Ретро - 26-06-2009, 02:06 - sasa 338

Футбольне життя Полтави. Рік 1937-й

Футбольне життя Полтави. Рік 1937-й

Сезон 1937 року був сповнений різноманітних футбольних матчів. 12 липня друга команда ВПШ в колгоспі «Комінтерн» Яківчанської сільради зустрілася з першою командою артілі «Комінтерн». На футбольний матч зібралося понад 200 глядачів. Перемогли сільські футболісти з рахунком 4:3. Цього ж дня в Полтаві на стадіоні міського комітету фізкультури і спорту зустрілися юнацькі команди спортивного товариства «Локомотив» Полтави і Харкова. Цікавий поєдинок закінчився внічию. Цього ж таки 12 червня до Полтави прибула на товариські футбольні матчі московська команда спортивного товариства «Красное знамя», учасниця розіграшу Кубка СРСР. 14 липня з москвичами зустрілася підсилена футбольна команда спортивного товариства «Спартак», а 15 липня – збірна міста, яку було сформовано з кращих футболістів. До її складу увійшли: «… Моргун – воротар, Гаврилов, Шенкевич – захист, Манський, Титаренко, Тарасов – півзахист, Гурик, Зайнілін, Черемис, Бушневський, Оніщенко – напад. В запасі збірної – Писанко і Трохименко». («Більшовик Полтавщини». Середа, 14 липня 1937 р. № 158 (2950). Перший матч не виявив переможця. Нічия – 1:1. А от збірна відверто розчарувала, програвши москвичам із розгромним рахунком 1:6.
Полтавська футбольна команда військової частини (командир – Родін) на змаганнях у Харківському військовому окрузі завоювала перше місце. Всі члени команди були нагороджені годинниками. Після повернення до Полтави армійці зіграли товариський матч зі збірною міста. Цього разу гравці збірної грали більш зібрано, ніж із москвичами і перемогли 3:0. 24 липня футбольна команда «Рот фронт» (завод ім. Постишева) приймала своїх харківських одноклубників і здобула перемогу 1:0.

Три дні, з 23 по 25 липня, в Кременчуці проходили традиційні змагання спортсменів чотирьох міст – Кременчука, Сум, Куп’янська і Полтави. Це були останні змагання команд цих міст у складі Харківської області.

 

Традиційно програма змагань включала такі види спорту: легку атлетику, стрільбу і футбол. За підсумками триденних змагань загальнокомандне перше місце зайняли фізкультурники збірної команди Полтави. Наші земляки вийшли переможцями в змаганнях зі стрільби і футболу та посіли друге місце в легкоатлетичних змаганнях (перше місце в цьому виді змагань здобула команда Сум).

Перше місце у змаганнях футболістів посіла збірна команда Полтави, яка перемогла команди Кременчука 4:2 та Куп’янська 3:0 і зіграла внічию 1:1 з футболістами Сум.
Як вже зазначалося, футбол на селі користувався неабиякою популярністю. Особливо любили його в селі Парасковіївка. У дні відпочинку цілими юрбами приходили трудівники села на колгоспний стадіон, щоб подивитися футбольний матч. А грали парасковіївські футболісти досить часто. У вихідні і свята завжди змагалися між собою команди артілі «Зоря Перемоги» і артілі ім. Благоєва. В цих зустрічах здебільшого перемагали благоєвці, у складі яких передовсім вирізнялися Пурей та Арцюкевич. «Ось і в останній зустрічі, що відбулася в неділю 25 липня, футболістам артілі «Зоря Перемоги» знов не вдалося взяти реванш. Благоєвці, в присутності майже 500 глядачів, знову довели свою перевагу, перемігши з рахунком 9:1. Але це не засмутило ані глядачів, ані переможених. Тут же суперники домовилися про дату проведення наступного матчу».

Тридцятого липня спортивне товариство «Локомотив» (паровозоремонтний завод) до Дня залізничника відкрило в Полтаві власний стадіон. Арену було обладнано футбольними та волейбольними майданчиками, біговими доріжками, шахматно¬шашковими столами.

 

Після офіційної частини, присвяченої відкриттю нової споруди, відбувся товариський матч між футбольними командами «Локомотив» та «Рот фронт» (завод імені Постишева). Цікавий поєдинок закінчився поразкою залізничників з рахунком 2:5.

 

До речі, футбольна команда «Рот фронт» на той час була однією з найсильніших у Полтаві. В 1937 році заводська команда успішно виступила у Всесоюзному турнірі серед команд заводів середнього машинобудування, посівши у підсумку призове третє місце. Це був перший успіх полтавської команди на такому високому рівні. Колектив заводу, якому 17 вересня 2009¬го виповнилося 120 років, представляли: Іван Хижняк, Володимир Гергель (капітан команди), Олександр Писенко, Семен Манський, Петро Каменюк, Іван Каменюк, Валентин Гатилов, Володимир Матюшенко, Костянтин Ткачук, Леонід Коркішко, Микола Федотов, Андрій Бєлан. Василь Гурик, Сергета, Шенкевич, Смислов.

У 1937 році футбольна команда «Рот фронт» вперше взяла участь у чемпіонатах України. Свій перший матч вона провела проти команди міста Херсона і добилася перемоги з рахунком 4:0.

Полтавці добре підготувалися до матчу і з перших хвилин повели планомірний наступ на ворота херсонців. Захист гостей не витримав натису і на 10¬й хвилині Манський зі штрафного удару послав м’яч у ворота. До кінця першого тайму полтавцям вдалося відзначитися вдруге. В другій половині гри рофронтівці ще двічі втілили свою перевагу в голи. Відзначився Коркішко. Наші земляки здобули переконливу перемогу з рахунком 4:0. Особливо добре в цьому матчі зіграли Сергета, Гурик, Манський, Шенкевич та Смислов.
На жаль, за неявку на наступний матч з ворошилівською «Сталлю» полтавцям була зарахована поразка.

 

У середині серпня до Полтави на товариський матч прибула футбольна команда Миколаєва – збірна бригада міноносців Чорноморського флоту. 18 серпня миколаївці зустрілися зі збірною Полтави, основу якої склали футболісти «Рот фронту». Полтавці відразу захопили ініціативу, і вже на 10¬й хвилині після подачі кутового лівим крайнім Сегушою центр нападу Коркішко забиває перший гол. Через 15 хвилин полтавці подвоюють рахунок, а згодом доводять його до 3:0. У першому таймі миколаївцям вдалося відквитати один м’яч. У другій половині гри команди обмінялися голами. Матч закінчився з рахунком 4:2 на користь збірної Полтави.

У 1937 році в Полтаві було проведено два розіграші першості міста – літній і осінній.
У літньому розіграші перше місце у групі «А» зайняла команда Н¬ської частини (командир – майор Попов), друге місце — команда ВПШ (військово­політична школа), третє – «Спартак».
У групі «Б» перше та друге місця дісталися командам майстерень «Головм’ясо» та сільськогосподарського інституту.

В осінній першості міста взяли участь 27 футбольних команд. Вона пройшла за дещо іншою схемою, ніж попередні. Крім груп «А» (12 команд) і «Б» (8 команд), де виступали дорослі команди, змагання пройшли і в новоствореній групі шкільних футбольних команд.

«Осінні розіграші по футболу

Закінчились осінні розіграші по футболу на першість міста, в якому прийняло участь 27 футбольних команд. Всі учасники розіграшів були розбиті на три групи: група «А»(перший і другий склади), група «Б», і група футбольних команд шкіл.

По перших командах групи «А» перше місце присуджено першій команді «Локомотив», яка набрала 26 очок із 32 можливих.

По других командах групи «А» перше місце присуджено команді товариства «Спартак», яка набрала 12 очок із 16 можливих.

По групі «Б» перше місце присуджено команді заводу «Комбікорм», друге місце – команді педінституту.

По шкільних командах на перше місце вийшла команда 21¬ї школи, друге місце присуджено команді 2¬ї школи.

Всім переможцям по своїх групах присвоєно звання чемпіонів міста по футболу 1937 року.

«Більшовик Полтавщини». П’ятниця, 5 листопада 1937 р. № 255 (3046).

Шостого вересня на стадіоні міського комітету фізкультури і спорту відбувся футбольний матч між спартаківськими командами Полтави і Харкова. З рахунком 4:1 перемогли полтавські футболісти.
Дванадцятого вересня на цьому ж стадіоні збірна Полтави приймала київську команду «Рот фронт», що посідала в першості Києва по класу «А» третє місце. А 24 вересня на стадіоні міського комітету фізкультури і спорту відбувся товариський матч між збірною міста і командою «Локомотив». Збірна команда перемогла з рахунком 5:1. 

Чемпіони Полтави 1920–1937 років
1920 р. – «Сокіл»
1921 р. – «Сокіл»
1922 р. – «Сокіл»
1923 р. – «Сокіл»
1924 р. – «Спартак»
1925 р. – «Спартак»
1926 р. – ТППШ (торгово­промислова профсоюзна школа)
1927 р. – «Південрайон»
1928 р. – «Шкіряники»
1929 р. – «Динамо»
1930 р. – «Динамо»
1931 р. – «Динамо»
1932 р. – «Динамо»
1933 р. – «Динамо»
1934 р. – «Динамо»
1935 р. – «Динамо»
1936 р. – Локомотив»
1937 р. – команда Н¬ської частини – літо – «Локомотив» – осінь

Наприкінці 1937 року в житті Полтавщини відбулася надзвичайно важлива подія. 22 вересня постановою уряду СРСР на Україні було утворено чотири нових області – Полтавську, Житомирську, Миколаївську і Кам’янець¬Подільську. Полтавщина була виведена зі складу Харківської області. На той час спостерігалося стрімке зростання промисловості в Полтаві і Кременчуці, бурхливо розвивалося сільське господарство. Це і стало вирішальним поштовхом для прийняття урядом доленосного для полтавців рішення.
Як патетично відмічалося в журналі «Комуніст» за 23 вересня 1937 року, «… утворення нових областей – захід почдальшого піднесення і могутнього розквіту щасливого народу квітучої Радянської України».
Відтепер Полтавщина отримала право самостійно проводити обласні спортивні змагання.

Погода