Новини - 28-07-2010, 05:07 - sasa 188

30 років тому наші земляки виграли два золота Олімпіади

30 років тому наші земляки виграли два золота Олімпіади

Три десятиріччя минули з того часу, як у столиці СРСР Москві, а також інших містах країни – Києві, Таллінні, Мінську та Ленінграді – відбулись змагання Ігор ХХІІ літньої Олімпіади. З нагоди цього ювілею Національний олімпійський комітет спільно з Міністерством України у справах сім\’ї, молоді та спорту 21 липня вшанував українських спортсменів, які у складі радянської збірної здобули медалі Олімпіади-1980. Серед присутніх на урочистій зустрічі – більше тридцяти чемпіонів та призерів московських Ігор. Серед них і два наші земляки-легкоатлети – олімпійські чемпіони Володимир Кисельов (штовхання ядра) і Надія Ткаченко (легкоатлетичне п\’ятиборство). Їхній виступ у Москві був феноменальним! Окрім перемог вони встановили рекорди: Кисельов – олімпійський рекорд, Ткаченко – світовий рекорд.


РЕКОРД В ОСТАННІЙ СПРОБІ
Володимир Кисельов з 1972 року почав займатися легкою атлетикою у Кременчуці у тренера Івана Паламарчука. Вже своїми першими виступами на республіканській арені привернув до себе увагу провідних фахівців, які пророкували йому велике майбутнє. У 1975 році кременчужанин стає в Афінах чемпіоном Європи перед юніорів (18 м 27 см). А за рік до Олімпіади в Москві завойовує золоті медалі зимового чемпіонату континенту у Відні, звання чемпіона СРСР  (20 м 42 см) і володаря Кубка країни. За чотири місяці до головного старту Володимир Кисельов значився у резерві національної збірної, а остаточно забронював у ній місце лише після того, як штовхнув ядро на 21 м 13 см.

На думку спеціалістів, головна боротьба у секторі московського стадіону мала відбутися між визнаними авторитетами Олександром Баришниковим (СРСР) та Удо Бейєром (НДР) – кожен з них штовхав ядро за 22-метрову позначку. Та сталося зовсім не так. Титул олімпійського чемпіона виборов кременчужанин Володимир Кисельов. Незважаючи на шалену конкуренцію, наш земляк практично переміг за явної переваги. Вже у кваліфікації його результат був кращим – 20 м 72 см. А теплого вечора 30 липня 12 фіналістів розпочали вирішальний бій. У ньому знову не було рівних Кисельову. В першій спробі він штовхнув ядро на 21 м 10 см – і цього результату вистачило б для перемоги. Однак в останній спробі кременчужанин \”вистрелив\” на 21 м 35 см, встановивши новий олімпійський рекорд. Таким чином на іграх у Москві Володимир здійснив спортивний подвиг, ставши єдиним в історії радянського спорту \”артилеристом\” (так називають штовхальників ядра), хто підкорив олімпійську вершину. А рекорд нашого земляка \”прожив\” аж 16 років – до Олімпійських ігор-1996 в Атланті.

ПІДКОРЕННЯ МРІЇ
Видатна спортсменка Надія Ткаченко народилася у Кременчуці 19 листопада 1948 року. З 1966 по 1969 роки вона тренувалася у рідному місті під керівництвом тренера Віри Василівни Ребрун. Та невдовзі вона переїхала до Донецька і протягом наступного десятиліття захищала честь збірних команд України та СРСР. Там її майстерність почала швидко прогресувати завдяки співпраці з досвідченим тренером Євгеном Григоровичем Сапроновим. Уже в 1970 році Надія виконала норматив майстра спорту. А ще через рік вона вже стає майстром спорту міжнародного класу. До Олімпійських ігор у Москві наша землячка вже була відомою спортсменкою, яка брала участь в Олімпійських іграх 1972 року (Мюнхен) і 1976 року (Монреаль). Вона була багаторазовою чемпіонкою і рекордсменкою СРСР, Європи (1974, Рим).

На третіх для себе Олімпійських іграх у Москві на стадіоні в Лужниках протягом двох днів змагань (23-24 липня) колишня кременчужанка досягла безпрецедентного у своєму виді результату – 5083 очка. Вперше в історії легкої атлетики жінка змогла підкорити недосяжну мрію – перевершити рубіж у 5000 очок у легкоатлетичному п\’ятиборстві! В Москві Надія показала свої найкращі в кожному виді результати (особисті рекорди): біг 100 метрів з бар\’єрами – 13,29 сек., штовхання ядра – 16м 84см, стрибки у висоту – 164 см, стрибки у довжину – 6м 73см, біг 800 метрів – 2 хвилини 05,20 секунди. Після феноменального фінішу на 800 метрів наша землячка без сил падає на доріжку стадіону. Її спортивному подвигу аплодують 100 тисяч глядачів! Все було віддане заради ПЕРЕМОГИ, до якої вона йшла понад 14 років!

Світовий рекорд нашої землячки увійшов до розряду вічних, адже одразу після московської Олімпіади на зміну жіночому легкоатлетичному п\’ятиборству у 1981 році, за рішенням виконкому ІААФ (Міжнародної асоціації атлетичних федерацій), прийшло семиборство. Але, незважаючи на це, досягнення нашої землячки не забуте. У 1987 році за підсумками міжнародного опитування, проведеного ІААФ, Надія Ткаченко була названа кращою у світі легкоатлеткою-багатоборкою всіх часів!


Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода