Матчі - 10-03-2024, 03:03 - admin 4210

Друга поспіль перемога Сергія Долганського

Гол Андрія Бацули на останніх хвилинах приносить «Ворсклі» перемогу в Одесі над «Чорноморцем».
Друга поспіль перемога Сергія Долганського

“Чорноморець” (Одеса) – “Ворскла” (Полтава) 0:1 (0:0)

Протокол матчу.

Після домашньої перемоги над «Вересом» «Ворскла» відправилися в Одесу на матч з сусідом по турнірній таблиці – «Чорноморцем». До гри команди розділяли всього три очки на користь полтавців.

Передматчеві розклади

Передматчеві котирування букмекерів говорили на користь господарів. Перемога «Чорноморця» оцінювалася коефіцієнтом 2,36, нічия – 3,23, а перемога полтавців – 2,98. При виставленні коефіцієнтів кожен букмекер керується власними критеріями. Одним з них може бути показник очікуваних голів xG. В Інтернеті навіть є окремі сайти, які пропонують точні прогнози на футбольні матчі, які обчислюються математичним шляхом якраз на основі цього показника. Один з таких ресурсів – xGscore, для відвідин якого можна використовувати це посилання.

Можуть впливати на передматчеві котирування й травми та дискваліфікації. Якщо без травмованого Володимира Чеснакова ворскляни вже якось звикли  обходитися, то втрата Олександра Скляра (травма, вибув мінімум на два тижні), Ібрахіма Кане (дискваліфікація за перебір жовтих карток) та Феліпе (пошкодження) виглядала серйозною проблемою для Сергія Долганського. Були свої проблеми і в «Чорноморця». Роман Григорчук не міг розраховувати в цьому матчі на Віталія Єрмакова, Іллю Путрю та Йона Шпорна.

Перший тайм

Перший тайм пройшов у рівній боротьбі. Уже на 4-й хвилині Варакута невдало вибив м’яча, якого полтавці швидко повернули до штрафного майданчика, де в дотик пробивав Степанюк – воротар виправив свою помилку. А на 14-й хвилині на пенальті претендував Ковталюк. Микола прокинув м’яча повз захисника й опинився на газоні. Підсумок – жовта картка Ковталюку від Дмитра Євтухова за симуляцію. Хоча повтор показав, що, як мінімум, контакт з ногою захисника мав місце. Не стали впливати на рішення головного арбітра й його відеоасистенти. Відзначимо, що в цьому рішенні Дмитро Євтухов виявився послідовним: у подальшому попередження за симуляцію отримали одесити Штогрін і Авагімян.

«Чорноморець» відповів на 22-й хвилині, коли сольний прохід лівим флангом ударом у ближній кут завершив все той же Авагімян, але в ворота не влучив. Утім, найнебезпечніший момент першого тайму створила все ж «Ворскла». На 33-й хвилині полтавцям вдалася швидка атака, Сергій Мякушко отримав передачу від Руслана Степанюка, обманним рухом прибрав захисника й цілив із хорошої позиції в дальній кут – неточно. Хоча покоти Сергій трохи вправо паралельно воротам і відразу два партнери могли забивати практично без перешкод.

Другий тайм

У перерві Роман Григорчук зняв з гри Ієде. Нігерієць тиснув на захисників і створював напругу, з гри явно не випадав. Мабуть, вирішальну роль зіграло попередження, яке Ієде отримав на останній хвилині першої половини зустрічі. Молодий Присяжнюк, який з’явився на полі, діяв активно й гру одеситів не послабив.

На 63-й хвилині момент, схожий на той, який в першому таймі мав Авагімян, втратив Мякушко. Сергій пробивав у ближній кут, але м’яч лише «облизав» зовнішню сторону стійки.

Десь після цього моменту почало здаватися, що полтавці почали трохи просідати фізично. Й саме в цей момент підопічні Романа Григорчука двічі реально претендували на те, щоб відкрити рахунок. Спочатку на 68-й хвилині Бойчук, отримавши верхову передачу з глибини поля, вибіг сам на сам з Ісенком. Павло дещо авантюрно залишив ворота й дозволив нападнику одеситів себе обіграти, втім, кут для удару був уже гострий і Бойчук у ворота не влучив. Буквально в цій же атаці після навісу з правого флангу Присяжнюк зряче головою пасував вздовж воріт і мав забивати Штогрін. Його удар головою з лінії воротарського майданчика прийшовся вище воріт.

На 75-й хвилині після помилки одеситів у захисті мали краще розібратися в моменті Крупський і Ковталюк. Але лише гол з офсайду, який цифри на табло не змінив.

У останні 5 хвилин матчу полтавці дещо несподівано почали активніше пресингувати «Чорноморець» на його половині поля, позначивши своє бажання здобути три очки  й були винагороджені за старання. На 89-й хвилині затяжна така полтавців завершилася навісом-ударом з лівого кута штрафного майданчика від Бацули. М’яч зрізався з ноги захисника «Ворскли» й по «мертвій» для воротаря траєкторії пірнув у дальній кут – 0:1.

Але це ще було не все. Рятувати господарів від поразки міг Штогрін, але в компенсований час, отримавши шикарний шанс після помилки захисту «Ворскли», пробиваючи з кількох метрів не влучив у ворота. Можливо, нічия була б більш закономірним підсумком зустрічі. Але, на мій погляд, команда Сергія Долганського виглядала трохи гостріше в атаці й заслужила на цю перемогу. Яка, сподіваємося, надасть упевненості полтавцям в наступних матчах.

Олександр Данник

Фото – Прес-служба УПЛ

Погода