Новини - 13-07-2009, 08:07 - sasa 253

НАШІ ЗЕМЛЯКИ – ЧЕМПІОНИ ВСЕСВІТНЬОЇ УНІВЕРСІАДИ

НАШІ ЗЕМЛЯКИ – ЧЕМПІОНИ ВСЕСВІТНЬОЇ УНІВЕРСІАДИ

10 липня у столиці Сербії Белграді на стадіоні \”Партизан\” відбувся фінальний матч футбольного турніру Всесвітньої Універсіади-2009, в якому студентська збірна України перемогла збірну Італії – 3:2. Золотими медалями Універсіади було нагороджено двох наших земляків – вихованця кременчуцького футболу Ігоря Гордю (нині він гравець донецького \”Металурга\”) і гравця дублюючого складу полтавської \”Ворскли\” Андрія Місяйла (на знімку).
Збірна України, відверто кажучи, дуже цікаво стала чемпіоном Універсіади. Наші хлопці у шести матчах турніру здобули лише дві перемоги, а в інших чотирьох зустрічах зіграли внічию. У груповому турнірі підопічні головного тренера Володимира Лозинського, який свого часу грав за \”Кремінь\”, а також тренував кременчужан та ворсклян, у перших двох матчах розійшлися миром зі збірними Марокко – 0:0 і Чехії – 1:1. Після цього вихід українців до чвертьфіналу був під знаком питання. Але в останньому матчі групового турніру наші студенти нарешті перемогли збірну Канади – 2:1 і посіли 2-е місце у своїй групі, яке гарантувало вихід до 1/4 фіналу.
У чвертьфіналі збірна України зіграла внічию зі студентською збірною Південної Кореї – 1:1, впевнено перемігши її в серії післяматчевих пенальті – 4:1. Але перед цим трапилася пригода, через яку нашим хлопцям довелося грати два дні поспіль. Останній матч у групі з Канадою повинен був відбутися 4 липня, але через негоду (шалений дощ) суддя переніс гру на наступний день. 5 липня українці перемогли канадців, а 6 липня вже грали у чвертьфіналі. Пройшовши через цей \”екстрим\”, збірна України вийшла до півфіналу, в якому знову зіграла внічию зі збірною Великої Британії – 0:0, а у драматичній серії післяматчевих пенальті підопічні Лозинського перемогли – 6:5. Та у фіналі перемога українців уже ні в кого не викликала сумнівів. Наші хлопці відчули себе чемпіонами Універсіади незадовго до фінального свистка, коли перемагали італійців з рахунком 3:1. На останніх хвилинах італійці забили свій другий м\’яч, але вже не змогли врятувати гру.
Вихованець кременчуцького футболу Ігор Гордя у кожному матчі виходив в основному складі студентської збірної України. А у чвертьфіналі з Південною Кореєю сталася \”рокіровка\” земляків – Ігоря Гордю замінив гравець дубля \”Ворскли\” Андрій Місяйло.
Однак найяскравішою подією стало те, що наш земляк Ігор Гордя встановив своєрідний студентський рекорд Полтавщини, адже він завоював другу поспіль золоту медаль чемпіона Всесвітньої Універсіади з футболу! На попередній Універсіаді-2007 у Таїланді збірна України також перемогла у футбольному турнірі, вигравши тоді у фінальному матчі у тієї ж збірної Італії – 1:0. Причому наш земляк протягом двох останніх Універсіад зіграв максимальну кількість матчів у складі студентської збірної України – 12 (6 – у Таїланді і 6 – у Сербії).
У той же час найголовніший висновок зрозумілий кожному: непереможена студентська збірна України підтвердила те, що вітчизняний студентський футбол – найсильніший в усьому світі.
Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода