Новини - 14-07-2010, 11:07 - sasa 190

Полтавка виступить на Олімпійських Іграх

Полтавка виступить на Олімпійських Іграх

8 липня Національний Олімпійський комітет України затвердив склад юнацької збірної країни, який виступить на перших в історії юнацьких Олімпійських іграх у Сінгапурі. Остаточне затвердження складу команди відбулося в Києві за 37 днів до початку змагань. В юнацькій команді – 54 спортсмени, які змагатимуться у 18 видах спорту з 26, що відбуватимуться на юнацькій Олімпіаді.

СЕКРЕТ ПЕРЕМОГ –    ВЕЛИКА ПРАЦЯ
До складу юнацької олімпійської збірної нашої країни увійшла єдина представниця Полтавщини 16-річна майстер спорту Марія Кічасова (17 років їй виповниться 20 липня), яку в Полтаві тренують її батьки. Марія змагатиметься в Сінгапурі у веслуванні на байдарці-одиночці.

Сезон 2010 року наша землячка розпочала впевненими перемогами серед своїх ровесниць. Уже в першому національному турнірі \”Весняний приз\”, який проходив у Дніпропетровську 8-11 квітня, Кічасова здобула потрійну перемогу у веслуванні на байдарці-одиночці серед дівчат на усіх трьох дистанціях: 500 метрів (з результатом – 2 хвилин 10,50 секунди), 1000 метрів (4 хв. 47,55 сек.) і 2000 метрів (9 хв. 56,37 сек.).

А вже на початку травня там же, у Дніпропетровську, юна веслувальниця з Полтави завоювала 4 медалі Кубка України з веслування, присвяченого пам\’яті Юлії Рябчинської. Там Кічасова перемогла серед дівчат на байдарці-одиночці на 200 метрів (46,02 сек.) і на байдарці-двійці на 1000 метрів у парі з Інною Грищун з Хмельницької області. Ще дві бронзові нагороди Кічасова виборола на 500-метрівці, де у фіналі вона фінішувала з часом – 2 хв. 11,38 сек., але при цьому, у кваліфікаційному заїзді на цій дистанції наша землячка показала абсолютно кращий час серед усіх своїх ровесниць – 2 хв. 04,20 сек. Також бронзу кубкових змагань полтавка взяла у спеціалізованій гонці на дистанції юнацьких Олімпійських ігор, показавши у фіналі результат – 1 хв. 40,90 сек.

Згодом Марія Кічасова також виборола 4 медалі чемпіонату України серед юніорів, якій відбувався у Дніпропетровську 20-23 червня. Полтавка здобула феноменальну перемогу на дистанції 200 метрів з результатом – 47,10 сек. Наша землячка тут випередила срібного призера Катерину Кметь (Вінницька обл.) аж на 67 сотих секунди – практично на два корпуси човна! Але за підсумками кваліфікаційних заїздів перевага полтавки була ще більшою. У кваліфікації вона показала час – 45,40 секунди, випередивши усіх інших дівчат більше, ніж на секунду! На юнацькому чемпіонаті країни Кічасова також завоювала 3 срібні медалі. Одну з них – разом з тією ж Катериною Кметь на байдарці-двійці на дистанції 500 метрів, де дівчата показали час – 1 хв. 53,39 сек. Інші два \”срібла\” полтавка отримала за підсумками фінальних заїздів на байдарці – одиночці на 500 метрів (2 хв. 06,28 сек.) і на 1000 метрів (4 хв. 25,54 сек.).

НЕ УВІЙШЛА,  А УВІРВАЛАСЯ ДО ОЛІМПІЙСЬКОЇ ЗБІРНОЇ
Ось так наша юна землячка змогла увійти до складу юнацької олімпійської збірної України, яка змагатиметься на перших в історії юнацьких Олімпійських іграх у Сінгапурі. Але, якщо бути відвертим, то Марія Кічасова не просто увійшла, а стрімко увірвалася до олімпійської команди завдяки своїм видатним результатам, показаним нею у 2010 році. У цьому плані слід згадати, що наприкінці 2009 року Олімпійський комітет України визначив 211 кандидатів на участь в Іграх у Сінгапурі. Серед них Марії Кічасової не було. Але працелюбна полтавка змогла привернути до себе увагу провідних спортивних фахівців нашої країни.

У попередньому списку з 211 кандидатів на участь у перших юнацьких Олімпійських іграх були 4 юні спортсмени з Полтавщини, які, на жаль, не увійшли до числа олімпійців: боксер Ігор Ромащенко, веслувальниця на байдарці Марія Антоненко (також вихованка тренера С. Кічасова), веслувальник на каное Володимир Шевченко і дзюдоїст Андрій Кушков.

РЕЦЕПТ ПЕРЕМОГ  НА ОЛІМПІАДІ
Юних олімпійців України до Сінгапуру проводжатимуть видатні українські спортсмени – чемпіони та призери Олімпійських ігор. Серед них будуть і наші земляки-полтавці, також веслувальники, Володимир Стерлік – бронзовий призер Олімпійських ігор 1968 року в Мехіко з академічного веслування на човні-вісімці і Катерина Куришко – чемпіонка Олімпійських ігор 1972 року в Мюнхені на байдарці-двійці. І, звичайно, проводжати юних олімпійців буде наша легендарна землячка – полтавка Ніні Бочарова, яка завоювала першу в історії українського спорту золоту олімпійську медаль – у гімнастичній вправі на колоді – у перший же день Олімпійських ігор 1952 року в Хельсінкі. Можливо, Ніна Бочарова особисто поділиться своїми секретами великих перемог зі своєю юною землячкою Марією Кічасовою і повідомить їй символічний рецепт перемог на Олімпійських іграх.

Перші в історії юнацькі Олімпійські ігри проходитимуть в Сінгапурі 14-26 серпня. Як свідчить офіційний сайт Ігор, змагання з веслування на байдарках і каное (спринт на дистанції 420 метрів) відбуватимуться 21-22 серпня. У перший день на веслувальному каналі пройдуть кваліфікаційні заїзди, а 22 серпня відбудуться фінальні заїзди. Початок кваліфікаційних заїздів – о 8:30 за місцевим часом (о 3:30 ночі – за київським часом), а початок фінальних заїздів – о 15:00 за сінгапурським часом (о 10:00 – за київським). Квитки на змагання веслувальників уже розкуплені. Вартість квитків: 10 сінгапурських доларів – на кваліфікаційні заїзди і 30 сінгапурських доларів – на фінальні заїзди.

Ігор ЧЕРЧАТИЙ

Погода