- 20-02-2011, 05:02 - sasa 382

Чи створиться на Полтавщині унікальна естафетна жіноча збірна області?

Чи створиться на Полтавщині унікальна естафетна жіноча збірна області?

Зимовий чемпіонат України серед юніорів у закритих приміщеннях, який завершився в Сумах, підтвердив песимістичні прогнози фахівців спорту нашої області, які почали виникати декілька років тому.

Тоді наші земляки звернули увагу, що за перспективними спортсменами з Полтавщини ведуть наполегливе \”полювання\” представники вищих навчальних закладів з багатьох міст України, але не з самої Полтави. В інших містах спортсменам-студентам створюють набагато кращі умови для спортивного вдосконалення, ніж у рідних пенатах. Тож технологія цього \”розбазарювання\” талантів тепер стає напрочуд відчутною: на рівні змагань школярів представники Полтавщини можуть вести боротьбу за лідируючі позиції в Україні, а вже на юніорському рівні (18-19 років – а це той самий студентський вік) наші земляки вже рідко пробиваються до позицій лідерів. Саме цей факт зайвий раз підтвердив зимовий чемпіонат України з легкої атлетики серед юніорів, за підсумками якого наші земляки не здобули в Сумах жодної медалі. Та незважаючи на це, хочеться запевнити, що не все так безнадійно у таборі нашої юнацької \”королеви\” спорту.

Дівчата тиснуть на юніорів

Найшвидша в Україні спринтер-школярка 17-річна полтавка Ірина Шевченко і на юніорському чемпіонаті виступила достойно. У фіналах на двох дистанціях вона фінішувала лише в одному кроці від п\’єдесталу пошани – на четвертих місцях. У перший день змагань у Сумах Ірина Шевченко була четвертою у фіналі з бігу на 60 метрів з результатом – 7,83 секунди. Тут наша юна землячка програла лише старшим за себе на 2 роки – чемпіонці Марії Шмідовій (Донецьк) – 7,58 сек. (це – результат майстра спорту), срібній призерці – Наталії Строговій (Луганськ) – 7,72 сек., і на 1 рік старшої за себе бронзовій призерці – Ганні Александровій (Донецьк) – 7,78 сек. Нагадаємо, що два тижні тому – на юнацькому чемпіонаті України полтавка перемогла з результатом – 7,73 сек. Якби і цього разу, в Сумах, вона показала такий же результат у фіналі, то могла б завоювати бронзову медаль.

А ось на іншій спринтерській дистанції – 200 метрів серед юніорок – Полтавщина була представлена одразу двома дівчатами. У кваліфікаційному забігу Ірина Шевченко показала результат – 25.84 сек. і пробилася до числа 6-ти найшвидших, які змагалися у фінальному забігу №2 (своєрідний фінал \”А\”). Тут полтавка також фінішувала на 4-му місці з часом – 25,81 сек. А кременчужанка Валерія Антонова увійшла до другої шістки фіналісток (фіналу \”Б\”), показавши на попередньому етапі час – 26,01 сек. Але у цьому фіналі вона на старт не вийшла. Напевно, тому, що напередодні Валерія вела найзапеклішу боротьбу на іншій спринтерській дистанції – 400 метрів. Тут вона посіла 5 місце у головному фіналі з результатом – 58,12 сек. Можна лише уявити розпач кременчужанки, яка у кваліфікаційному забігу показала результат аж на півсекунди швидший – 57,54 сек. Якби ж і у фіналі Антонова хоча б повторила цей свій попередній час, то вона б завоювала срібну медаль з бігу на 400 метрів.

Сплав досвіду і молодості

Не хочу образити тисячі полтавських прихильників спорту, але хочу заперечити відповідь на провокаційне запитання: \”Яке досягнення наших земляків у перше десятиліття ХХІ століття було найбільш тріумфальним на національній арені?\” Хтось вважає, що це – Кубок України з футболу 2009 року, який виборола \”Ворскла\”; хтось, що це – перемога \”Вимпела\” в чемпіонаті країни з мотоболу 2005 року, та багато інших досягнень… Але, якщо узяти об\’єктивний рейтинговий підхід, то все зводиться до того, що найбільшим досягненням наших земляків на національній арені за цей період є поки що золотий дубль чоловічої легкоатлетичної збірної Полтавщини, яка 2007 року стала чемпіоном України в естафеті 4х100 метрів (липень, Донецьк), а потім виборола ще й Кубок України в естафеті 4х100 метрів (серпень, Київ) і виступала у складі: Кирило Бездєнєжних, Руслан Пашко, Артем Перегудов, Роман Персань, Віктор Ємець. Те досягнення наших земляків так і залишилося гідно не оціненим: їх не вітали і не носили на руках, їм не співали пісні заїжджі артисти… Але те досягнення пам\’ятають фахівці \”королеви\” спорту та її прихильники.

Пам\’ятають настільки, що після юніорського чемпіонату в Сумах знову заговорили про перспективи збірної Полтавщини – тепер уже жіночої – в естафеті 4х100 метрів. Багатьом зрозуміло, що вже найближчим часом у нашій області може бути створена унікальна жіноча естафетна збірна. Ми вже маємо двох здібних спринтерів, учасниць Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні – Оксану Щербак (вона була чемпіоном і призером національних змагань на всіх спринтерських дистанціях: 60, 100, 200 і 400 метрів) і багатоборка Ганна Мельниченко (її коронні види багатоборства якраз спринтерські – біг 100 метрів з бар\’єрами і 200 метрів). Тепер до двох досвідчених спринтерів можна додати найперспективніших наших юних землячок-спринтерів – Ірину Шевченко і Валерію Антонову. За своїм спринтерським потенціалом це може бути одним з найсильніших жіночих естафетних квартетів серед усіх регіонів України – реальним сплавом досвіду і молодості. Якщо уявити, що кожна з них цілком здатна здолати \”чисту\” 100-метрівку швидше за 12 секунд, то загальний естафетний результат може бути навіть на солідному міжнародному рівні!

Але поки що така жіноча естафетна збірна Полтавщини є чисто віртуальним проектом. Адже багато що залежить від кожної з них особисто. Наприклад, Ганна Мельниченко вирішить брати участь у яких-небудь найпрестижніших міжнародних змаганнях з багатоборства, а когось із дівчат по-справжньому \”вполюють\” представники інших регіонів, на чому акцентувалося на початку цієї статті… Однак сам варіант народження такої естафетної четвірки є надзвичайно цікавим. Можливо, у майбутньому нічого подібного може вже і не статися.

Хто на підході?

У Сумах наші земляки змогли потрапити до чільних десяток ще у п\’яти номерах легкоатлетичної програми. Любов Маніло посіла 4 місце (але за участі лише 4-х учасниць) у штовханні ядра, її результат – 9 метрів 23 сантиметри. Олександр Лещенко був 7-м у бігу на 3000 метрів – 8 хвилин 55,65 секунди. Також 7-м у бігу на 200 метрів став Сергій Маник: у кваліфікації він фінішував з часом – 23,17 сек., а у першому фінальному забігу (умовному фіналі \”Б\”) – на 3-му місці з результатом – 23,35 сек., що за підсумками двох фіналів відповідає 7-й позиції. Ельвіра Якубова у легкоатлетичному п\’ятиборстві фінішувала на 9-му місці, набравши 2869 очок. Також 9-ю виявилася юніорська збірна Полтавщини (Артем Куцевол, Євген Шолох, Андрій Кузьмін, Сергій Маник) в естафеті 4х400 метрів (3 хвилини 34,59 сек.). А ось у загальнокомандному заліку, за підсумками юніорського чемпіонату в Сумах, збірна Полтавщини опинилася на 18-му місці. В її активі було 131 залікове очко.

Чи варто чекати медалей?

Сьогодні, 15 лютого, там же, в Сумах, розпочинаються одразу два головні зимові чемпіонати України у закритих приміщеннях: як з легкої атлетики, так і з легкоатлетичних багатоборств. Окрім того у рамках чемпіонату з багатоборств відбуватиметься міжнародна матчева зустріч багатоборців збірних України, Росії та Білорусі. Саме за підсумками цих чемпіонатів стане зрозуміло: хто буде кандидатом до головної національної легкоатлетичної збірної України, яка цього року виступатиме у багатьох міжнародних змаганнях – з \”прицілом\” на участь в Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні, до яких залишається не так уже й багато часу.

За багаторічною традицією ми вже звикли, що на зимових чемпіонатах України з легкої атлетики наші земляки обов\’язково завойовують медалі різного ґатунку. Сподіваємося, що й цього разу наші земляки повернуться додому, як кажуть, не з порожніми руками.

Погода