Останні новини - 15-12-2010, 03:12 - sasa 249

Cумна географія Дебатіка Цуррі: турецька травма, бельгійська лікарня, албанська реабілітація

Про етап кар'єри захисника в Туреччині.
Cумна географія Дебатіка Цуррі: турецька травма, бельгійська лікарня, албанська реабілітація

Колишній гравець “Ворскли”, один з лідерів полтавської команди, албанський легіонер Дебатик Цуррі наприкінці минулого сезону перебрався до столиці Туреччини Анкари. Там він 10 червня 2010 року підписав контракт із клубом турецької Суперліги – “Генчлербірлігі”. Контракт розраховано на три сезони – до 31 травня 2013 року. У численних інтерв’ю Цуррі говорив, що його новий контракт в Туреччині передбачає набагато більшу заробітну платню, ніж він отримував у “Ворсклі”. Та вже у рік свого дебюту в Анкарі Цуррі спіткала важка травма, яка надовго вивела його зі строю.

Так добре все починалося

Керівництво “Генчлербірлігі” не приховувало, що придбало Цуррі для зміцнення оборони команди. Минулого сезону ця команда посіла 10 місце (у 34 матчах – 12 перемог, 11 нічиїх і 11 поразок). Цього сезону планувалося, що “Генчлербірлігі” побореться за одне з місць у єврокубках. Цуррі мав стати лідером захисту команди. Як повідомляє сайт “Генчлербірлігі”, албанець є найвищим на зріст польовим гравцем команди – 189 см. Вище нього є лише другий воротар Рамазан Кьосе – 194 см.

З перших днів свого прибування в Анкарі Цуррі грав під час підготовки до нового сезону в основному складі – і на зборах у самій Туреччині, і на зборах в Альпах, де “Генчлербірлігі” грав контрольні матчі з провідними австрійськими, німецькими і англійськими клубами. Цуррі добре вписався в ігровий ансамбль турецької команди. Він також дебютував в основному складі “Генчлербірлігі” в чемпіонаті Туреччини. Але виступ самої команди у цьому сезоні виявився неочікувано провальним.

Травма на тренуванні

У перших 5 матчах чемпіонату Цуррі відіграв без замін. У першій грі “Генчлербірлігі” зіграв унічию на виїзді з “Ескішехірспором” – 0:0 (14 серпня), потім знову нічия – 0:0 на своєму полі з “Гезіантепспором” (22 серпня). У третьому турі – болюча поразка на виїзді від “Букаспору” – 1:3 (28 серпня). Потім важка перемога в рідних стінах над “Бюйюкшехірспор” – 2:1 (13 вересня). П’ятий тур став останнім для Дебатіка Цуррі у цьому році, а для прихильників “Генчлербірлігі” – найбільш шокуючим. Команда з Анкари була розгромлена 19 вересня у передмісті Анкари – у містечку Карабюк командою “Кардемір-Карабюкспор” – 3:0. Невдовзі після цього на тренуванні Цуррі отримав важку травму і вже не зміг зіграти в дербі, в якому 25 вересня зійшлися дві команди з Анкари – “Генчлербірлігі” і “Анкарагюджю”. Після ганебної поразки в Карабюку, команда Цуррі перемогла “Анкарагюджю” – 1:0.

Травма албанського легіонер виявилася настільки серйозною, що Цуррі довелося робити операцію в одній з клінік у Бельгії. Фахівці говорили, що він не зможе грати до кінця 2010 року. Але це був один із найоптимістичніших прогнозів. А тим часом місце Цуррі в захисті основного складу зайняв хорватський легіонер – 24-річний Анте Кулушич.

Коли знову на поле?

Непередбачена травма вибила Цуррі і зі збірної Албанії, яка гарно розпочала відбірковий цикл до Євро-2012. Він грав у перших двох матчах зі збірними Румунії – 1:1 (3 вересня) і Люксембурга – 1:0 (7 вересня). А 8 жовтня вже не грав з Боснією і Герцеговиною.

А тим часом команда Цуррі далека від того, щоб вести боротьбу за “єврозону”. Гірше того, “Генчлербірлігі” поступово перетворився на одного з аутсайдерів. У 7-му турі команда програла на виїзді “Фенербахче” – 0:3, потім на своєму полі – “Антальяспору” – 2:3 і на виїзді – “Трабзонспору” – 1:3. У 10-му турі, 31 жовтня, “Генчлербірлігі” здобув свою третю перемогу в Суперлізі над “Манісаспором” – 2:0 (на своєму полі). Після того команда Цуррі не знала перемог у 5 турах поспіль. Тричі матчі завершувалися внічію з однаковим рахунком – 1:1 (з “Кайсеріспором”, “Касімпаша” і “Сівасспором”) і тричі поразками “Генчлербірлігі” – у рідних стінах від “Бешикташа” – 0:2 і на виїзді від “Коньяспору” – 2:1. Після 15-го туру команда з Анкари “впала” аж на 15 місце у турнірній таблиці. Відступати було вже нікуди, і в 16-му турі, матчі якого пройшли минулої суботи, 11 грудня, “Генчлербірлігі” створив найгучнішу сенсацію в сезоні, перемігши в Стамбулі знаменитий “Галатасарай” – 2:0. До завершення першого кола залишилося зіграти лише один тур, в якому “Генчлербірлігі” 18 грудня прийматиме в Анкарі “Бурсаспор”. Зимового міжсезоння не буде, бо з 22 грудня “Генчлербірлігі” починає свої ігри в Кубку Туреччини. А матчі другого кола розпочнуться вже 23 січня 2011 року.

До Нового року Цуррі перебуватиме в Албанії на післяопераційній реабілітації. Після чого він повернеться до Туреччини. А ось коли він зможе знову вийти на поле у складі “Генчлербірлігі” – поки що не відомо.

Погода