- 06-07-2011, 02:07 - sasa 167

Полтава ― на день стала футбольною столицею України

Полтава ― на день стала футбольною столицею України

Так вже вийшло, що Полтава вдруге за останні три роки приймала матч за Суперкубок України. І відверто кажучи, місто з честю справилась із цим почесним, але доволі клопітким завданням.

Думаю всі залишилися задоволені і футболісти обох команд, і їх уболівальники, і всі ті, хто прийшов вівторкового вечора подивитися гру вітчизняних грандів. Правда було одне занепокоєння: що піднесе “небесна канцелярія”, яка весь тиждень до гри рясно поливала полтавську землю щодня дощем. Цього дня погода пощадила глядачів на стадіоні “Ворскла” і під час матчу з неба не впало жодної краплини. За це уболівальники віддячили повними трибунами. Вперше за багато років на центральному стадіоні Полтави був аншлаг.

У вівторок Полтава ― на день стала футбольною столицею України. Подивитися на матч-відкриття нового футбольного сезону приїхали не тільки керівники країни та області, але й уболівальники з різних куточків України. Але особливо багато приїхали до Полтави з уболівальників із Донбасу. Причому приїхали люди різного віку, статків. Доводилося бачити перед грою і бабусь з внуками і школярів і простих шахтарів ― одним словом на донеччині уболівають і старі й молоді. Загалом на трибунах стадіону зібралось понад 10 тисяч прихильників “Шахтаря”, які “пофарбували” свою частину стадіону в помаранчевий колір у вигляді прапорців та верхнього одягу. А ось столичних шанувальників виявилось в кілька разів менше, бо офіційно київське “Динамо” не організовувало поїздки, однак до Полтави приїхали найактивніші ― ультрас. І що найголовніше, жодних сутичок у місті протягом дня так і не було помічено. Можливо цьому заводило посилена охорона, адже забезпечувати порядок у Полтаві приїхали правоохоронці з шести областей, а можливо і мораторій на продаж алкогольних напоїв сприяв тому, що уболівальники переважно були тверезі, а значить менш агресивніші. Хоча, не секрет, що дехто таки зумів перед грою добряче “нализатися”…

Щодо самого матчу то він вийшов досить цікавим, а головне не скупий на голи. Чотири м\’ячі уболівальники побачили у воротах суперників. Перший гол було забито вже на 5-й хвилині. Захисник “Шахтаря” Ярослав Ракицький збив у штрафному майданчику Андрія Ярмоленка і Олег Гусєв впевнено реалізував пенальті. Гірники доволі швидко відігралися після розіграшу кутового. На 13-й хвилині капітан “Шахтаря” Даріо Срна скинув м\’яч під удар Фернандіньо і бразилець влучив у ворота Олександра Шовковського.

Кияни вийшли вперед на 32-й хвилині. Олег Гусєв подав у штрафну і Пап Діакате ефектно переправив м\’яч у ворота Андрія Пятова. У другому таймі “Шахтар” мав кілька чудових нагод не тільки зрівняти рахунок, але й вийти вперед. Натомість спрацювало старе футбольне правило: не забиваєш ти – забивають тобі. Під кінець гри фінальну крапку поставив Артем Мілевський, який реалізував вихід віч-на-віч з Пятовим після комбінації за участю Ярмоленка, який віддав точний пас на Єременка, а вже той переадресував м\’яч через Ракицькому на вільного Мілевського і форварду киян не склало труда переграти самотнього голкіпера “Шахтаря”.

3:1 ― заслужена перемога “Динамо”, яке виграло перший трофей нового сезону. Цікаво, що Полтава справедливо роздала трофей: 2008-го року, як відомо, Суперкубок дістався “Шахтарю”, а 2011-го – “Динамо”. Так що можна рахувати у “Полтавських битвах” Донецька і Києва нічия, 1:1!

Закінчилося все це дійство традиційним салютом, обливанням шампанським для переможців, радісними посмішками уболівальників у перемішку з піснями і гучними вигуками, не залежно від того, хто чий прихильник. А Полтава попрощалась з матчами такого рівня на невизначений період. Адже, якщо зважите на те, що цього року відкриють двері для уболівальників три нових сучасних стадіони у Києві, Львові та Одесі, навряд чи нашому місту віддадуть право проводити матчі за Кубку чи Суперкубок України. І не відомо, коли ще Полтава знову перетвориться на футбольну столицю країни, нехай навіть на один день…

Та будемо сподіватися що незабаром нас порадує “Ворскла” і у Полтаві знову буде свято великого футболу!

Погода