Новини - 29-03-2010, 09:03 - sasa 227

Боротьба у воді

Боротьба у воді

У Полтавському спортивному комплексі «Спартак» 27-28 березня розгорнулися справжні змагання з боротьби.

Одразу ж спадає думку, що турнір проходив з дзюдо, або тхеквондо, але це не зовсім звичне для жителів нашого міста змагання – воно відбувається не на суші, а у водному середовищі, що й додає цікавості та оригінальності цьому виду спорту.

На вихідні Полтава вперше стала місцем проведення відкритого кубку Європи CMAS (Всесвітня Конференція підводної діяльності) з доволі нового виду спорту – акватлону, серед кадетів (до 21 року) та юніорів (до 18 років). Взагалі слово «акватлон» дослівно перекладається як “змагання у воді”.

Правила гри здаються, на перший погляд, легкими, й здавалося б, брати участь може кожен, хто вміє плавати. Але це трохи не так. Так що ж так ускладнює акватлон і робить його недоступним для непідготовлених людей? Змагання проводяться в огородженому басейні-рингу, розмірами 4х4х4 метри. Пара суперників повинна проявити всю свою спритність та гнучкість і за 6 секунд проплисти через прикріплені під водою ворота-обручі. Змагання складаються з трьох раундів, по 30 секунд кожний. Переможцем вважається той, хто першим зніме з ноги партнера стрічку та покаже її над водою. Обов’язковим для акватлону є присутність в басейні головного та двох бокових арбітрів, які ще й підстраховують учасників. Існує декілька вимог спортивного обладнання спортсменів: суперники мають бути одягнуті в спеціальні ласти, маски та гумові шапки, в районі голені прикріплюють яскраву стрічку, яка й слугує головним об’єктом змагань. У боротьбі під водою заборонені будь-які атаки, направлені в зону шиї та голови. Займатися цим захоплювальним видом спорту можуть, як і жінки, так і чоловіки.

Кому ж все-таки прийшла в голову ідея боротися під водою? Засновниками акватлону були студенти Московського Харчового інституту, які займалися в морському клубі, де була унікальна споруда – басейн-труба 12 метрів глибиною і 5 в діаметрі. Одного разу в них виникла ідея створити гру, суть якої була притиснути суперника спиною до стіни. Пізніше правила змінювались: плавці повинні не притискати, а виштовхувати один одного за лінію квадрату. Так, 1982 року була організована федерація акватлону й проведено перший чемпіонат. Але 1985 року, незадовго до змагань, у ентузіаста нового виду спорту зламався компресор, тому за ніч в правила змагань внесли поправки: учасники мають змагатися вже без аквалангів.

Нині цей вид спорту популярний більш ніж в п’ятдесяти країнах світу. Велика перевага акватлону полягає в тому, що не існує обмежень – нападати можна не лише з усіх боків, а й згори та знизу – повна свобода для учасників.

…І ось настав момент змагань у Полтаві – арбітр подає сигнал і пара суперників швидко пірнула у воду. Пройшовши перешкоди, у прозорій воді зчепились два тіла, неначе рідні брати після довгої розлуки. Вода починає колихатись, ніби виштовхуючи спортсменів із басейну. Через декілька секунд на поверхні води з’являється, то рука, то голова. Вода заспокоїлась, ховаючи накриваючи собою акватлоністів. Мить – і над гладдю з’являється переможно стиснутий кулак, в якому затиснута червона стрічка. Це і є той яскравий знак перемоги!

У Полтавському басейні СК “Спартак” за головний трофей боролися чотири команди з Ізраїлю, Тверської області, Московської області Росії та України. За результатами турніру Кубок Європи помандрував до наших сусідів – Росії, а саме до Московської області. Почесне друге місце отримали учасники Ізраїльської команди, третє – Тверська область. Українська команда лише нещодавно познайомилась з цим видом спорту, тому й не дивно що наші стали останніми. Наші перемоги ще попереду!

Лілія КОЗУБ

Погода