ради союзу спортивних товариств і організацій Г.Давидов привітав усіх з відкриттям футбольного сезону і побажав спортсменам добитись у цьому році кращих успіхів.
16 година. Гра почалася. Що принесе вона полтавцям? Команда «Хімік» лише другий сезон виступає у класі «Б», проте вона в 1960 році двічі перемогла наших футболістів. Отже, у «Колгоспника» серйозний суперник.
Спочатку гра проходить з перемінним успіхом. Вітер допомагає гостям, але захист, зокрема Борисов (№ 4) і Добіжа (№ 3), відбивають атаки хіміків. Нарешті полтавці переходять в активний наступ. І за три хвилини до кінця першого тайму Бітудін (№9) відкриває рахунок.
Під час перерви болільники згадують перші зустрічі футболістів за останні чотири роки, коли «Колгоспник» на своєму полі програвав гостям. Невже так буде й тепер? Ні, відчувається, що «Колгоспник» добре підготувався до нового сезону.
І це полтавці довели в другій половині гри. На п'ятій хвилині в результаті вдалої комбінації Золотухін (№ 10) забиває у ворота «Хіміка» другий м'яч. Лише за десять хвилин до закінчення матчу гості розквитали один гол. Таким чином, «Колгоспник» виграв зустріч з рахунком 2:1.
Слід відзначити хорошу, злагоджену гру полтавців в першій зустрічі зокрема Золотухіна, Бітудіна, Борисова, Хижняка (№5) і воротаря Деменка, який неодноразово рятував команду від загрозливих м'ячів.
Побажаємо ж «Колгоспнику» дальших перемог».

«Зоря Полтавщини» № 74 (8774), 11 квітня 1961 (вівторок).

Рахунок перемог відкрито

«Довго чекали болільники початку розиграшу першості СРСР з футболу серед команд класу "Б", тому і не дивно, що перший матч сезону викликав велику зацікавленість. У неділю, 9-го квітня на стадіоні "Колгоспник" на відкриття футбольного сезону зібралось понад 15 тисяч глядачів.
Перед початком змагань обидві команди "Хімік" Північнодонецьк та "Колгоспник" Полтава вишукалися перед центральною трибуною. З привітальною промовою до футболістів та глядачів звернувся голова облради Союзу спортивних товариств та організацій т.Давидов Г.М.
... Після кількахвилинної розминки по свистку судді республіканської категорії Ю.Єфремова (м.Сталінабад) почалася гра.
Перші хвилини матчу проходять у перемінних гострих атаках, де відчувалася деяка територіальна перевага гостей. Але полтавчани все ж атакували значно гостріше.
Господарі поля мали реальну можливість відкрити рахунок вже на 16-й хвилині, коли Золотухін (№10) спочатку обіграв захисника, а потім і воротаря гостей. З 5 метрів він сильно вдарив по воротах. Але там вже встигли стати живою стіною кілька гравців. М'ячу не судилося побувати у сітці - його відбили на кутовий.
Та все є господарі поля добились успіху - на 41-й хвилині матчу, коли Бугаєвський (№9) після кількох ударів своїх партнерів загнав перший м'яч у ворота.
Перша половина гри так і закінчилася з рахунком 1:0 на користь полтавчан.
Після перерви господарі поля продовжували дружно атакувати і ще раз примусили гостей почати гру з центру. Це сталося на 51-й хвилині, коли один з полтавчан-захисників сильним і довгим ударом послав м'яч до воріт суперників, який рикошетом відлетів до Золотухіна (№10), а той оволодів ним. Воротар зробив спробу вибігти йому на назустріч, але Золотухін виключно майстерно перекинув через нього м'яч, і рахунок - 2:0.
Після цього команда "Колгоспник" чомусь більше стала турбуватись про захист своїх воріт, ніж про те, щоб забити гол.
А гості, треба віддати їм належне, стали грати активніше. Вони захопили середину поля і взяли ініціативу в свої руки на довгий час, атакуючи майже усією командою. Проте спочатку добились успіху не змогли, бо захист на чолі з Добіжею (№3) відбивав усі їх атаки. Лише на 80-й хвилині центральний захисник сквитав один м'яч. Гра так і закінчилась з рахунком 2:1. Ця перемога полтавчан почесна, бо це перша перемога за останні роки на початку сезону на своєму полі. Вона вселяє надію на те, що у цьому році футболісти "Колгоспника" порадують стабільною грою.
Але треба вказати, що у переможців поки що не все гаразд. Це насамперед стосується нападу. Як показала ця зустріч, у лінії нападу немає певного взаєморозуміння та злагодженості.
Найбільш активним у грі були Золотухін (№10) та Бітудін (№9). Правий напівсередній Ячнєв (№8)не зміг забезпечити необхідного зв'язку з правим крайнім нападаючим, тому гра Сабо (№7) була мало ефективно.
Молодий нападаючий Глоба (№11) дуже старанно виконував завдання тренера - грати у глибині поля і своїми діями відвертати увагу та витягувати і зони захисників, щоб дати простір діям своїх нападаючих і допомагати їм.
Звичайно це була перша в сезоні офіційна гра, ставити високі вимоги в цілому усієї команди поки рано. Але слід усунути всі недоліки. Перша перемога зобов'язує футболістів закріпити свій успіх у наступних матчах».

А.Надін.
"Комсомолець Полтавщини" № 44(1057), 12 квітня 1961 (середа).

Фото гри


Погода