Ретро - 11-10-2009, 06:10 - sasa 254

Перший кубок Полтавщини

Перший кубок Полтавщини

Обласні кубкові старти

Футбольний сезон 1939 року в Полтаві відкрився 2 травня на стадіоні «Локомотив» бліц­турніром восьми команд. Розпочався турнір парадом футболістів (чисельністю 170 осіб), які пройшли перед трибунами яскравою колоною. Після святкового параду всі команди взяли участь у змаганнях з метання гранати, причому кожен учасник повинен був кинути три гранати.

Переможець визначався за найкращим сумарним результатом усіх членів команди. Перше командне місце посіла команда ВАТУ, набравши 1009 очок, друге місце — орденоносне товариство «Спартак». У бліц­турнірі перемогу здобула також команда ВАТУ. На попередньому етапі вона виграла у «Локомотива», «Рот фронта» та зіграла внічию з «Динамо» і у фінальному матчі з рахунком 3:2 здолала команду «Спартак».

Дванадцятого травня в Полтаві на стадіоні «Локомотив» розпочався розіграш Кубка міста, в якому взяли участь 6 кращих футбольних команд Полтави. В результаті кількаденної боротьби Кубок міста вибороли футболісти «Локомотива ПРЗ».

Після того, як фінішували міські та районні кубкові турніри, в футбольному житті Полтавщини відбулася історична подія.  12 червня 1939 року стартував перший розіграш Кубка Полтавської області. У стартових матчах зустрілися спартаківські команди Кременчука та Лубен, «Локомотив ПРЗ» (Полтава) – «Спартак» (Градизьк), в Золотоноші місцева команда «Стріла» змагалася з полтавським «Рот фронтом», хорольська команда приймала карлівський «Цукровик», а миргородський «Мукомел» – кременчуцьке «Динамо».

Якщо минулого сезону в першому обласному чемпіонаті успіх був на боці полтавських команд, які зайняли весь п’єдестал пошани, то в кубковому турнірі перевага була на боці кременчужан. Лише полтавська команда «Локомотив» дійшла до півфіналу, але на своєму полі поступилася в запеклій боротьбі кременчуцькому «Спартаку» з рахунком 1:2. У спартаківців двічі відзначився Альошин. Другим фіналістом стало кременчуцьке «Динамо». Вирішальний матч повинен був відбутися у Полтаві, втім, оскільки грали дві наддніпрянських команди, матч перенесли до Кременчука.

Фінал Кубка області 1939 року

«Динамо» (Кременчук) – «Спартак» (Кременчук)
– 3:2 (1:2)

Голи: Сіхуралідзе – ­3 – Іоненко, Черепахов­пен.

«Динамо»: Коробка, Братков, Калашников, Тередейко, Швидченко, Осипчук, Зливко, Петренко, Берман, Сіхуралідзе, Харченко.

«Спартак»: Лівертовський, Іоненко, Пидорина, Черепахов, Альошин, Шмідт, В. Григорівський, М. Григорівський, Бенюх, Кешту,
Безгін.

Суддя: Володимир Петер (Полтава).

27 червня. Кременчук. Міський стадіон.

Справжнім героєм матчу став динамівець Сіхуралідзе. Він назавжди ввійшов в історію як автор першого кубкового голу і першого кубкового хет-­трику. В першому таймі Сіхуралідзе відкрив рахунок, але спартаківцям Іоненкові та Черепахову (з пенальті) вдалося вивести свою команду вперед. А другий тайм став справжнім бенефісом Сіхуралідзе. Йому ще двічі вдалося вразити спартаківські ворота і принести своїй команді перемогу з рахунком 3:2. Таким чином, першими володарями Кубка області стали кременчуцькі динамівці. Переможці здобули право посперечатися за Кубок України, та, на жаль, уже в першій зустрічі, що відбулася 6 липня в Кременчуці, вони програли миколаївському «Суднобудівнику» з рахунком 0:4 і вибули з подальшої боротьби за трофей.

На початку 1939 року на Полтавщині діяли такі спортивні товариства: «Спартак», «Локомотив ПРЗ», «Локомотив Півдня», «Динамо», «Харчовик», «Мукомел», «Молнія» і «Буревісник».

До речі, при спортивному товаристві «Буревісник» була створена дитяча футбольна команда.

Слід зазначити, що спортивні свята проводилися не лише в Полтаві, а й в інших районах області. Свято Всесоюзного дня фізкультурника завершилося футбольним матчем між командами Миргорода і Семенівки. Миргородці перемогли з рахунком 3:2.

Наприкінці липня в Полтаві на стадіоні «Харчовик» відбувся футбольний турнір команд товариства «Спартак» на першість СРСР. У змаганнях взяли участь спартаківські команди Полтави, Дніпропетровська, Харкова і  Сталіно.

Дванадцятого серпня на стадіоні «Харчовик» уперше в історії полтавського футболу відбувся матч за участі азербайджанської команди. Суперником збірної Полтави була бакинська команда спортивного товариства «Червоний прапор».

Футбольний матч Полтава – Баку

«12 серпня відбувся футбольний матч між збірною Полтави і командою спортивного товариства «Червоний прапор» з Баку.

З самого початку гри ініціативу беруть полтавчани і на восьмій хвилині забивають першого гола. Через дев’ять хвилин бакинці одержують другий гол.

Темп, взятий полтавчанами на початку гри, поволі спав. Цим уміло скористались гості і забивають м’яч у ворота Полтави.

Матч закінчився з рахунком 6:2 на користь збірної Полтави.

Футбольна зустріч з бакинцями викликала  інте­­р­­ес серед полтавчан. На стадіоні «Пищевик», де відбувся матч, було коло 10 тисяч глядачів».

 «Комсомолець Полтавщини». Понеділок, 14 серпня 1939 р., №110 (260).

З  21 по 27 серпня на полтавському стадіоні «Харчовик» відбувся Всесоюзний фінальний турнір першості спортивного товариства «Колос» за участі команд Харкова, Курська, Грузії та Миколаєва. Цей турнір виграли футболісти Харкова. По закінченні змагань відбувся товариський матч між збірною командою Полтави і збірною товариства «Колос». Полтавці перемогли з рахунком 2:0. Газета звітує:

«Позавчора на полтавському стадіоні «Пищевик» відбувся матч на першість між спортивним об’єднанням «Колос» (команда Грузії, Харкова, Миколаєва) і збірною Полтави. З самого початку гри команда «Колос» енергійно нападає на ворота противника. Оборона полтавчан успішно відбиває атаку. Колосовці знову на ворота полтавчан. М’яч три рази відбито. Але скоро команда Полтави бере ініціативу в свої руки. Вони роблять декілька рішучих атак і перший тайм закінчується з рахунком 1:0 на користь Полтави.

В другому таймі гра набрала ще більшого напруження. Команди грали без переваги одна над одною. До закінчення другого тайму залишається декілька хвилин. Намагання обох команд змінити рахунок ні до чого не приводять. Колосовці декілька раз б’ють по воротах полтавчан, але безуспішно.

Команда полтавчан робить напружену атаку. Біля воріт колосовців замішанка, метушня. Правий край полтавчан забиває м’яч у ворота колосовців. Матч закінчився перемогою футболістів Полтави з рахунком 2:0».

«Комсомолець Полтавщини». Середа, 30 липня 1939 р., № 118 (268).

Успішно виступив у розіграші першості України серед команд третьої групи полтавський «Спартак», який став переможцем цього турніру. Спартаківці здобули право з наступного року виступити в першості республіки серед команд другої групи.

 

Погода