- 03-08-2010, 10:08 - sasa 173

Денис Камерилов – чемпіон Європи

Денис Камерилов – чемпіон Європи

1 серпня в Москві завершився чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное серед юніорів та молоді (до 23 років). На цих змаганнях аж у п\’яти європейських фіналах змагалися веслувальними Полтавщини, які виступали у складі збірної України.

У перший день змагань, 29 липня, одразу два наші земляки стали фіналістами. У змаганнях юніорів на байдарці-двійці на дистанції 500 метрів полтавець Роман Скорик разом з Анатолієм Малим (Одеська обл.) у кваліфікаційному заїзді посіли третє місце (1 хвилина 46,521 секунди) і напряму пробилися до фіналу. Потім у змаганнях на каное-двійках на 1000 метрів серед молоді полтавець Денис Камерилов у парі з Віталієм Вергелесом (Львів) завоювали стартові позиції одразу у двох фіналах, посівши треті місця у кваліфікації на 1000 (3 хв. 56,360 сек.) і 500 метрів (2 хв. 01,913 сек.).

Наступного дня, 30 липня, Р. Скорик та А. Малий у фіналі серед юніорів посіли 9-е місце (1 хв. 39,784 сек.). А Д. Камерилов і В. Вергелес завоювали золоту медаль чемпіонату Європи серед молоді на каное-двійці на дистанції 500 метрів – у фіналі українці показали час 1 хв. 42,504 сек. На цій дистанції наші хлопці випередили срібних призерів-росіян В. Чернишкова-І. Кузнєцова на 0,397 секунди. Денис Камерилов і Віталій Вергелес вже не перший рік виступають разом. Вони вже були чемпіонами та призерами юніорських та молодіжних чемпіонатів Європи та світу. А цього року вони стали двічі фіналістами чемпіонату Європи серед дорослих у Трасоні (Іспанія).

Того ж дня, 30 липня, Камерилов і Вергелес завоювали право виступати вже у третьому (з трьох можливих) фіналів чемпіонату Європи серед молоді – на каное-двійці на 200 метрів. Спочатку українці у кваліфікації не потрапили до першої трійки (4 місце) й не змогли напряму вийти до фіналу, але у півфіналі вони показали кращий результат – 40,314 сек., який і забезпечив їм місце у вирішальній гонці. А вже наступного дня, 31 липня, Вергелес і Камерилов завоювали срібну медаль на дистанції 200 метрів. У фіналі \”А\” вони фінішували з часом – 38,495 секунди. Тут український екіпаж програв німцям Б. Вашке-С. Карай лише 0,281 секунди.

В останній день змагань, 1 серпня, у фіналах молодіжного чемпіонату Європи змагався не один наш земляк Денис Камерилов (на каное-двійці на 1000 метрів), а ще й полтавка Вікторія Слюсар – разом з Катериною Коваленко (Хмельницька обл.) – у гонці на байдарці-двійці, також на дистанції 1000 метрів.

P.S. Чемпіонат Європи серед молоді та юніорів у Москві став першим турніром, який пройшов практично через тиждень після того, як стало відомо, що з програми Олімпійських ігор 2012 року в Лондоні вирішили виключити чоловічу каное-двійку. Таке рішення ухвалила президія Міжнародної федерації веслування на байдарках і каное (ICF). У Лондоні чоловіча каное-двійка поступиться місцем жіночій байдарці-одиночці на дистанції 200 м. Найболючіше це рішення вдарить якраз по українському екіпажу Камерилов-Вергелес, який виступає на міжнародній арені вже майже 4 роки. Саме цей екіпаж \”конструювався\” з перспективою успішного виступу на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні, якраз на каное-двійці. І така перспектива у хлопців була…

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода