- 28-01-2021, 06:01 - admin 9865

Бразильці у «Ворсклі»: як це було раніше

Згадуємо всіх бразильських легіонерів, які одягали футболку полтавського клубу.
Бразильці у «Ворсклі»: як це було раніше

Бразильські гравці виступають в багатьох європейських чемпіонатах. Користуються їх послугами й українські футбольні команди. Особливо цим вирізняється донецький «Шахтар».

Якщо говорити про «Ворсклу», то вона запрошує «чарівників м’яча» не часто. Але повернення Луїзао дає хороший привід, щоб згадати усіх бразильських легіонерів, які одягали футболку полтавського клубу.

Усе могло статися раніше

Перші бразильці могли зіграти за «Ворсклу» ще в другій половині 90-х років, коли команду тренував Віктор Пожечевський. Газети повідомляли, що на перегляд до Полтави прибули гравці, з типовими для Бразилії прізвищами Рівеліно й Де Кастро. Після Луїса Бербарі й Даніеля Нджоку поява цих чарівників м’яча не здивувала б полтавських вболівальників. Але не склалося. За чутками, рівень футболістів був не надто високим. Це схоже на правду, адже в ті часи президент «Ворскли» Володимир Артемов не шкодував для свого дітища грошей і якби тренер захотів мати в команді бразильських легіонерів, то він би їх мав.

Перших бразильців у Полтаву запросив Андрій Баль

Тому перший бразилець завітав до Полтави на початку 2000-х. Після хорошого другого кола сезону 2002/03 Андрій Баль шукав підсилення атаки й звернув увагу на бразильський ринок. Гравцем «Ворскли» став нападник Карлос Фронтіні, який перейшов до Полтави одночасно з нігерійцем Лакі Ідахором. Якщо врахувати, що в обоймі на той час перебували Сергій Шевцов та камерунець Мозес Молонго, то передня лінія полтавців на папері виглядала більш ніж грізно. Втім, команда Баля досить швидко «посипалася», а сам тренер написав заяву на звільнення.

Фронтіні ж мав стабільну ігрову практику, виходячи на поле під керівництвом різних тренерів, які очолювали полтавців до кінція сезону: Олега Долматова й Володимира Лозинського. У сезоні 2003/04 Карлос зіграв за «Ворсклу» 22 офіційні матчі, у яких забив 5 голів. У міжсезоння Фронтіні повернувся на батьківщину. Після «Ворскли» нападник встиг змінити більше двадцяти команд переважно з нижчих дивізіонів чемпіонату Бразилії й досі продовжує кар’єру в віці 39 років.

Приблизно в один час з Фронтіні в «Ворсклу» перебрався ще один бразилець – захисник Фабіо Перейра. Гравець також запрошувався Андрієм Балем, але при цьому наставнику за «Ворсклу» так і не дебютував. Місце на полі Перейрі знайшов Олег Долматов, а в другому колі при Володимиру Лозинському бразилець майже не грав.

Всього Фабіо взяв участь у 10 офіційних матчах й залишив команду. Сказати щось про рівень Перейри складно. З одного боку, в своїх іграх картини він не псував. А з іншого – не був сильнішим за тих гравців, що були в складі.

Через чотирнадцять років їх знову двоє

Перший досвід «Ворскли» з бразильськими легіонерами виявився невдалим, тому наступної появи гравців з Бразилії вболівальникам довелося чекати чотирнадцять років. І знову вони прийшли вдвох. Улітку 2018-го року «Ворскла» вже у ранзі бронзового призера потребувала якісного підсилення для достойної гри в груповому раунді Ліги Європи.

Таким підсилення мав стати прихід півзахисника Артура й нападника Кареки. Насправді виявилося, що Василю Сачку привезли досить посередніх легіонерів. До того ж тренер вимушено використовував Артура на позиції лівого захисника, що часто призводило до результативних помилок в матчах чемпіонату та єврокубків. При Віталію Косовському бразилець ще мав ігрову практику, а ось Юрій Максимов швидко відмовився від послуг легіонера. За два роки в Полтаві Артур встиг зіграти за «Ворсклу» 40 офіційних матчів.

Що стосується Кареки, то цей хлопець більше був схожим на веселуна, який приїхав за новими враженнями. Хоча дебютував нападник багатообіцяюче, забивши переможний гол уже в першому офіційному матчі за «Ворсклу» проти ПФК «Львів». Далі було не так яскраво. Відігравши рік в оренді, Ніколас відзначився лише трьома голами, після чого вирушив далі по своєму маршруту.

Луїзао – трансферна бомба, що з першої спроби не розірвалася

Незважаючи на другий невдалий досвід роботи з бразильським ринком, влітку 2019-го року «Ворскла» робить ще одну спробу. Після того, як команду залишив досвідчений В‘ячеслав Шарпар, полтавці домовляються з португальським «Порту» про річну оренду півзахисника Луїзао. Тоді ця новина для багатьох вболівальників була на рівні трансферної бомби. Хоча насправді йшлося лише про гравця молодіжного складу.

Звісно, тримати такого футболіста на лаві записних ніхто б не став, тому бразилець мав стабільну ігрову практику в Віталія Косовського й Юрія Максимова. У сезоні 2019/20 Луїзао зіграв за «Ворсклу» 23 офіційні матчі, включаючи фінал кубку України проти київського «Динамо». І записав на свій рахунок один гол.

Після завершення сезону Юрій Максимов був не проти продовжити співпрацю з гравцем, але сам Луїзао повернувся в Португалію з наміром боротися за місце в стартовому складі «Порту». Таке рішення виявилося помилковим. Конкурувати з гравцями португальського гранда у бразильця не вийшло й він півроку не мав ігрової практики. А вже взимку реально оцінив власні можливості й повернувся туди, де на нього розраховують – у Полтаву. Сподіваємося, що другий прихід Луїзао стане більш вдалим як по результативності, так і по здобутим трофеям.

Олександр Данник

Фото з особистого архіву С. Майзуса

Погода