Останні новини - 10-02-2011, 11:02 - sasa 192

Президент ПФЛ відвідав Полтаву

Президент ПФЛ відвідав Полтаву

Минулий тиждень видався для президента Професіональної футбольної ліги доволі насиченим. Мілетій Бальчос відвідав футбольні клуби «Полтава» та «Зірка» (Кіровоград), а також зустрівся з їх президентами Сергієм Соболєвим та Миколою Онулом.

Окрім цього Мілетій Володимирович поспілкувався з мером Полтави Олександром Мамаєм, губернатором полтавської області Олександром Удовіченком та губернатором кіровоградської області Сергієм Ларіним. Головними темами розмов стали розвиток дитячо-юнацького футболу та співпраця з професіональними футбольними клубами регіону. В більшій мірі це стосувалося ФК «Полтава», який наразі тільки розвивається. В цьому питанні певних результатів вдалося досягти під час діалогу з Олександром Мамаєм, який запропонував свою допомогу у вигляді скасування плати за оренду стадіону. Під час цієї зустрічі був також присутній і президент клубу Леонід Соболєв. Пропонуємо вашій увазі витяг з проведеного діалогу:

– Я віддаю перевагу роботі на місцях – розпочав бесіду Мілетій Бальчос. Це дозволяє краще ознайомитися з ситуацією в клубах. Паралельно я також завжди зустрічаюся з керівництвом місцевих органів влади. Більш за все мене цікавить питання взаємодії. За час мого перебування в місті я планую також ознайомитися з інфраструктурою ФК «Полтава».

Олександр Мамай: Ви побачити, що Леонід Давидович (Соболєв – авт.) вкладає не тільки кошти, але й душу. Я сам вболівальник. Коли «Ворскла» грає з «Шахтарем», то вболіваю звісно за «Ворсклу». Але в Лізі чемпіонів вже вболіваю за «Шахтар». Але футбол – це дороге задоволення.

Мілетій Бальчос: Це так. Поки що в Україні на футболі жоден президент клубу прибутку не отримав. Наразі влада працює над тим, щоб підняти рівень футболу. Мені б хотілося дізнатися, яка ваша точка зору щодо перспектив розвитку і вашої участі в цьому процесі?

О. М.: Перед вами в мене був представник водоканалу. Він доповів, що в колекторах, яким вже по 20-30 років, почала сипатися від повітря верхня частина. Це вимагає чималих бюджетних кошт. Звісно, необхідно планувати кошти в бюджет і на футбол. Але для цього їх треба спочатку десь знайти. Особисто я виступаю за розвиток масового спорту в Полтаві. Хотілося б бачити на перших ролях саме наших вихованців. Тому я вас цілком підтримую.

Леонід Соболєв: На жаль протягом останніх 40 років в Полтаві не було зроблено жодного нового поля. Про який тут дитячий футбол може йти мова? Звісно, всім нашим вихованцям ми надаємо шанс проявити себе.

О. М.: Наразі я хочу зробити критий стадіон біля Будинку футболу, де, до речі, все готове десь на 70 відсотків. Є три поля, адміністративний корпус… Все це робиться для дитячої школи. Але через кризу все призупинилося, ми знизили оренду регіональній федерації до мінімуму, щоб робота зовсім не зупинилося. Щодо критого стадіону, то плануємо збудувати його протягом літа, щоб уже взимку діти могли тренуватися.

Також я бачу, як ми можемо допомогти ФК «Полтава». Мова знову таки йде про зниження оренди за стадіон. Зекономлені кошти Леонід Давидович зможе витратити на розвиток інфраструктури клубу.

М. Б.: Дійсно, питання оренди дуже важливе і дуже важливо, коли в цьому питання влада йде назустріч клубам. Згідно закону про землю спортивна споруда, яка знаходиться на певній ділянці, обкладається податком, який є солідною сумою для клубу. Наразі ми готуємо реєстр спортивних споруд професіональних клубів, який буде передано до Кабінету Міністрів для того, щоб його затвердити і позбавити податку на землю. Але тут потрібно знайти узгоджені позиції між клубом та місцевою владою в плані оренди.

О. М.: Що стосується ФК «Полтава», то тут немає жодних проблем. Вважайте, що ми вже звільнили клуб Леоніда Соболєва від орендної плати за землю на якій знаходиться стадіон. Зі свого боку я лише хочу, щоб у нас максимум дітей займалося спортом.

М. Б.: Тут є чітка піраміда, думаю, ви її добре бачите. Є «Ворскла», є ФК «Полтава»… І ось в основі цієї піраміди має відбуватися процес розвитку. Але тут необхідна надійна основа та її підтримка. А для цього потрібна інфраструктура, зокрема поля, зали…

О. М.: Суть я розумію. Тут потрібна серйозна програма розвитку.

Л. С.: Це довгострокова програма. За цей рік необхідно вирішити питання з будівництвом бази та об’єднати ДЮСШ з ФК «Полтава».

О. М.: Підсумовуючи все сказане я хочу зазначити, що ми з вами мислимо однаково і в нас є спільні цілі над досягненням яких нам необхідно разом працювати. Це дуже приємно.

М. Б.: Будемо вважати, що це перший крок до вирішення глобальних проблем на Полтавщині.

В питаннях розвитку футболу повного порозуміння президент ПФЛ легко досяг також і в розмові з губернатором полтавської області Олександром Удовиченком. Цього разу бесіда також розпочалася з ФК «Полтава»:

М. Б.: На сьогодні цей футбольний клуб з числа тих, хто претендує на підвищення в класі. Команда в порядку, ведеться селекційна робота, будується власна база та є свій стадіон.

Л.С.: Поки що футболісти живуть на базі, яку ми побудували на заводі. Це гуртожиток на 32 місця з басейном, сауною та тренажерною залою. Стосовно бази ви мені дуже допомогли, весь клуб за це вам вдячний.

М. Б.:
Таким самим шляхом йде і конкурент ФК «Полтава» за вихід до першої ліги. Маю на увазі донецький «Олімпік». Там утворюють свою академію, будують поля, налагоджено співпрацю з міським головою, в тому числі й у вирішенні земельних питань.

Л.С.: Олександре Васильовичу (Удовиченко – авт.) Скільки в мене було проблем пов’язаних з землею до тих пір, поки ви не втрутилися.

Олександро Удовіченко: Можу сказати, що і надалі будемо підтримувати ФК «Полтава».

Л.С.: Для мене головне, щоб всі розуміли, що це треба не мені, а дітям та вболівальникам.

О. У.: На базі ФК «Полтава» повним ходом йде будівництво і за цей рік там все можна зробити на найвищому рівні.


М. Б.: В Європі зараз перебудовуються під таку схему зведення спортивних об’єктів, що вони повинні бути прибутковими комерційними структурами. Тобто в будівлі розташовуються спортивні приміщення та торгово-розважальні центри. Це може бути як стадіон, так і тренувальна база. Нам також потрібно приходити до цього.

О. У.: Сподіваюся ФК «Полтава» з часом так і буде працювати. Наразі ж головне, щоб амбіції керівника не натикалися на протидії, бо тоді пропадає бажання та опускаються руки. І, як я вже сказав, з нашого боку буде надаватися максимальна підтримка в рамках можливостей.

Загалом Мілетій Бальчос та Леонід Соболєв спілкувалися з Олександром Удовіченко близько години. Окрім ФК «Полтави» також обговорювалися питання дитячо-юнацького футболу та необхідність залучення до спорту більшої кількості дітей.

Після цього президент ПФЛ разом з власником ФК «Полтава» відправився оглядати об’єкти інфраструктури клубу. Розпочато було зі стадіону «Локомотив». Це затишна арена обладнана індивідуальними пластиковими сидіннями та розрахована на 2 500 глядачів. Також над однією з двох трибун встановлено накриття.

Будівництво бази ФК «Полтава» наразі йде повним ходом. Здати об’єкт планують вже в цьому році. В спортивній споруді будуть знаходитися житлові приміщення для футболістів, тренажерні зали, кімната для перегляду матчів, їдальня, а також необхідні для відновлювальних процедур масажний кабінет, басейн та сауна. Окрім цього поруч з базою заплановано зробити тренувальні поля.

Доки будівництво бази не завершено, команда проживає в спеціально побудованому на території заводу гуртожитку де є все необхідне.

ПФЛ

Погода