- 20-01-2011, 09:01 - sasa 176

\”Динамо\”: за крок до рекорду

\”Динамо\”: за крок до рекорду

Уже цього тижня гандболісти полтавського \”Динамо\” можуть встановити свій клубний рекорд у національній Суперлізі за кількістю набраних очок протягом одного чемпіонату. Попереднє досягнення полтавців дорівнювало 22 очкам, які наші земляки набрали в найкращому у своїй історії сезоні 2007/2008. Тоді таку кількість очок динамівці взяли у 28-ох матчах і посіли 4 місце в Суперлізі, яке й вивело полтавців, уперше в історії клубу, до участі в європейському кубковому турнірі.

21 ЧИСЛО І 21 ОЧКО

Нині встановлення клубного рекорду набирає майже \”магічної\” сили, адже 21-го січня полтавці виходитимуть на ігровий майданчик, маючи у своєму активі якраз 21 очко! Якщо два роки тому динамівці набрали 22 очка (10 перемог – це також рекорд команди в одному чемпіонаті, 2 нічиї, 16 поразок) у 28-ох матчах (тобто за підсумками усіх чотирьох кіл турніру), то цього сезону підопічним головного тренера Андрія Портного вистачило лише 14 матчів (тобто ігор лише першого і другого кіл турніру), щоб набрати 21 очко і впритул наблизитися до свого нового клубного рекорду. Причому, якщо 21 січня \”Динамо\” переможе \”Портовик\”, то полтавці встановлять одразу два рекорди: за найбільшою кількістю набраних очок в одному чемпіонаті (у разі перемоги полтавці матимуть уже 23 очка) і за найбільшою кількістю перемог в одному чемпіонаті (для полтавців це буде вже 11-та перемога в сезоні). Зараз, нагадаємо, \”Динамо\” посідає \”на екваторі\” чемпіонату друге місце в Суперлізі. Матчі першого та другого кіл чемпіонату вже зіграно, на черзі – ще 14 матчів третього та четвертого кіл цьогорічної першості.

МІСЦЕ – ВИСОКЕ, ЯКІСТЬ ГРИ – СЕРЕДНЯ

Незважаючи на те, що полтавське \”Динамо\” вже міцно закріпилося на 2-му місці в Суперлізі (після першого кола змагань така позиція в турнірній таблиці виглядала справжньою сенсацією), за якістю гри наших земляків, напевно, поки що рано відносити до флагманів, або законодавців моди українського клубного гандболу. Про це зайвий раз свідчить детальна статистика якості гри кожної чоловічої команди Суперліги, яка розмішена на офіційному сайті Федерації гандболу України та Української гандбольної ліги. Згідно з цифрами, полтавське \”Динамо\” – за якістю гри сміливо можна назвати міцним середнячком. А це говорить про те, що наші земляки мають величезний як командний, так і персональний ресурс і потенціал – для суттєвого підвищення і покращення свого загального рівня гри. Але про все, як кажуть, \”по порядку\” та з уточненнями.

А уточнення буде суттєве, бо у першій половині цього сезону \”Динамо\”, на відміну від інших команд Суперліги, зіграло не 14, а 13 матчів. Нагадаємо, що матч з \”Авіатором\” у Києві не відбувся і \”Динамо\” отримало технічну перемогу (10:0). А цей \”дефіцит однієї гри\” може конкретно впливати на загальну кількість реальних складових гандбольних показників, але не на статистичні показники, які \”вимірюються\” відсотками та середніми показниками.

Перший показник, на якому реально відчувається \”дефіцит однієї гри\”, це – загальна кількість м\’ячів. У першій половині чемпіонату полтавці закинули у ворота своїх суперників 328 м\’ячів (це – 7-а позиція серед усіх команд Суперліги). Середній показник динамівців – 25,2 м\’ячі за гру.

У 13 матчах наші земляки здійснили 543 кидки з гри (без урахування \”пенальті\”) по воротах суперників (це – 5-й показник і Суперлізі). Після цих 543 кидків м\’яч після ігрових комбінацій 269 разів залітав до воріт суперників. Тож відсоток результативної точності кидків полтавців дорівнює 49,5%. Перше місце у цій номінації посідає лідер Суперліги – ЗТР, його результативна точність кидків з гри – 57,6% (724 кидки і 417 м\’ячів). Як бачите, полтавцям є ще над чим плідно працювати, щоб влучніше діяти на вістрі атак.

Ще 59 м\’ячів динамівці закинули у ворота суперників з гандбольних \”пенальті\” – 7-метрових штрафних кидків. А загалом до 7-метрової позначки, щоб виконати \”пенальті\”, полтавці підходили 78 разів. Тож у цьому компоненті гри наші земляки мають влучність з реалізації \”пенальті\” – 75,6% (це – 4-й показник серед команд Суперліги). Тут лідирують одразу дві команди – \”Будівельник\” (Бровари) і \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\” (Запоріжжя), які при виконанні 7-метрових штрафних кидків мають 80% результативності. Не важко підрахувати, що у перших двох колах цьогорічного чемпіонату динамівці не реалізували 19 гандбольних \”пенальті\”.

У номінації \”перехоплення\” полтавці також середнячки: 42 перехоплення у 13 матчах (це – 5-й показник серед команд Суперліги), у середньому за гру – 3,2 перехоплення. А лідирує тут \”Портовик\” (Южний) – у середньому по 4,2 перехоплення за гру.
У 13 матчах динамівці здійснили 33 блоки, у середньому за гру – 2,5 блоки (це – 6-й, майже аутсайдерський, показник серед команд Суперліги). Найкраще з блоками вправляється ЗТР – у середньому по 6,1 блоку за гру.

Явно не серед лідерів наші земляки і у підборах – 45 підборів, середній показник за гру – 3,5 (5-й результат у Суперлізі). У \”номінації\” кількість вилучень полтавці серед \”лідерів\”: 68 вилучень, у середньому за гру – 5,2 вилучення (3-й показник). Найбільше вилучень у \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\” – 80 (у середньому – 5,7 за гру).

Лише в одній командній \”номінації\” динамівці є лідерами: вони мають найменше втрат м\’яча – 148 (у середньому за гру – 11,4).

ПЕРСОНАЛЬНИЙ ВИМІР

Лише у 5-ти особистих номінаціях гравці полтавського \”Динамо\” входять до десяток кращих гандболістів Суперліги. Причому, наші земляки, згідно зі статистичними даними, значаться у трьох позитивних і двох негативних номінаціях. Серед лідерів (без лапок) – Дмитро Горський, який має у своєму активі 12 перехоплень (це 3-й показник серед усіх гравців Суперліги), у середньому за гру – 0,9 перехоплення. А кращим поки що \”перехоплювачем\” є Олександр Южбабенко (\”Портовик\”) – 1,3 перехоплення у середньому за гру.

У номінації \”блоки\” одразу два динамівці входять до десятки кращих: Андрій Фролов (7 місце) – 15 блоків (у середньому за гру – 1,4) і Андрій Васюк (10 місце) – 10 блоків (0,8).

У номінації \”підбори\” динамівець Артем Євдокімов перебуває на 8-й позиції – 8 підборів, у середньому за гру – 0,6.

У двох негативних номінаціях також не обійшлося без полтавців. Одноосібним \”лідером\” (тепер уже у лапках) серед усіх гравців Суперліги з вилучень є динамівець Андрій Васюк – 16 вилучень, у середньому за гру – 1,2.
А серед тих гравців Суперліги, хто частіше втрачає м\’яч, на 8-й позиції перебуває полтавець Артем Євдокімов – 29 втрат м\’яча, у середньому за гру – 2,2 втрати м\’яча.

У першій половині чемпіонату кращим снайпером \”Динамо\” був Олег Кумогородський – 50 м\’ячів. Щоб закинути 50 м\’ячів, він здійснив 90 кидків по воротах суперників: його результативна точність становить 56%. А найкраща результативна точність належить поки що Андрію Васюку – 69% (37 м\’ячів після 54 кидків).

В інших польових гравців \”Динамо\” показники результативності та точності такі: Юрій Хауха – 49 м\’ячів, 100 кидків, 49% точності, Олег Разинков – 42-82=51%, Артем Євдокімов – 39-69=57%, Андрій Фролов – 34-82=41%, Дмитро Горський – 23-45=51%, Тимур Луценко – 19-30=63%, Андрій Стариков – 17-26=65%, Ігор Бондал – 10-23=43%, Сергій Румянцев – 4-9=44%, Микита Доленко – 4-9=44%.

У першій половині цьогорічного чемпіонату суперники здійснили по воротах полтавського \”Динамо\” 478 кидків. Із них полтавські воротарі відбили 165 кидків, або 34%. Динамівські голкіпери мають такі показники: Богдан Панченко – відбив 82 кидки із 238 (34%), Михайло Дайментов – 53 із 161 (33%), Євген Андрєєв – 30 із 87 (34%). Ще в одному випадку, як свідчить статистика, воротарем опинився польовий гравець Дмитро Горський, який не зміг відбити 1 м\’яч.

ПРІОРИТЕТ – ГРА У ВІДРИВАХ

Статистика знає все. Знає вона навіть те, як саме динамівці закидають. Отже, наші земляки завдяки кидкам з 6-метрової відстані (здійснили 290 кидків) закинули 167 м\’ячів (влучність – 58%), з 7-метрової відстані – 58 м\’ячів після 77 кидків (влучність – 75%), з 9-метрової відстані – також 58 м\’ячів, але після 168 кидків (влучність – 35%). Флангові атаки принесли ще 43 м\’ячі після 85 кидків (влучність – 51%).

Атакуюча домінанта полтавського \”Динамо\” була такою: 573 позиційні атаки – 293 м\’ячі (51% ефективності, разом з позиційними атаками, які завершувалися призначенням 7-метрових кидків), 27 швидких відривів – 22 м\’ячі (81% ефективності), 18 контратак – 10 м\’ячів (56% ефективності), 2 швидких початки – 1 м\’яч (50% ефективності).

Погода