Гандбол - 02-11-2010, 12:11 - sasa 166

Рекордна осінь \”Динамо\”

Рекордна осінь \”Динамо\”

Ще на початку вересня, коли до старту чемпіонату країни серед чоловічих команд Суперліги залишалися лічені дні, на українських гандбольних сайтах найгарячішою темою була кадрова \”революція\” в полтавському \”Динамо\”. Любителі та знавці гандболу тоді зазначали, що в Полтаві підібрався такий склад гравців, з яким \”Динамо\” може поборотися навіть за медалі чемпіонату України. Серед них – відомий полтавцям головний \”конструктор\” гри \”Динамо\” у першій половині минулорічного сезону Юрій Хауха, а також досвідчені Олег Кумогородський, Олег Разинков, Артем Євдокимов.

СТРИБОК НА ДРУГЕ МІСЦЕ

Знавці українського гандболу не помилилися. Перше коло чемпіонату України \”Динамо\” завершило на 2-му місці. Протягом одного місяця і десяти днів (з 14 вересня по 24 жовтня) підопічні головного тренера Андрія Портного встановили цілий \”каскад\” клубних рекордів. Перший з них зафіксовано вже на десятий день турніру, 24 вересня, – вперше в історії (починаючи з 1998 року) полтавське \”Динамо\” у перших трьох матчах здобуло дві перемоги. Цього разу над \”Портовиком\” – 25:22 (у першому турі) і технічну перемогу над \”Авіатором\” – 10:0 (у третьому). У 5-у турі (матч 4-го туру \”Динамо\” – \”Політехнік\” було перенесено) полтавці зіграли внічию в луганську з \”Буревісником\” – 26:26. Тож вперше в історії динамівці у чотирьох стартових матчах програли лише одну гру – запорізькому ЗТР – 21:31 (матч 2-го туру). А потім підопічні Андрія Портного встановлюють свій черговий клубний рекорд – три перемоги поспіль у Суперлізі над: \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\” – 29:24, \”Будівельником\” – 27:25 і \”Політехніком\” – 29:27. Рівно через місяць після початку чемпіонату, 14 жовтня, \”Динамо\” вперше у своїй історії сходить на 3-є місце в турнірній таблиці Суперлізі. А ще через п\’ять днів, 19 жовтня, після перемоги у Броварах, динамівці вперше \”стрибають\” аж на друге місце у турнірній таблиці. А після третьої поспіль перемоги (над \”Політехніком\”) наші земляки завершують перше коло чемпіонату на другому місці, відстаючи від лідера – ЗТР – лише на 1 очко, і випереджають своїх переслідувачів на 3 пункти.

ПОЛОВИНА ВІД НАЙКРАЩОГО

Раніше найкращим досягненням полтавського \”Динамо\” протягом одного кола чемпіонату України було 50% набраних очок (3 перемоги, 1 нічия, 3 поразки). Восени 2010 року у першому колі чемпіонату полтавці встановили нове своє досягнення, яке, напевно, важко буде перевершити коли-небудь – 11 очок із 14 можливих! За цей період наші земляки набрали 78,6% очка.

Для порівняння: у своєму кращому в історії суперліговому сезоні (2007/2008), в якому \”Динамо\” посіло 4-е місце і вперше вийшло до єврокубків, полтавці набрали 22 очка у 28 матчах. А тепер, восени 2010 року \”Динамо\” набрало вже 11 очок у 7 матчах! Тобто, за підсумками лише одного першого кола вже маємо 50% від свого кращого здобутку за весь сезон.

Також вперше в історії динамівці завершили коло змагань з позитивною різницею закинутих і пропущених м\’ячів – плюс 12 (167:155). У складі полтавців у першому колі закинутими м\’ячами відзначилися (без урахування 10 \”київських\” м\’ячів за технічну перемогу): Олег Кумогородський – 33, Олег Разинков – 33 (за підсумками першого кола вони обидва входять до десятки кращих снайперів Суперліги), Юрій Хауха – 23, Артем Євдокимов – 22, Андрій Фролов – 12, Андрій Стариков – 10, Андрій Васюк – 8, Дмитро Горський – 7, Ігор Бондал – 4 (Ігор є єдиним гравцем \”Динамо\”, який закидав м\’ячі у ворота суперників полтавців за весь час виступів команди у вищій, а потім – Суперлізі), Тимур Луценко – 2, Сергій Румянцев – 2, Микита Доленко – 1.

А ось статистика кращих снайперів по кожному окремому матчу першого кола доволі цікава. Бо у трьох із шести матчах, які відбулися (матч з \”Авіатором\” не відбувся) кращими снайперами полтавців були одразу два гравці. У грі з \”Портовиком\” найбільше м\’ячів закинув Дмитро Горський – 7, із ЗТР – Олег Кумогородський – 9, з \”Буревісником\” – Олег Кумогородський і Олег Разинков – обидва по 9, з \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\” – Олег Разинков і Юрій Хауха – обидва по 7, з \”Будівельником\” – Артем Євдокимов – 8, з \”Політехніком\” – Олег Кумогородський і Олег Разинков – обидва по 9. У той же час найбільше м\’ячів у ворота самого \”Динамо\” в окремому матчі першого кола – по 8 – змогли закинути Дмитро Куропятников (\”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\”) і Едуард Захаров (\”Політехнік\”).

ТОЧНІСТЬ, ВЛУЧНІСТЬ, ПІДБИРАННЯ

Та незважаючи на те, що полтавці вийшли на 2 місце у Суперлізі, динамівців ще зарано вважати суперклубом. Про це свідчать чисельні статистичні дані за підсумками першого кола, які розмішені на сайті Української гандбольної ліги. У першому колі полтавці в середньому за матч закидали у ворота суперників по 26,2 м\’ячі – це четвертий показник (у ЗТР – 32,0 м\’ячі в середньому за гру, у \”Портовика\” – 30,7, у \”Будівельника\” – 28,7). У 6 матчах першого кола полтавці здійснили 246 кидків по воротах суперників, з яких 125 були точними (відсоток точності – 50,8%). \”Портовик\” має 59,1% точності кидків, ЗТР – 55,8%, \”Будівельник\” – 55,4%, а \”Буревісник\”, як і полтавці, – 50,8%.

У першому колі полтавці виконали 41 семиметровий кидок (гандбольний пенальті), з яких влучними виявилося 32 семиметрових кидки (або 78,0%). За цим параметром кращі показники мають тільки дві команди: \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\” – 80,0% і \”Будівельник\” – 78,6%.

У шести матчах першого кола гравці \”Динамо\” зробили 22 перехоплення м\’яча (в середньому за один матч – 3,7 перехоплень). Тут кращі показники в середньому за гру мають: \”Портовик\” (5,4), \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\” (4,4) і \”Політехнік\” (3,9). А з блокуванням – набагато гірше: 11 блоків у 6 матчах – в середньому за гру 1,8. Лідер за блоками – ЗТР (в середньому за гру – 7,0), далі йдуть \”Політехнік\” (2,9), \”Буревісник\” (2,1), \”Портовик\” (2,0) і \”Авіатор\” (2,0).
За підбиранням м\’яча \”Динамо\” (24 підбирання – в середньому за гру – 4,0) є середнячком і поступається \”Портовику\” (в середньому за гру – 6,3), \”Будівельнику\” (5,4), \”Політехніку\” (5,4) і ЗТР (5,1).

А ось за втратами м\’яча у грі показники полтавці найкращі – 67 втрат м\’яча (в середньому – 11,2 за гру). Другий показник у ЗТР (11,6 втрат м\’яча за гру), а найгірший показник має \”Портовик\” (15,3). Також наші земляки мають чи не найменше вилучень з поля – загалом 26 (у середньому за гру – 4,3). Такий же показник (4,3) має ЗТР, а у \”Портовика\” він найменший (4,1 вилучення за гру). Але давайте не будемо забувати, що \”Динамо\” (Полтава) зіграла у першому колі 6 матчів (одна гра з \”Авіатором\” не відбулася), а не 7, як інші команди. А це також може впливати і на відсотки, і на середні показники.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ «ВИМІР»

Окремі гандболісти \”Динамо\” мають показники, які дозволяють їм перебувати серед гравців-фаворитів Суперліги. Полтавці Олег Кумогородський і Олег Разинков у середньому за гру закидали по 5,5 м\’ячів у ворота суперників – з цим снайперським здобутком вони обидва поділяють 7-му позицію. А найкращий показник має гравець ЗТР і збірної України Сергій Бурка – у середньому 8,1 м\’яча за гру. Серед десятки кращих \”перехоплювачів\” (5 перехоплень у 6 матчах) перебуває Дмитро Горський – у середньому за гру – 0,8. Не набагато відстає від нього інший динамівець Андрій Васюк (у середньому за гру – 0,7). А кращий середній показник з перехоплення має гравець \”Портовика\” Олександр Южбабенко (2,0).

Андрій Васюк також уходить до десятки кращих блокувальників – 0,5 блока у середньому за гру. А кращий показник у цій \”номінації\” належить гравцю ЗТР Андрію Наталюку (2,8). А за кількістю підбирань динамівець Олег Разинков уходить до чільної п\’ятірки – 6 підбирань у 6 матчах (у середньому – 1,0). Кращий середній показник має Юрій Маньковський з \”Портовика\” – 1,2.

Олег Кумогородський перебуває серед десятки кращих снайперів, які закидають м\’ячі з гри – 28 (у середньому за матч – 4,7). Лідирує у цій \”номінації\” той же Сергій Бурка, середній показник якого становить 8,3 м\’ячі.

А полтавець Андрій Стариков перебуває серед трійки лідерів за точністю кидків з гри – 10 точних кидків із 12 (відсоток точності – 83,3%). Такий же відсоток має і Олександр Яроцький \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\”. Лідирують з точності кидків Кирило Ганзієнко з \”Портовика\” (100%) і Андрій Балинський з \”Будівельника\” (86,7).

Нарешті, у двох неприємних номінаціях \”втрати\” і \”кількість вилучень\” динамівці присутні серед \”лідерів\” лише в одній. Наших земляків поки що не має серед тих, хто найчастіше втрачають м\’ячі, але є серед тих, кого часто вилучають. Динамівець Андрій Васюк у 6 матчах 7 разів вилучався з поля (в середньому – 1,2 рази за гру). Тут за загальною кількістю вилучень з поля – по 9 у 7 матчах (у середньому по 1,3 вилучення за матч) \”лідирують\” одразу 3 гравці: Едуард Захаров з \”Політехніка\”, Максим Бегаль з \”Буревісника\” та Ігор Кривчиков з \”Мотор-ЗНТУ-ЗАС\”. А за середнім показником вилучення за одну гру впевнено \”лідирує\” Олександр Петров з \”Будівельника\” (1,5).

ПРИНЦИПОВІ МАТЧІ  І АМБІЦІЇ

Після невеликої паузи, пов\’язаної з матчами збірної України у другому кваліфікаційному раунді чемпіонату Європи 2012 року, в якому наші гандболісти у першій грі, 28 жовтня, програли на виїзді збірній Польщі – 15:23, а в другому матчі, 31 жовтня, на своєму полі програли збірній Словенії – 25:31, вже цього тижня розпочнеться друге коло чемпіонату в чоловічій Суперлізі. Саме початок другого кола може підтвердити або спростувати амбіції полтавського \”Динамо\”. Бо перші дві гри будуть принциповими: 5 листопада в Южному – з \”Портовиком\”, а 10 листопада в Полтаві – з минулорічним чемпіоном країни і нинішнім лідером Суперліги – запорізьким ЗТР.

Чи продовжать наші земляки встановлювати свої клубні рекорди й у другому колі чемпіонату України?

ДЕ ГРАТИМЕ КОМАНДА?

Автор, як і багато інших полтавців – любителів гандболу, пам\’ятає всі полтавські зали, в яких грали динамівці: спорткомплекс Педагогічного університету, Палац спорту \”Спартак\”, спортзал Аграрної академії, спорткомплекс ПЗМС (Полтавського заводу медичного скла), спорткомплекс \”Динамо\”. І все це за якихось півтора десятка років. А зараз багато хто з місцевих знавців гандболу стверджує, що в недалекому майбутньому у гандболістів полтавського \”Динамо\” з\’явиться ще новіша, сучасніша база з найбільшим у Полтаві ігровим залом і трибунами під дахом. Ним може стати спорткомплекс, який буде зведено в районі авіамістечка. Майбутнє «Динамо» наразі пов’язано з новим президентом клубу Іваном Матієшиним.

Погода