Інтерв'ю гравців, тренерів - 18-07-2009, 09:07 - sasa 318

Денис Кулаков: “Бойня в суботу буде ще та”

Денис Кулаков: “Бойня в суботу буде ще та”

У суботу, 18-го липня, «Ворскли» зіграють свій перший поєдинок у ХІХ чемпіонаті України. Жереб обрав на старті сезону непростого суперника – непоступливі львівські «Карпати». Підопічні Миколи Павлова на своєму полі прагнутимуть лише перемоги. Хоча при цьому розуміють, що взяти гору у всеукраїнському зелено-білому дербі їм буде нелегко.

– Денисе, які враження у тебе залишилися від минулого сезону?

– Ми всі дуже раді. Чесно кажучи, ще й нині почуття переповнюють душу. «Ворскла» вперше виграла такий почесний трофей, як Кубок України. В це важко повірити, адже ще рік тому ми боролися за виживання в еліті. А тут такий тріумф! Якщо ж говорити про чемпіонат, то треба визнати, що другу частину ми частково провалили. Але головне завдання – пробитися в Лігу Європи – ми виконали. А значить сезон для нас успішний.

– Багато хто ваші весняні проблеми пояснює переходом минулої зими в «Динамо» лідера «Ворскли» Сергія Кравченка.

– Зрозуміло, для нас краще б було, якби Сергій залишився. Але ми його розуміємо. Він же пішов не просто в іншу команду, а в клуб гранд, де хоче спробувати себе проявити на значно більш високому рівні. Коли Кравченко залишив Полтаву, багато хто прогнозував «Ворсклі» падіння вниз. Але нічого подібного не трапилося, ми поступово налагодили гру і фінішували п’ятими. Причому поступилися донецькому «Металургу» лише за додатковими показниками. Але я вам так скажу: краще бути п’ятим з Кубком, ніж четвертим без нього. Та й взагалі, «Ворсклі» до втрат не звикати. Адже окрім Кравченка за останній час з провідних гравців ми втратили ще й Пятова і Чижова.

– Практично вся Україна вважає, що успіхи «Ворскли» – це майже виключно заслуга головного тренера Миколи Павлова.

– Я б так не казав. Ні, перебільшити роль Миколи Павлова не можливо. Він насправді супертренер, з яким, здається, немає завдань, які не можна виконати. Але я вважаю, що Кубок України – це наш спільний успіх. До нього доклалися всі – від наймолодшого вболівальника «Ворскли» до прибиральниці на нашій тренувальній базі.

– В чому феномен Миколи Павлова?

– Він дуже чесна людина в усіх питаннях. А ще вимагає дотримання залізної дисципліни всюди – і в побуті, і на полі. У нас в команді до кожного заняття всі відносяться дуже серйозно. Відверто кажучи, витримувати навантаження, які дає наш тренер, надзвичайно важко. Після них мрієш лише про одне – якомога швидше дістатися ліжка. Зате в ході сезону з функціоналкою у нас немає проблем. Микола Павлов прихильник гасла Олександра Суворова «Важко в навчанні – легко в бою».

– Дехто вважає завоювання Кубка України полтавців справою випадку.

– Кожен може думати, як йому подобається. Головне, що Кубок прописаний у Полтаві. В півфіналі ми впевнено обіграли «Металіст». І в фіналі ми ні в чому не поступалися «Шахтарю». Навіть не можу пригадати жодного стовідсоткового моменту біля наших воріт. Можливо, так говорять ті, хто вважає, що «Шахтар» нас десь недооцінив. Але вибачте, це їхні проблеми. Вони ж профі, значить не повинні були думати, що ми здамося без бою.

Як команда відсвяткувала завоювання Кубка?

– Приїхали в Полтаву, зібралися всією командою в ресторанчику. Попили трохи пивка, поговорили, як житимемо далі. А з вболівальниками ми відсвяткували перемогу в Кубку вже пізніше. Дуже приємно, що в місті влаштували таке гарне свято, запросили таких зірок, як Ані Лорак та Ірина Білик. Мені та й, думаю, всім дуже сподобалося. Ми немов знову попали в ту ейфорію, яку пережили одразу після фіналу.


– «Ворскла» наразі єдина команда, яка в міжсезоння не придбала жодного гравця. Ви настільки впевнені в своїх силах?

– Думаю, що від хорошого виконавця, а то й двох – трьох, ніхто б не відмовився. Але справа в тім, що зараз криза, з фінансами сутужно. А «Ворскла» за своїми можливостями – це не «Динамо», і не «Шахтар». Справді хороший гравець вартує чималі гроші, а купувати будь-кого немає сенсу. Окрім того, Микола Павлов нам сказав: «Цим складом ви виграли Кубок і стали п’ятими в чемпіонаті. Саме ви завоювали право виступати в Лізі Європи. То чому, путівку завоювали одні, а грати повинні інші?». Вирішили, що восени „Ворскла” буде в тому складі, що є. От коли почнемо «сипатися», тоді взимку почнуться кадрові зміни.


– Судячи з матчу за Суперкубок з «Динамо», вам це не загрожує.

– Я також вважаю, що з «Динамо» ми дивилися непогано, можна навіть сказати, зіграли на рівних. Могли як виграти, так і програти. Зіграли 0:0 – непогано як для офіційного матчу проти чемпіона країни. Ну а те, що програли по пенальті, звичайно, залишило трохи неприємний осадок, але це вже справа випадку – кому більше пощастить. В цей раз поталанило «Динамо», але ми себе переможеними не відчуваємо.

– Що сказав вам по завершенні матчу Микола Павлов?

– Наш тренер, як мені здалося, переживав після матчу протилежні емоції. З одного боку він був радий за ту гру, яку ми продемонстрували, але з іншого – трохи засмучений тим, що не завоювали трофей. А в роздягальні Микола Павлов подякував нам за гру, сказав щоб не вішали носа і готувалися до матчів чемпіонату.

– Волею календаря, вже в першому турі на твою команду чекає «зелено-біле» дербі з «Карпатами». Як вважаєш, це якийсь символічний знак?

– (Сміється – Авт.). Не думаю, швидше – це просто випадок. Що ж стосується першого матчу в чемпіонаті, то суперник нам дістався непростий. «Карпати», як на мене, молода, але достатньо сильна і перспективна команда. Адже в ній багато молодих гравців, які хочуть себе проявити. Та й тренер їхній мені подобається. Відчувається, що він, незважаючи на свою молодість, розбирається в сучасних тенденціях футболу. Особливо мені імпонує, що «Карпати» віддають перевагу атакувальній манері ведення гри. На жаль, в нашому футболі не так багато команд, які грають самі і дають грати супернику. Якраз «Карпати» є однією з таких команд. Їхня весняна суперсерія з трьох перемог багатьох настрашила. От тільки я так і не зрозумів, що трапилося з «Карпатами» далі.

– Прогноз на матч «Ворскла» – «Карпати» зробити ризикнеш?

– Знаєте, я, як і більшість футболістів, від прогнозів утримуюся. Тим більше на матчі з участю моєї команди. Можу лише сказати, що і я, і мої партнери докладемо максимум зусиль, аби виграти. Адже це буде перша гра сезону, а стартувати завжди приємніше з перемоги. До того ж ми гратимемо вдома, а перед своїм вболівальником ми завжди граємо лише на виграш, аби його потішити. Але ж і «Карпати» не приїдуть до Полтави для того, щоб подарувати нам три очки. Правильно? А значить можна гарантувати, що бойня в суботу буде ще та.

– І на сам кінець, чим можеш пояснити, що в Полтаві вболівальник не завжди масово ходить на футбол?

– Відповідь проста. Не один рік «Ворскла» боролася за виживання, а наш народ йде на стадіон, лише коли його команда перемагає. От ми в минулому сезоні були вверху турнірної таблиці і одразу на трибунах стало веселіше. Такий вже у нас менталітет. Ми ж не Англія, і не Німеччина, де вболівати за свою команду за будь-якої турнірної ситуації – це для більшості спосіб життя.

Погода