Стрічка новин - 08-09-2015, 10:09 - sasa 165

Де ловити хвилю: кращі школи серфінгу в світі

Де ловити хвилю: кращі школи серфінгу в світі

Серф-школи знаходяться на узбережжях Індійського, Тихого і Атлантичного океанів, тобто практично скрізь.

В Австралії, Бразилії, на Гаваях, Маврикії, в Індонезії і Каліфорнії ви знайдете хвилі цілий рік. Однак для навчання зовсім не обов’язково їхати так далеко.

У Європі є багато знаменитих серф-шкіл, найвідоміша з яких – Quiksilver surf school в Біарріце на південному заході Франції. Заснована в 1995 році французьким серфером Еріком Гаррі, ця школа працює цілий рік. З моменту заснування понад 100000 осіб пройшли в ній навчання. Навчання проходить з понеділка по п’ятницю в групах по кілька людей.

Ціна залежить від сезону і кількості людей в групі. У середньому уроки протягом тижня на двох з проживанням коштуватимуть від 350 до 700 євро залежно від пори року. Найдорожче – в липні і серпні.

Багато хто з українців знає острів в Атлантичному океані – Шрі-Ланка. Там відкрилося вже більше десятка шкіл серфінгу. Завдяки великій кількості першокласних серф споты, або місць катання, австралійці, новозеландці та американці вже кілька десятків років катаються, живуть і відпочивають саме там.

Як правило, потрібен тиждень щоденного катання, щоб освоїти базові навички серфінгу. Далі прогресу в серфінгу немає межі. Всі хвилі і споти різні, вони бувають від півметра до 20 метрів у висоту, можуть валитися на рифі, піску або каменях, тому, щоб підкорити їх, знадобиться не один рік. Швидше за все, вчитися серфінгу ви будете все життя.

Серфінгу всі віки покірні. Опинившись на Гаваях, ви на будь-якому споті зустрінете дітей 7 років, що катаються разом зі своїми мамами, татами, бабусями і дідусями. Помилково припускати, що молоді люди, які з дитинства на дошці, катаються краще за всіх. У серфінгу дуже важливий накат і розуміння океану, які приходять з досвідом, тому часто на спотах можна зустріти дідусів років за 70, які катається краще молодих професійних райдерів.

Фізична підготовка і м’язова маса не грають першорядної ролі в серфінгу. Можна ходити в тренажерний зал кожен день, але так і не зловити хвилю в перший день навчання. Тут дуже важливе відчуття океану, тобто почуття того, де і в який момент потрібно гребти на хвилю, як пірнати хвилі, як ловити їх і проїжджати до кінця. Навчання завжди починається з теорії на березі і практики на воді на дошках для серфінгу. У перші кілька днів ви будете вчитися вставати на піні, тобто на тій частині хвилі, яка вже обрушилася. Потім вас навчать з’їжджати з гребеня хвилі, і ви зможете самостійно кататися на будь-яких спотах з невеликими хвилями.

Серфінг в багатьох країнах – це такий же елемент соціалізації, як, наприклад, зустріч в ресторані. Якщо ми звикли обговорювати новини за чашкою кави, то в багатьох країнах, де є океан і серфінг, люди щодня зустрічаються на хвилі і обговорюють справи під час катання. Почавши кататися, вам захочеться подорожувати в країни, де є хвилі, і дізнаватися інші культури через спілкування з близькими по духу людьми. Хвилі стануть невід’ємною частиною вашого життя.

Погода