Останні новини - 26-10-2010, 10:10 - sasa 608

Пригоди “Шахтаря” на стадіоні “Локомотив”

Пригоди “Шахтаря” на стадіоні “Локомотив”

3 серпня 1996 року донецький “Шахтар” вперше приїздив до Полтави аби зіграти офіційний поєдинок. І вперше випало грати донеччанам на маленькому стадіоні “Локомотив”, що знаходиться в історичній частині міста – на Подолі.

Дебютант вищої ліги змушений приймати гірників там через реконструкцію головної арени міста. Та гра принесла нічийний результат, хоча полтавці мали всі шанси навіть перемогти грізного суперника, але вийшло так, що самі ледь звели гру до нічиї.

Завтра “Шахтар” знову буде гостем на “Локомотиві”. Щоправда гратиме він не з “Ворсклою”, а з іншою полтавською командою – “Полтава”. Цікаво, як складеться вона? Про це ми вже скоро дізнаємося. А поки давайте пригадаємо ту гру, 14 річної давнини.

03.08.1996 (субота) “Ворскла” (Полтава) – “Шахтар” (Донецьк) – 1:1 (0:0).

Полтава, стадіон “Локомотив”, початок о 18.00, соняшно, +30 градусів, 6000 глядачів.

Судді: Анатолій Арановський, Віктор Старовойт, Олександр Балакін (Київ).

Делегат ФФУ: Валерій Галустов (Луганськ).

Ворскла“: Андрій Ковтун, Олександр Венглинський (Андрій Марченко, 46), Олександр Головко, Олег Кривенко, Станіслав Боровський, Ігор Мачоган, Віталій Кобзар (Іван Шарій, 60), Ігор Кислов (к/к), Андрій Хомин, Сергій Чуйченко, Олександр Агарін.

Запасні: Олег Моргун, Юрій Левчук, Юрій Соболь, Василь Гречаний, Володимир Коновальчук.

Головний тренер: Віктор Пожечевський.

Шахтар“: Дмитро Шутков, Ігор Леонов, Михайло Старостяк, Георгій Чихрадзе, Олександр Коваль, Олег Матвєєв, Олександр Співак (Олександр Воскобойник, 46), Михайло Поцхверія (Сергій Онопко, 46), Сергій Ковальов, Валерій Кривенцов (к/к), Геннадій Зубов.

Запасні: Андрій Нікітін, Сергій Кочвар, Володимир Яксманицький, Олег Шелаєв, Олександр Осташов.

Головний тренер: Валерій Яремченко.

Голи: 0:1 Матвєєв (86), 1:1 Кислов (89).

Не реалізований пенальті: Чуйченко (17, воротар).

Попередження: Кривенцов (19).

Перед матчем стався неприємний інцидент, який дещо затьмарив враження від самої гри. Кількох місцевих журналістів, а також місцевого оглядача, який, до речі, мав посвідчення ПФЛ, що дозволяло проходити в ложу преси на всі матчі, які відбуваються під егідою цієї організації в усіх містах України, в ложу просто не пустили. Це може статися дивним, але таке ставлення до журналістів на цьому стадіоні стало справою звичною. Сам же стадіон “Локомотив” був вщент заповнений полтавськими уболівальниками. Гра розпочалася з атак “Шахтаря”. Гірники вже з перших хвилин намагалися захопити територіальну перевагу, а при нагоді і добитися успіху. На сьомій хвилині по воротах “Ворскли” пробив Співак. Добре розумілись між собою Хомин та Агарін. Перший значно підсилив гру “Ворскли”, одним з кращих він був і у цій грі. На 17 хвилині Хомин отримав м’яч поблизу штрафного майданчика “Шахтаря”, обіграв захисника,  різко  змістився  вліво  і  увійшов у  штрафний.

Безпосередньої небезпеки воротам гірників не було, але захисник, намагаючись у підкаті вибити м’яч, зачепив ногу Хомина, і суддя показав на 11-метровий. До м’яча підійшов кращий бомбардир “Ворскли” Сергій Чуйченко. Дмитро Шутков вгадав напрям м’яча. Досить активно полтавці діяли протягом наступних 10 хвилин. У цей відрізок часу активізувався Чуйченко. В одному з епізодів за гру проти Венглинського жовтою карткою був покараний Кривенцов. Полтавці захопилися атаками і мало не проґавили небезпечну контратаку гостей. На 24-ій хвилині з передачі Співака Олег Матвєєв мало не відкрив рахунок. В останню мить захиснику вдалося вибити м’яч з-під ноги атакуючого гравця гірників. За схожим сценарієм гра відбувалася і після перерви. Команди люб’язно обмінялись кількома випадами. Перший гол був забитий на 86-ій хвилині: полтавці збили когось з гірників поблизу свого штрафного майданчика, і Олег Матвєєв добре виконав штрафний удар, перекинувши м’яч у ближчий кут воріт через стінку. Ковтун на цей підступний удар зреагувати не встиг — 0:1. Такого повороту подій ніхто з уболівальників “Ворскли” не чекав. Одразу пригадався матч у Кременчуці, де гірникам вдалося вирвати перемогу на останній хвилині. Після забитого м’яча гості відійшли до своїх воріт, а полтавці перейшли в атаку. 1 вже через дві хвилини зрівняли рахунок. Марченко прострелив на Шарія, той головою скинув під удар Кислову, і м’яч затріпотів у сітці. Бойова нічия — 1:1. Полтавська команда в цьому чемпіонаті вперше втратила очки і вперше пропустила м’яч. Наступну гру “Ворскла” планує провести на своєму реконструйованому стадіоні. Цього чекають і гравці, і вболівальники. Адже і для тих, і для інших, умови, створені на стадіоні “Локомотив”, ідеальним ніяк не назвеш.


“Спортивна газета”

Погода