- 24-12-2009, 06:12 - АлиМон 174

Фанати. Підсумок сезону

Фанати. Підсумок сезону

Початок року

Фан-турнір

Початок року задав темпу усьому, що відбувалося у 2009 му. Фанатський турнір на честь річниці створення улюбленої команди, проведений з ініціативи «мешканців» 22-го сектору став першим кроком у подобного роду змаганнях в Полтаві. 8 команд розіграли між собою право називатися кращою. Це звання виборола команда «ОФФ» яку представляло фан-угрупування «Alliance».

Game play

Перший матч року (28 лютого) проти «Таврії» ознаменувався відразу декількома факторами: вперше на матчі було застосовано барабан, і по-друге в порівнянні з останніми матчами минулого року кількість людей на секторі зросла приблизно на сто чоловік. 
Проте проблеми з міліцією були ті ж самі – ретельний шмон та чималий замєс після запалення фаєрів. 
Наступна домашня гра зі «Львовом» відмітилася декільками змінами. Вперше на фан-сектор почали продавати тікети, але й з ними було багато непорозумінь, бо всіх бажаючих відправили на 6-й сектор . Проте це дозволило провести переклички з центральними трибунами, а також зробити «аргентіна-шоу» з використанням касових стрічок. 
На очах росла кількість людей на секторі. Це був справедливий закон – гра команди покращилася, звісно й вболівальників побільшало. 

Розквіт

З тим як сезон 2008/09 йшов до свого логічного завершення, на трибунах відбулося неймовірне пожвавлення. Сектор №22 у травні вже не міг вмістити усіх бажаючих. Півфінальний кубковий матч з «Металістом» став піком активності. Близько 500 вболівальників на секторі, з великою кількістю розтяжок та флагів зробили з стадіону «біло-зелену цукерочку» та й голосова підтримка була на високому рівні. Проте дивлячись на 1000 людей, що приїхала з Харкова хотілося ще більшого.

 

Виїзди

Активність фанатів на виїзних

матчах кінця сезону була не аби якою. Жодного разу (окрім Кривого Рогу в який ніхто не приїхав) на гостьових іграх не було меньше 10 людей. В якійсь мірі це непогано, адже й така кількість створювала в таких матчах як з «МеталДоном», «Динамо» та «Шахтарем» не аби яку підтримку та тепло на душі гравцям. 

У рамках чемпіонату наймасовішим став матч у Запоріжжі, коли з Полтави прибуло 126 чоловік, котрі голосовою підтримкою гнали «ворсклян» уперед, щоправда виграти команді т

оді не вдалося.

Дніпровське щастя, сумській сум

Вихід команди до фіналу пробудив футбольну Полтаву. Вже з фінальним свистком у матчі півфіналу в голову полтавчан почали закрадатися думки як попасти на фінал. Атакування залізодорожніх та автобусних станцій з намаганням достати квиток до Дніпропетровська, масове скупляння атрибутики, слова «Ворскла», «кубок» все це було невідємною частиною життя кожного, хто знав що таке футбол. 

Біло-зелені потоки людей від Полтави до Дніпра радували око. Хоча в підсумку полтавчан було вдвічі менше, але голосова та візуальна підтримка була набагато кращою за опонентів. Команда дякувала відданим вболівальникам вийграним кубком.

 

За суперкубком до Сум відправилося вдвічі більше людей а ніж на фінал кубку. На ццей раз меньше було вже киян. 7000 полтавчан полонили Суми, але лотерея не посміхнулася команді і трибуни вболівальники покидали у пригніченому настрої.

Новий сезон – нові вершини?

Сезон 2009/10 розпочався Єврокубками. Всього один матч, проте який довгоочікуваний. В Португалії команду підтримували лише високопоставлені робітники клубу та місцеві жителі. Та й ще опозорилися зіваючим Хомою на всю Європу.

В Полтаві матчу чекали з нетерпінням. Готувалися, хоча й розуміли що вихід до групового етапу це нереально. 6-й сектор зібрав близько 300 людей котрі ні на секунду не замовкали, а коли Сачко забив гол запалили фаєр, святкуючи прирвання 10 річної гольової засухи у єврокубках. Проте міліціянти добрече пройшлися палицями по усім частинам тіла. Після матчу виписували стусанів усім починаючи від дівчат та малечі, закінчуючи дядьками, які випадково купили білет до фан сектору.

 

 

Керівництво – міліціянти – Фанати – третій зайвий.

 

Незмога терпіти більше того, що роблять люди у формі стала останньою краплею у відносинах між фанатами та ними, а також керівництвом. В газетах почали опубліковати статті ніби фанати побили міліціянтів, хоча все було зовсім навпаки. 

Фанати вирішили написати листа президенту. Розміщення його у мережі інтернет здавалося б дало свої результати. Було проведено круглий стіл за участі трьох сторін, в яких було дійдено згоди щодо правил. Міліція обіцяла не так сильно обшуковувати, дозволити банери, флаги, розтяги, а фанати обіцяли не палити піротехніку, керівництво обіцяло забезпечити фан-сектор квитками, котрі будуть розповсюджувати самі фанати.

Проте ця угода продіяла рівно один матч. Вже через одну домашню гру почався знову ретельний шмон та накладення вето на флаги. А під кінець року «щіпачі» на вході почали лазити у кармани та трогати за причинні місця як хлопців так і дівчат. Всі побачили, чого варте «слово» людини у погонах. 

 

Зниження активності

Гра команди була не супер, саме це й привело до повернення до старих часів. На секторі знов стало з’являтися близько 150 фанатів. Мало місце й росходження у поглядах, що в середині першого кола призвело до росколу на 2 сектори, але прийшовши до думок що головне підтримка рідної команди усі повернулися на рідний 22-й. 

 

 

Купа туди, купа сюди

З виїздною активностю у новому сезоні відбулося значне покращення. Завдячуючи розповсюдженню агіт-листівок, появі інформації на сайтах та програмках з Полтави вже два рази виїздило близько сотні людей у ближні міста. У Харкові було 105 чоловік, а у Дніпропетровську – 87. Проте з іншими містами все набагато гірше від одного до 17 чоловік, це один з найнижчих показників в Україні. Для прикладу «Металург» Донецьк та «Ілічівець» були більш виїздними, хоча їх команди не показували мегарезультативність.

Перфоманс року

Він відбувся у матчі проти «Закарпаття». Нажаль не усе запановане вдалося зробити, проте з виходом команд на 2-й тайм вперше в Полтаві зробили модуль-шоу. ( Модуль-шоу це малюнок, що складається з великої кількості елементів (картону, тканини) які при поєднанні утворюють малюнок.).

Підсумок

Ми усі часто дивимося матчі Ліги Чемпіонів та збірних, чуємо як на стадіонах співають пісень, прикрашають банерами трибуни. Це не тільки забавка для кола людей, що зветься фанатами, насамперед це підтримка команди, те, що гріє душі футболістів, і одна з причин з яких битий-перебитий по ногам Маркоскі, іноді не впевнений Долганський, високий Вася, молодий хлопчина Безус, полюбляючий полтавських дівчат Цуррі підіймаються з газону та йдуть з останніх сил уперед, віддаючи себе грі.

Тому чому б і Вам не зробити свій власний маленький внесок у загальну перемогу та не підтримати своєю активністю команду? Приходьте на 22й сектор, або підключайтесь до перекличок, небійтеся задавати питань що? Як? Чому?, катайте виїзди, адже це реально і цікаво.

З повагою, назавжди біло-зелений!

Погода