Ретро - 03-07-2009, 02:07 - sasa 368

Чемпіонати Полтавщини: точка відліку

Чемпіонати Полтавщини: точка відліку

Відразу після утворення Полтавської області фізкультурні організації почали цілеспрямовану роботу щодо організації і проведення спортивних змагань. Перші змагання наприкінці липня на полтавському міському стадіоні провели представники спортивного товариства «Харчовик». Це були легкоатлетичні змагання, в яких взяли участь спортивні колективи Полтави, Кременчука та Лохвиці. В напруженій боротьбі перше місце посіла команда Лохвицького спиртогорілчаного комбінату ім. Мікояна, набравши в підсумку 330 очок, друге місце — спортсмени Кременчука – 220 очок.
Уперше 1938 року було проведено також чемпіонат області з футболу. Стартові кваліфікаційні матчі пройшли 20 червня,а вже через тиждень визначилися п’ятнадцять кращих команд, які й розіграли першість. Поєдинки першого етапу відбулися 11¬13 липня. Ось їх результати:
Н/частина – М. Перещепина – 5:0; «Будинок колективіста» (Семенівка) – «Стріла» (Золотоноша) – 2:1; «Локомотив» (Полтава) – «Харчовик» (Лохвиця) – 5:3; «Цукровик» (Карлівка) – «Колос» (Ново­Георгієвськ) – 11:0; «Мукомел» (Полтава) – «Спартак» (Лубни) – 0:2; «Рот фронт» (Полтава) – «Дзержинець» (Кременчук) – 2:0; «Спартак» (Кременчук) – команда м. Хорола – 6:3.
Згідно з положенням про розіграш першості матчі наступного етапу пройшли 17¬18 липня. На цій стадії змагань до семи пар переможців приєдналися футболісти полтавської команди ВАТУ (військового автомобільно¬танкового училища). Результати наступного раунду:
«Локомотив» (Полтава) – «Спартак» (Лубни) – 2:0; «Рот фронт» (Полтава) – «Будинок колективіста» (Семенівка) – 3:1; «Цукровик» (Карлівка) – Н/частина – 2:1; ВАТУ – «Спартак» (Кременчук) – + :¬.
Чотири переможці другого етапу повинні були розіграти в Полтаві в одноколовому турнірі звання першого чемпіона області. Карлівчани на вирішальні матчі, на жаль, не з’явилися, і суперечку за нагороди першості повели три команди – представники обласного центру.

Розіграш на першість області
«З третього кола розіграшу по футболу на першість області в фінал вийшли полтавські команди ВАТУ, «Рот фронт» та «Локомотив» ППРЗ. Фінальний розіграш відбувся 28, 29, 30 липня.
Перший день: зустрілися команди «Локомотив» (ППРЗ) і ВАТУ. В упертій грі перемогла команда ВАТУ. Матч закінчився з рахунком 2:1. Треба відмітити, що команда «Локомотив», бачачи свій провал, порушувала правила гри.
29¬го зустрілися команди «Рот фронт» і «Локомотив», і в цій партії локомотивці програли, вибувши з розіграшу. Матч закінчився з рахунком 3:2 на користь «Рот фронту».
Найцікавішим був заключний фінальний розіграш, в якому грали команди ВАТУ і «Рот фронт». Матч закінчився з рахунком 3:2 на користь команди ВАТУ.
Команді ВАТУ, яка зайняла перше місце в області, присуджено звання «Чемпіона області по футболу 1938 року» та вручено 3¬річний перехідний приз. Друге місце зайняла команда «Рот фронт» і третє – «Локомотив» ППРЗ».
О. Леонов. «Більшовик Полтавщини», середа, 3 серпня 1938 р., № 177 (3269).

Чемпіонат області 1938 року. Фінальний турнір
Полтава. 29-31 липня. Міський стадіон
№ п/п Команда 1 2 3 В Н П М О
1 ВАТУ (Полтава) 3:2 2:1 2 0 0 5¬3 6
2 «Рот¬фронт» (Полтава) 2:3 3:2 1 0 1 5¬5 4
3 «Локомотив» (Полтава) 1:2 2:3 0 0 2 3¬5 2
Примітка: за перемогу командам нараховувалося 3 очки, за нічию – 2, за поразку – 1.

Таким чином, першим клубним чемпіоном Полтавщини стала команда ВАТУ – військового автомобільно¬танкового училища. Свій високий клас підтвердила і команда заводу «Метал», виборовши друге місце. Команду ВАТУ було нагороджено трирічним перехідним кубком.
Цікаво, що крім першості області серед дорослих команд обласний комітет у справах фізкультури і спорту провів у 1938 році й першість серед шкільних футбольних команд. Змагання розпочалися 24 липня. В них взяли участь вісім команд із Полтави, Кременчука, Карлівки, Глобиного, Нових Санжар і Лубен.
Цього ж року в чемпіонаті України, у третій групі (клас «В») взяли участь збірна Полтави та кременчуцький «Дзержинець». Серед десяти команд своєї групи полтавці посіли місце в середині турнірної таблиці. Зокрема, вони перемогли команди Конотопа – 3:1 та Херсона – 3:2. Гірша доля спіткала кременчужан, яких за дві неявки на матчі взагалі було знято з розіграшу.

Погода