Баскетбол - 23-03-2011, 11:03 - sasa 136

Буцький і Кобзистий – серед кращих гравців України

Буцький і Кобзистий – серед кращих гравців України

10 квітня в Харкові, в Палаці спорту \”Локомотив\” відбудеться баскетбольний \”Матч зірок Суперліги\”, в якому команда \”Зірки \”Україна\” зіграє з командою \”Зірки \”Легіон\”. У першій гратимуть виключно кращі українські гравці національної Суперліги, у другій – кращі легіонери української Суперліги, які представляють різні країни світу.

\"АртемЦі збірні команди будуть сформовані за підсумками відкритого Інтернет-голосування на сайті баскетбольної Суперліги. Приємно, що одним із кандидатів на участь у матчі всіх зірок є наш земляк, вихованець баскетбольної школи Полтави Артем Буцький. Він є претендентом на місце розігруючого у команді \”Зірки \”Україна\”. За підсумками проміжного голосування запекла боротьба точиться за місце у стартовій п\’ятірці на позицію розігруючого, де в лідери вирвалися представник \”Кривбасбаскету\” Євген Аннєнков (19% голосів) і гравець \”Будівельника\” Денис Лукашов (19% голосів). Найближчі переслідувачі – Артем Буцький (\”Миколаїв\”) – 13% і Микола Вільховецький (\”Дніпро\”) – 12%. Голосування на офіційному сайті Суперліги завершується 27 березня, о 23:59. Так що наші земляки ще можуть докласти зусиль, аби своїми голосами вивести Артема Буцького до збірної \”Зірки \”Україна\”.

Нагадаємо, що Артем Буцький (на фото) – вихованець Полтавської СДЮШОР-2. Потім він грав за  Полтавське СПТУ-23, звідки його запросили до команди \”Полтава-Баскет\”, яка тоді грала у вищій лізі чемпіонату України. Буцький дебютував у рідній Полтаві, але в нашому місті баскетбол високого рівня, на жаль, не прижився. Та вже в Полтаві Буцький звернув на себе увагу багатьох фахівців. Тож, після розпаду \”Полтави-Баскет\” Артем якісно грав в інших відомих українських клубах – \”Сумихімпром\”, БК \”Київ\”, \”Черкаські мавпи\”, БК \”Одеса\”, а зараз виступає у складі МБК \”Миколаїв\”. Наш земляк був чемпіоном і призером чемпіонатів України, виступав у складі національної збірної України. Разом зі своїм земляком Віктором Кобзистим (вихованцем баскетбольної школи Кременчука) Артем Буцький у складі збірної України був учасником фінального турніру баскетбольного чемпіонату Європи 2005 року, а також срібним призером Всесвітньої Універсіади-2005. Тоді в турецькому Ізмірі студентська збірна України, за яку грали Буцький і Кобзистий, програла лише у фіналі студентській збірній США (70:85). Причому в окремих матчах збірної України Артем Буцький, зріст якого не дотягує й до 2-х метрів, інколи навіть ставав кращим бомбардиром за набраними очками.

Інший наш земляк, Віктор Кобзистий, також готується до підкорення нової вершини у своїй кар\’єрі – на міжнародному клубному рівні. Цього сезону команда \”Будівельник\” (Київ), в якій виступає Кобзистий, вперше в історії українського баскетболу змогла увійти до чвертьфіналу Єврокубка. Причому всі свої перемоги кияни здобували на своєму майданчику в… Дніпропетровську, в Палаці спорту \”Метеор\”, бо в Києві були \”проблеми\” із залом. Команда Віктора Кобзистого у цьому сезоні перемагала відомі клуби – \”Гран Канарія\” (Іспанія), \”Шяуляй\” (Литва), \”Будучность\” (Сербія), \”Аріс\” (Греція), \”Ле Ман\” (Франція), \”Геттінген\” (Німеччина). Тепер \”Будівельник\”, який лідирує в Суперлізі чемпіонату України, готується до історичного чвертьфіналу Єврокубка, в якому наш земляк разом зі своїми товаришами по команді гратиме з іспанським \”Кахасолем\”. Перший матч відбудеться в Іспанії 23 березня, а матч-відповідь – 30 березня.

Віктор Кобзистий розпочинав грати у Кременчуці. Потім наш земляк грав три сезони за \”Самару\” (Росія), київський ЦСКА-РІКО (1999-2000), маріупольський \”Азовмаш\” (2000-2001), болгарський \”Ямболгаз\”, з яким став чемпіоном Болгарії у 2002 році, \”Будівельник\”, \”Дніпро\” і знову – \”Будівельник\”. Віктор Кобзистий – учасник двох фінальних турнірів чемпіонатів Європи (2001, 2005), срібний призер Всесвітньої Універсіади (2005), віце-чемпіон України (1999, 2010), віце-чемпіон УБЛ (2009), бронзовий призер чемпіонату України (2001), володар Кубка УБЛ (2009).

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода