- 01-08-2015, 09:08 - sasa 211

Арменд Даллку – єдиний, хто зміг “вийти сухим із води”

Арменд Даллку – єдиний, хто зміг “вийти сухим із води”

Ситуації, коли місце у воротах займає польовий гравець, виникають не дуже часто. Але якщо це все ж трапляється, то залишається у пам’яті уболівальників.

За часи незалежності у полтавської Ворскли було кілька таких випадків. 27 листопада 1994 року наша команда в Донецьку проводила матч-відповідь 1/8 фіналу Кубка України проти місцевого Шахтаря. Після першої гри в Полтаві у наших гравців залишалися теоретичні шанси пройти далі, адже матч закінчився мінімальною перемогою гірників. Але так сталось, що з різних причин на другу гру не зміг вийти жоден із голкіперів полтавців (Олег Стороженко та Олександр Супрун) і місце у воротах зі старту зайняв номінальний нападник Андрій Брагинець. За таких умов спрогнозувати підсумковий результат було неважко. Ворскла зазнала найбільшої поразки за всю історію своїх виступів у кубкових змаганнях – 0:8.

Вдруге польовому гравцю довелося займати місце у воротах 26 травня 1998 року під час календарного матчу чемпіонату України проти запорізького Металурга. За рахунку 0:1 на 84-й хвилині пряму червону картку отримав наш воротар Андрій Ковтун. А оскільки всі заміни на той час Віктор Пожечевський уже використав, то воротарський светр довелося одягати Андрію Хомину. Він зміг відбити два удари запоріжців, але захист не підтримав свого партнера по команді і з третьої спроби Олександр Осташов таки подвоїв перевагу свої команди. До кінця гри полтавці змогли відіграти один гол, граючи вдев’ятьох проти одинадцяти суперників, але Ворскла програла тоді 1:2.

Через 14 років ситуація повторилася. Тільки на місці Андрія Ковтуна був Сергій Долганський, а замінами невдало розпорядився Вадим Євтушенко. У домашньому матчі проти Кривбасу на 85-й хвилині у ворота довелося стати Роману Безусу. Відзначимо, що за це почесне право між гравцями Ворскли розгорнулася справжня боротьба. Спочатку воротарські рукавички приміряв Арменд Даллку. Як зізнався у недавньому інтерв’ю Олег Краснопьоров, він теж у  той момент хотів спробувати нелегкого воротарського хліба. У результаті на лінію воріт став Роман Безус, який все ж пропустив гол зі штрафного після удару Олексія Антонова. До кінця матчу півзахисник Ворскли встиг виручити свою команду, коли відбив удар ногою криворізького футболіста, але Ворскла поступилася Кривбасу – 0:1.

Останній випадок трапився на 90-й хвилині єврокубкового матчу проти Жиліни. І знову фол голкіпера Станіслава Богуша, вичерпаний ліміт замін і…  Арменд Даллку став у ворота. Відзначимо, що албанський легіонер Ворскли став першим польовим гравцем, якому вдалося зберегти свої ворота у недоторканності. Арбітр додав відразу 7 хвилин, за які Даллку встиг зіграти на виході під час подачі кутового, відбити удар у площину воріт і \”загіпнотизувати\” гравця словацького клубу, який, вийшовши сам на сам і перекидаючи Арменда, просто не зміг влучити у ворота.

Звісно, можна сказати, що порівнювати наведені випадки некоректно. Кожен польовий гравець провів у воротах різну кількість часу. Та все ж факт залишається фактом: тільки Даллку зміг \”вийти сухим із води\”, зберігши таким чином шанси нашій команді на продовження боротьби. За рахунку 0:3 відіграватися було б значно важче.

Олександр ДАННИК

Погода