- 20-06-2011, 12:06 - sasa 173

\”Не завжди бажане стає реальністю\”

\”Не завжди бажане стає реальністю\”

Молодіжна збірна України, поступившись в заключному матчі групового етапу фінальної частини Євро-2011 Іспанії, припинила як виступи на турнірі в Данії, так і взагалі своє існування. У випадку перемоги над «червоною фурією» ця команда впритул наблизилася б до виконання завдання-мінімуму − потрапляння на літню  Олімпіаду-2012, що відбудеться в Лондоні. Однак цим сподіванням не судилося збутися, насамперед через чудову гру суперників, які довели, що є гідними послідовниками своїх старших товаришів, що наразі володіють титулами чемпіонів світу та Європи. 

Відставання від Іспанії
Безперечно, з огляду на поразку з рахунком 0:3 можна було б піддати збірну критиці, однак, якщо порівняти сили команд, навряд чи синьо-жовті могли розраховувати на успіх. Об’єктивно, наразі підопічні Павла Яковенка поступаються іспанцям, і святкувати перемогу могли хіба що за дивного збігу обставин. Тож, як зазначив заслужений тренер України Євген Котельников, у даному випадку «потрібно вести мову не про окремо взяту гру, а говорити про відставання від Іспанії загалом».

Яковенко бере удар на себе
Головний тренер української «молодіжки» провину за поразку взяв на себе, при цьому зазначивши, що претензій до хлопців у нього немає: «У мене немає претензій до віддачі гравців. Особливо на тлі збірної Іспанії. Якщо десь і мали місце помилки, то їх припустився я. Футболісти повністю віддавалися грі. Мені не соромно за них, вони − молодці. Всі команди щось намагалися протиставити іспанцям. Можна дисципліновано зіграти в обороні, але потрібно брати до уваги виконавську майстерність іспанських футболістів. Не всім вдається з цим впоратися, і нам сьогодні теж не вдалося. Не завжди все залежить від стану гравців. Є ще команда суперника, яка може зіграти краще, ніж твоя».

Пристойний результат
Зрозуміло, коли команда бере участь у фінальній стадії, то цілком логічно було ставити перед нею завдання виходу з групи. Тож, з одного боку, невихід до півфіналу дехто може вважати провалом. Однак якщо оцінити виступ молодіжної збірної протягом усього циклу, то потрапляння до вісімки кращих команд континенту є цілком пристойним результатом. Синьо-жовті безпосередньо випередили збірні Франції та Голландії, позаду залишилися також Німеччина та Італія − команди традиційно провідних футбольних країн континенту.

Інформація для Блохіна
Як би там не було, гравці, що зібрані в молодіжній збірній нинішнього зразка, є найсильнішими в Україні на даний момент молодими виконавцями. І, очевидно, Олег Блохін отримав чимало корисної інформації стосовно кандидатів до національної команди, їхніх можливостей та перспектив стосовно Євро-2012. Водночас Євген Котельников вважає, що більшість з цих гравців складе основу головної команди країни на ЧС-2014 та ЧЄ-2016 і, на його думку, вона матиме досить пристойний вигляд.

Робота на перспективу
«Не думаю, що після поразки потрібно всіх хаяти, стверджувати, що в нас все погано. Так, матч з Іспанією продемонстрував наш реальний рівень відносно цієї країни, однак це не значить, що нам необхідно завершувати займатися футболом. Адже зі всіма іншими командами ми грали на рівних. Згадайте, минулого року Італія в ранзі чемпіона світу опинилася на останньому місці в групі, залишившись позаду екзотичної Нової Зеландії. Однак, попри все, кінець світу на Апеннінах не настав. Так і нам потрібно, з огляду на підсумки Євро-2011, зробити відповідні висновки, і  продовжувати рухатися далі», − резюмує Котельников.

Коментар Чеснакова
Єдиним з футболістів збірної України, хто відважився на спілкування з представниками ЗМІ після програного поєдинку, був Володимир Чеснаков: «Не думаю, що сьогодні є команди, які зможуть диктувати іспанцям свої умови. Ми, зі свого боку, спробували це зробити, однак суперник продемонстрував відмінний контроль м’яча, та й загалом, дуже високий рівень гри. Безперечно, хлопці розстроєні тим, що не виконали поставлене перед нами завдання, однак, на жаль, в футболі далеко не завжди бажане стає реальністю».

 

ФФУ

Погода