Першість Полтавщини - 28-03-2012, 11:03 - sasa 148

Чемпіонат Полтавщини: будуть Прем\’єр-ліга, вища і перша

Чемпіонат Полтавщини: будуть Прем\’єр-ліга, вища і перша

Минулого тижня у Полтаві під егідою управління з питань фізичної культури та спорту Полтавської обласної державної адміністрації відбулося засідання робочої групи федерації футболу Полтавської області для остаточного урегулювання системи проведення змагань у 2012 році.

 

На зібрання, на якому розглядалося питання відміни сплати членських внесків за участь у чемпіонаті та розіграші Кубка області, а також сама система їх проведення, були запрошені всі бажаючі представники команд Полтавщини – всього прибуло 32 колективи. Серед керівників – начальник управління фізичної культури та спорту Віктор Пожечевський та заступник голови ФФПО Олександр Дігтяр. Попередньо, за згодою представників команд було вирішено здійснити реорганізацію футбольного чемпіонату області, розділивши усіх його учасників на три ліги – Прем\’єр-лігу, вищу і першу ліги. До кожної з них входитимуть по 10-12 команд.

Спочатку про Прем\’єр-лігу, в якій натепер попередньо забажали грати 12 кращих команд Полтавщини, які мають відповідне бажання та інфраструктуру. Важливий нюанс – у найвищому футбольному ешелоні буде дозволено одночасно виходити на поле під час гри не більше ніж трьом гравцям з інших областей України, всі інші – мешканці Полтавщини. Наводимо попередній склад Прем\’єр-ліги: ФК \”Карлівка\”, \”Нове життя\” (Андріївка), ФК \”Лубни\”, \”Темп\” (Градизьк), \”Псел\” (Гадяч), \”Колос\” (Дмитрівка), СК \”Полтава\”, \”Фламінго\” (Комсомольськ), \”Динамо\” (Решетилівка), ФК “Глобине\”, \”Колос\” (Кобеляки), \”Атлант\” (Семенівка). Як бачимо, склад учасників когорти найкращих – дуже сильний, і під час чемпіонату буде \”золотим\” кожне здобуте очко. На превеликий жаль, відсутні у Прем\’єр-лізі команди з промислового гіганту – Кременчука, хоча його мешканці виступатимуть у багатьох вищезгаданих колективах.

У кожній з команд вищої ліги дозволятиметься під час матчу випускати на поле не більше п\’яти гравців з інших міст і районів Полтавської області, а всі інші футболісти мають бути мешканцями того населеного пункту чи району, який представляє команду у змаганнях. І, нарешті, у першій лізі будуть грати лише ті виконавці, які \”приписані\” за місцем проживання. Змагання юнацьких складів команд залишаються незмінними. Кожна з команд-учасниць від управління Віктора Пожечевського отримає бонус – комплект нової футбольної форми. Одним із головних і позитивних питань, однак, було те, що відмінено \”баснословні\” внески для участі у змаганнях. І куди ті кошти за минулий рік \”пішли\” – невідомо. Потрібно було б видати з них хоча б грошові винагороди чемпіону і призерам, а так – у федерації \”обійшлися\” лише медалями і грамотами…  

Розіграш цьогорічного Кубка області стартує вже в середині квітня, а чемпіонат – 29 квітня. Але всі ці футбольні вищезгадані нововведення повинні у найближчий час бути затверджені на виконкомі ФФПО. Чи покращиться футбол після реорганізації футбольного чемпіонату – покаже час. Наводимо короткі думки деяких фахівців футболу щодо нового чемпіонату.

Сергій Плетінь (тренер ФК \”Пирятин\”): «Обласний футбол після його сьогоднішньої реорганізації, гадаю, залишиться таким, яким і був до цього. За деякими обставинами, ФК \”Пирятин\”, мабуть, буде виступати цього року, поки що, у першій лізі, а там – побачимо».

Анатолій Гришанович (тренер ФК \”Лубни\”): «Гадаю, що розвиток футболу на Полтавщині і його видо-вищність повинні значною мірою покращитись. Мабуть, менше буде і \”спірних моментів\” між командами і футбольною федерацією щодо заявок гравців. Спробуємо грати у Прем\’єр-лізі, де зберуться найсильніші, і прагнутимемо боротися там за медалі».

Сергій Симоненко (тренер гребінківського \”Локомотиву\”): «Потрібно ж колись реорганізовувати футбольне господарство області, вводити щось новіше і цікавіше. Радий, які всі інші, що відсутні заявочні внески, через них моя команда й досі потерпає від боргів… Цього року великих коштів у нас не буде, тому підключатимемо молодих гравців, вихованців гребінківського футболу. А гратимемо лише у Прем\’єр-лізі – нехай наша молодь навчається вести боротьбу проти досвідчених футболістів і сильних команд. Від цього буде лише користь! І останнє: у Гребінці уболівальники вже \”балувані\” футболом, і, гадаю, мало прийде глядачів на стадіон, якщо, наприклад, гратимемо з Хоролом чи Диканькою.

Юрій КЛИМЧЕНКО

Погода