Матчі - 31-10-2009, 04:10 - sasa 277

Промінь надії

Промінь надії

Ворскла – Зоря – 2:0
Безус 1, Кулаков 15
Ворскла: Долганський, Даллку, Краснопьоров, Марскоскі (Деспотовскі, 89), Безус, Кулаков (Чеснаков, 84), Сачко (Чичиков, 69), Цуррі, Медведєв, Ярмаш, Єсін.
Запасні: Величко, Бойко, Янузі, Пєсков.
Зоря: Шуховцев, Курилов, Омоко (Дурай, 46), Мелікян, Каменюка, Городов, Мілько, Скоба, Шевчук (Огиря, 68), Лазарович, Джихані (Антонов, 58).
Запасні: Комарицький, Грінченко, Сікорський, Колесниченко.
Арбітр: Зубарєв (Слов\’янськ).
Попередження: Кулаков 33, Мелікян 53, Мілько 61, Курилов 71

…Над Полтавою у небі діялось щось незрозуміле. Чорні грізні хмари змінялись яскравим сонячним промінням. Пориви вітру вщухали на деякий час, щоб з новими силами розгулятись вулицями міста. Уболівальники з певною стурбованістю очікували погодніх умов на другу половину дня. Адже дощ або сніг міг додати суттєвих проблем полтавській команді в атакуючих діях. А в тому, що «Ворскла» буде атакувати, не сумнівався майже ніхто з тих, чиє серце небайдуже до рідного клубу.

Суперник принциповий – луганська «Зоря», яка має достатньо значні проблеми у захисті і організації гри у центрі поля. Гра мала відповісти на питання, чи є у нашої команди бойовий запал; чи не втрачена повністю і безповоротно атакуюча міць; чи знайшов Микола Павлов необхідні слова, щоб донести до гравців відповідальність перед рідними трибунами за результат.

І відповіді були отримані. Нечисленна кількість найвідданіших уболівальників побачила ті якості, завдяки яким здобувався результат минулого сезону. У стартовому складі команди пройшла чергова ротація. Замість Філіпа Деспотовскі на полі з з’явився Роман Безус. І правильність такого ходу тренерського штабу була підтверджена уже на першій хвилині гри! Не встигла стрілка відрахувати і 30 секунд від стартового свистка Зубарєва, як м’яч було швидко доставлено до штрафного майданчика гостей. Точний пас на Безуса і Роман чітким ударом низом у дальній кут відкриває рахунок! Захисники суперника лише приголомшено переглядаються із досвідченим Шуховцевим.

Спроба швидкої відповіді не принесла жодних дивідендів луганчанам. «Ворскла» набирала оберти. Лише клас і майстерність голкіпера «Зорі» завадила подвоєнню рахунку на 7-й хвилині, коли Шуховцев потяг з дев’ятки дальній удар Кулакова. Шедевр не відбувся. Денис не дуже засмутився цьому факту і досяг свого на 15-й хвилині. Перевід м’яча з лівого флангу на Кулакова, більярдний удар сходу в дальній кут – 2:0!

Полтавці прибрали гру під повний контроль і спокійно вели матч у потрібному руслі. Лише раз гості змогли небезпечно потурбувати Долганського. Навіс Шевчука голкіпер «Ворскли» відбив, а Мілько на добиванні запустив кулю вище воріт. Натомість Шуховцеву нудьгувати не доводилось. Голкіпер луганчан змушений був раз за разом рятувати власні ворота після ударів Безуса і невгамовного Кулакова. Небезпечним ударом останнього у ближній кут і сейвом Ігоря закінчився перший тайм.

У перерві глядачі грілися хто як міг. Пританцьовуванням у ритм музики, гарячим чаєм або іншими напоями, веселими розмовами з сусідами. І з нетерпінням очікували продовження.

Другий тайм пройшов у посередньому темпі. «Ворскла» чітко дотримувалась своїх завдань на гру і не давала нагод скоротити рахунок. «Зоря» не змогла поставити нерозв’язних задач перед захистом полтавців і особливо не турбувала Долганського. Натомість гравці нашої команди мали декілька нагод потроїти рахунок. Фантастичні сейви здійснив Шуховцев, рятуючи ворота після ударів Маркоскі, Єсіна, Кулакова… Одного разу штанга виручила гостей. Не вистачило точності пострілам Безуса, Цуррі і Даллку. Часто лише за допомогою фолів можливо було спинити середню ланку полтавців. Наслідком стали три жовті картки для гостей.

«Ворскла», пам’ятаючи розв’зку матчу з «Металургом», завбачливо відтіснила гру подалі від своїх воріт і впевнено довела матч до перемоги.

Як завжди, декілька слів про підтримку. Прикро було бачити меншу кількість людей на 22 секторі. Зменшення активу фанатів суттєво позначилося на гучності і якості зарядів. Велике нерозуміння серед уболівальників на центральній трибуні викликав плакат з написом «Скільки коштує ваша перемога?». Важко було зрозуміти сенс такої «підтримки». Якщо це протест проти невдалих останніх результатів, то до чого тут матч, у якому полтавчани демонстрували, на час представлення плаката, гарний атакувальний самовідданий футбол? Чи можливо не очікували такого результату на початку матчу, а було шкода не продемонструвати свою працю? Ще більше незрозумілості додав плакат «Спасибо» після закінчення гри. Так задоволені залишились фанати перемогою чи ні? Не завадило б визначитися… До позитиву слід віднести перекличку з іншими секторами, яка у цьому матчі лунала частіше. А також все більше уболівальників підтримує скандування прізвищ гравців. Навіть така малочисельна аудиторія змогла викликати у диктора довіру, яка в останніх матчах дещо згасла, особливо у других таймах.

Аналізуючи гру «Ворскли» у цьому матчі, можна дійти висновку, що намітився прогрес у ставленні гравців до своїх обов’язків. Додалася індивідуальна динаміка, менше стало статичності у моментах, коли гравець не володіє м’ячем. Допомога у вигляді Безуса в атакувальній ланці додала варіативності у нападі. Тепер крайкам Кулакову і Єсіну з’явилася можливість відійти від тактики постійних навісів. А у Маркоскі стало більше вільного місця для креативу у центрі поля. Як наслідок – значно збільшилась кількість ударів по воротах, зріс рівень колективного пресингу на чужій половині поля, що автоматично у деякій мірі розвантажило опорників і захист. Здається, у такої тактики, на перший погляд, є непогана перспектива. Проте судити по одному матчу – справа невдячна. Час покаже.

Цією перемогою і рівнем гри «Ворскла» не дала згаснути надії у серцях відданих уболівальників. Чекаємо на нові перемоги!

Sonyksson

Роман Безус, нападающий «Ворсклы»:

– Пока одни только эмоции – первый гол в чемпионате! Денис Кулаков отдал
передачу, я смотрю – вроде много времени. Ну и прикинул, пробил в
дальний от вратаря угол. Комбинации такие отрабатываем на тренировках.
Конечно, не на пальцах все объясняли, но прошло как раз то, что делаем
на тренировках. Ну а стадион, болельщики – у меня все это впервые в
жизни. Спасибо тем, кто пришел!

Денис Кулаков, полузащитник «Ворсклы».

– Наконец-то нам удалось выиграть. Это долгожданная победа для всех нас. Спасибо тем людям, которые пришли. Хотелось бы, конечно, чтоб больше пришло болельщиков. Но мы все понимаем. Холодно все-таки. Спасибо преданным болельщикам. Эту долгожданную победу мы посвящаем им. Дождались все, что называется. Дальше уже можно будет играть спокойнее, без нервов.

 – Этот тур могли перенести из-за гриппа, как считаешь, навредило бы это вашей игре?

– Я думаю, да. Надо было играть сегодня. Мы настраивались на этот матч. Выи.грали, значит, поединок должен быть сегодня.

– Твой гол – последствие сложного в техничном исполнении удара. Ты это отрабатываешь?
 – Именно такие удары – нет, но вообще с разных позиции и расстояний – да. Дополнительно после тренировки. Сергей Величко остаётся, и помогает мне. Мы мало били до этого по воротам, а сегодня исправили это. «Стреляли» много, как никогда. И эта победа вполне заслуженная.

Григорий Ярмаш, защитник «Ворсклы»:

 

– Как тебе сегодняшняя игра?

– Мне очень понравилось, что мы
выиграли, показав хороший, зрелищный и результативный футбол. И рад,
естественно, тому, что взяли три очка.

– Установка забить быстрый гол была?

– Была
установка выиграть сегодня этот матч \”кровь из носу\”. Потому что этот
поединок был, по словам Николая Павлова, \”пан или пропал\”. У нас была
установка – выиграть. А забить на 1-й или на 90-й минуте – совершенно
не имело значения.

– Что вам сказал тренер в перерыве?

– Ничего
особенного. Сказал, что второй тайм начинается для нас со счёта 0:0.
Чтобы мы продолжали в том же духе и не давали сопернику шансов поразить
наши ворота.

– Второй тайм вы провели очень сдержанно.

– У
нас сейчас такое турнирное положение, что все игры мы играем на
результат. При счёте 2:0 мы уже играли более осторожно и не всеми
силами шли в атаку, хотя хорошие моменты у нас были. Мы грамотно
использовали стандарты. Хороший момент был у Кулакова. Он мог забить
ещё.

– На твой взгляд, если бы не Игорь Шуховцев, сколько бы вы могли забить ещё?

– Как минимум, ещё два мяча. А то и три. И хотя, разгрома не получилось, результатом игры я доволен.

Дмитрий Есин, полузащитник «Ворсклы»:

– Сегодня, в принципе, мы забили довольно хорошие и важные для команды
голы. Игра нам, считаю, удалась. Ещё в первом тайме нам удалось сделать
нужный результат. Во второй половине встречи мы попросту доигрывали. Я
считаю, что «Заре» ещё и повезло сегодня. Много раз команду выручал
Игорь Шуховцев. Счёт мог быть большим. Например, удвоиться.

– В первом тайме активно атаковали, во втором – темп сбавили. Боялись, что может повториться ситуация с донецким «Металлургом»?

У
нас сейчас такая ситуация, что нам нужно набирать очки. Наверное,
поэтому, играли сегодня очень осторожно. Мы просто пытались сохранить
нужный нам счёт, поэтому, осторожничали во втором тайме. Хотелось
сыграть надёжно и думаю, что нам это удалось.

– Могли ли вы забить во втором тайме?

Конечно,
могли. Игорь Шуховцев сколько раз выручал. Вторая половина встречи,
естественно, удалась нам лучше, чем первая. Да и вообще вся игра
сегодняшняя прошла в хорошем темпе и на высоком уровне.

Игорь Шуховцев, вратарь «Зари»:

– Что случилось с командой?

– Да что ж вы так сразу: «Что случилось?». Ничего не случилось. Просто на выездных матчах теряем нити игры и концентрацию в начальной стадии. Пока привыкаем, получаем гол-два и все…Очень тяжело отыгрываться, когда 2:0. Во втором тайме и в середине первого, ситуация, вроде бы выровнялась, но «Ворскла» такая команда, которая может плотно держать оборону. У нас мало, что получилось в сегодняшнем матче. Да и вообще, мы на выезде ещё ни одного гола не забили. Будем разбираться, что случилось. Я не знаю ответ на Ваш вопрос. Вся команда над этим будет работать. Мы сами над собой подшучиваем, что стали «домашней» командой. Хорошо, что хоть дома берём свои баллы. А в следующем круге уже будем навёрстывать упущенное.

– Сегодня на пресс-конференции Николай Павлов отметил, что Вы спасли команду от двух 99.9% голов. Но все-таки вначале, что не получилось?

– Мы не можем справиться с волнением. Дома мы забиваем голы, и играть становиться легче. А на выезде теряемся. Почему так? Надо искать решение проблемы. Пока, оттого что я команду «спасаю», толку мало.

Пресс-служба ФК «Ворскла»

Погода