Останні новини - 09-04-2013, 12:04 - sasa 158

Навіщо так підставляти суддів?

Навіщо так підставляти суддів?

Колишні арбітри Шебек і Ступар аналізують матч Дніпро – Ворскла

 

Сергій Шебек: Козик всі матчі судить з одинаковим виразом обличчя, котрий для когось виглядає байдужо-невдоволеним, для інших – переляканим. Але ж рефері має десь усміхнутися, десь проявити невдоволення, продемонструвати гравцям, що він теж співпереживає на полі. Порадив би Ярославу взяти приклад з того ж Колліни, який завжди в часи свого арбітражу був емоційним.

31-ша хвилина. Нападник господарів Матеус, отримавши передачу від Ніколи Калініча, спрямував м’яч у дальній кут і влучив у стійку. Втім, бразильця підстрахував Євген Селезньов, котрий добив «кулю» в порожні ворота. Та голу судді не зарахували, вгледівши у Євгена офсайд, який з телеповторів побачити неможливо. Після цього епізоду фанати «Дніпра» розгорнули банер, на якому П’єрлуїджі Колліну італійською обзивали поганим словом і радили йому забиратися додому.

Мирослав Ступар: Помилка повністю на совісті асистента Леоніда Ярмолинського. Ситуація доволі проста і будь лайнсмен уважним і слідкуй, де в момент удару знаходяться два атакувальних гравці «Дніпра», промаху він би не допустив. Фіксувати офсайд з тої миті, як м’яч відскочив від стійки, неприпустимо навіть для новачка.

Який висновок напрошується? Якщо Колліна цього не враховує, то хтось з помічників йому мав підказати, що на матчі «Дніпра» зараз не варто ставити суддів з Києва чи Харкова. Невже в Україні нема асистентів такої ж чи навіть вищої кваліфікації в порівнянні з Ярмолинським? Нащо ставити столичного суддю Ярмолинського і тим самим його підставляти? Не дивно, що люди зараз розвивають тему і кажуть, що асистент помилився свідомо. Хоча я вірю, що це не так. В СССР в один період, коли ще судив я, арбітрів призначала електронно-обчислювальна машина, в яку були закладені всі параметри. І я ніяк не міг потрапити на матч «Динамо» Київ – «Спартак» Москва. Внутрішні матчі українських команд судити міг. Але люди не мали зайвих домислів.

Сергій Шебек: Вражаючий промах асистента Леоніда Ярмолинського, якому важко знайти виправдання. У гравців «Дніпра» вже навіть не залишилося емоцій, щоб сперечатися. Ярмолинський же знаходився в оптимальній позиції. Може, він сконцентрував увагу на Матеусі і випустив з поля зору Селезньова? Козик вже навіть встиг рукою вказати на центр… Звісно, після цього моменту лайнсменові згадали, що він представляє Київ. Але ж звинувачувати треба не стільки суддю, в діях якого не було умислу, а тих, хто його на цей матч призначав. Навіщо провокувати і на матчі вирішальних турів призначати арбітрів з тих міст, команди з яких є конкурентами учасників матчу? Те саме можна сказати про поєдинок «Динамо» – «Шахтар», де на лінії працював Плужник, а за ворітьми Труханов. Обидва – харків’яни. Навіщо так підставляти людей, навіщо звертати на них додаткову увагу? Невже у нас не вистачає суддів?

62-га хвилина. Півоборонець «Ворскли» Павло Ребенок отримував на правому фланзі передачу на хід і, уникнувши офсайдної пастки, міг тікати сам на сам з воротарем суперників Яном Лаштувкою. Та зупинив полтавця помах прапорця асистента – дуже сумнівне положення поза грою.

Сергій Шебек: Ще одна груба помилка Ярмолинського, котрий зірвав вихід один на один з воротарем тепер уже в інший бік. Ребенок володіє хорошою швидкістю і міг, зрізавши кут, вийти на побачення з Лаштувкою.

69-та хвилина. Дніпрянин Євген Коноплянка видавав розрізний пас на хід Матеусу. Той на побачення з воротарем суперників Сергієм Долганським не вибіг, бо лайнсмен підняв прапорець, зафіксувавши офсайд.

Сергій Шебек: Камера, з якої нам продемонстрували повтор цього моменту, знаходиться під кутом, тому давайте довіримося рішенню асистента арбітра Андрію Скрипці. Хоча ситуація непроста.

Мирослав Ступар: Загалом, окрім епізоду на 31-й хвилині, суттєвих промахів арбітра не було. Зате вистачало дрібниць, на які варто звернути увагу з огляду на те, що не зрозуміло, чому арбітри так поводяться в ситуації, коли дніпряни всюди заявляють, що проти них існує змова. В одному моменті оборонець «Ворскли» Панайотіс Лаґос блокував Матеуса на власній половині поля, вибив м’яч за лицьову лінію, але і Козик, і додатковий асистент, які деталі епізоду мали бачити, призначили удар від воріт. В кінці матчу була ще одна схожа ситуація після боротьби Арменда Даллку і Івана Стрініча, але й там судді помилилися, призначивши «від воріт» замість кутового. Колліна казав, що він перевіряв зір своїх підопічних? Після такого маю сумніви стосовно якості тої перевірки.

Підсумовуючи тему «Дніпра», скажу, що не хочу бути голослівним, не маючи фактів. До ситуації, що склалася, ми самі ставимося упереджено. Ми можемо здогадуватися чи говорити, що «Дніпру» не щастить. Хтось, як «Динамо», те щастя має, а з дніпрянами усе навпаки. Таке допустити можна. Можемо констатувати, що ледь не в кожному матчі навесні арбітри допускають фатальні для «Дніпра» помилки.

 

UA-football.com

Погода