Останні новини - 30-01-2013, 01:01 - sasa 474

Географія “Ворскли”

Відомості про всіх легіонерів "Ворскли".
Географія “Ворскли”

28 січня полтавська “Ворскла”, за твердженням прес-служби біло-зелених, оформила один із найгучніших своїх трансферів за останні кілька років ― підписала футболіста збірної Греції Панайотіса Лагоса.

Не будемо вдаватися в подробиці фінансової сторони контракту. Простому уболівальнику, за великим рахунком, байдуже скільки коштував то й чи інший футболіст, аби тільки приносив користь команді і радував своєю грою глядачів на трибунах. Поговоримо про інше ― про легіонерів “Ворскли”.

Лагос став першим грецьким футболістом у складі “Ворскли”. Та й взагалі в нашому чемпіонаті грецькі футболісти не так часто з’являються. Варто лише згадати захисника “Чорноморця” Крісті Ванґелі та півзахисника Сотіоса Балафаса, які виступали цього сезону.

А хто був першим легіонером у “Ворсклі”? Після розпаду СРСР вже у першому чемпіонаті 1992 року грали декілька футболістів із різних республік колишньої великої країни. Однак у той перехідний період важко було визначити хто представляв яку країну, адже в багатьох в кишенях був ще “серпасто-молотастий”. Тому першим справжнім легіонером у Полтаві можна вважати американця аргентинського походження ― Луїса Бербарі. До речі, Бербарі ― став першим легіонером в українській перший першій лізі і взагалі одним із перших в українському футболі. Цікаво, що у “Ворсклі” могло грати два американця. У зимову перерву сезону 1995/1996 був на оглядинах брат Бербарі ― Нік, але він не підійшов і змушений був поїхати додому. По закінченні “Золотого сезону” в першій лізі залишив команду і Луїс.

Через півроку у “Ворсклі” з’явився і перший легіонер з Європи. У зимову перерву “Бронзового сезону” 1996/1997 у команді з’явився болгарський захисник Велін Кефалов. Згодом до нього приєдналися його співвітчизники Ібрям Даїл та Йордан Петков, а також перший африканець ― нігерієць Даніель Нджоку. Якщо говорити по кількість легіонерів протягом сезону, то тут, безперечно, лідером є сезон 2003/2004 коли за “Ворсклу” виступали представники чотирьох континентів. Найекзотичніший із яких – представник Еквадору ― Пітер Меркадо.

За часів тренерства Миколи Павлова політика клубу була направлена на виховання власних українських футболістів. Навпаки, за Павлова команду залишила ціла група легіонерів. Однак і без них Микола Петрович не обійшовся. У Полтаві грали білоруси Дмитро Осипенко та Максим Карпович, росіянин Дмитро Єсін, а також молдован ― Александру Оніка. А вже після Павлова за короткочасний період тренерства Євтушенка у команді з’явився словак Іван Лієтава.

Схоже, що клуб знову пішов шляхом придбання легіонерів. Але, на відміну від попередніх часів, коли клуб купляв “цілими пачками” іноземних футболістів, зараз політика зводиться до “крапельного вливання”. Можливо це й правильно, адже потрібно, перш за все, давати шанс власним вихованцям. А легіонери повинні лише підсилювати команду.

Усі легіонери “Ворскли” 1992 – 2012

Албанія (6)
Ґрішай, Даллку, Драґуша, Муніші, Цуррі, Янузі

Аргентина (1)
Бенітес

Білорусь (6)
Бранавіцкі, Дзянісав, Карпович, В.Маковський, М.Маковський, Осипенко

Болгарія (3)
Даїл, Кефалов, Петков

Бразилія (2)
Перейра, Фронтіні

Грузія (4)
Ґоґохія, Джакобія, Кавтеладзе, Сартанія

Еквадор (1)
Меркадо

Казахстан (3)
Салімов, Тимофєєв, Шох

Камерун (2)
Ібанда, Мозес

Латвія (1)
Круц

Литва (1)
Йокшас

Македонія (1)
Деспотовскі

Молдова (3)
Єпуряну, Лунгу, Оніка

Нігерія (5)
Ідахор, Нвогу, Нджоку, Окодува, Омоко

Росія (9)
Балаян, Гришин, Єсін, Малий, Омельченко, Полстянов, Савельєв, Смірнов, Соболь

Румунія (1)
Лікіою

Сербія (7)
Ґруміч, Джиновіч, Маркоскі, Міленковіч, Петковіч, Сандуловіч, Стойміровіч

Словаччина (2)
Брушко, Лієтава

Словенія (2)
Дедіч, Павловіч

США (1)
Бербарі

Таджикистан (1)
Ліферов

Туніс (1)
Мелліті

Туркменистан (3)
Байрамов, Керімов, Овеков

Хорватія (3)
Андрошіч, Ґлавіна, Джурічіч

Ось така виходить географія легіонерів “Ворскли”. І вона може розширитися, якщо чутки про перехід французького нападника Янніка Болі підтвердяться.

На фото: ворота суперника атакує нігерійський легінер “Ворскли” Даніель Нджоку (справа).

Погода