Новини - 14-10-2010, 12:10 - sasa 190

Риболовля – теж спорт!

Риболовля – теж спорт!

На ставу біля села Нижчий Булатець під Лубнами вперше на Лубенщині пройшли змагання з літньої спортивної рибної  ловлі на поплавцеву вудку, які давно чекали численні рибалки-аматори. 

Дата проведення особисто першості Лубен із літньої спортивної риболовлі очікувалась з настанням сприятливої для рибалок погоди. Організатори довго вирішували щодо місця її проведення, адже при дуже жаркій погоді риба влітку, практично, не ловилася. А цього року було саме спекотне літо. Потім швидко настала осіння пора і кінець вересня теж був не самим вдалим вибором для рибальських змагань. Але вони все ж відбулися. Відкритий чемпіонат міста зі спортивної рибної ловлі пройшов під егідою Лубенської громадської організації «Товариство любителів рибалки», а співорганізатором змагань виступило Лубенське госпрозрахункове мисливсько-рибальське господарство, яке очолює Володимир Плема. Метою змагань були популяризація і розвиток риболовного спорту на Лубенщині, виявлення кращих рибалок-спортсменів, підвищення майстерності вудіння рибалок-аматорів, ще більшої зацікавленості лубенців риболовним  спортом в місті і районі, як засобом спілкування, відпочинку, пропаганди здорового способу життя.

 

Після ранкової реєстрації учасників на березі чудового ставу біля мальовничого села Нижчий Булатець та їх жеребкування, урочистого шикування,  розпочалися самі змагання, які тривали чотири години згідно «Правил спортивного рибальства на Україні». Ловля риби дозволялася лише з берега двома поплавцевими вудками, кожна з яких мала по одному гачку. В особистих змаганнях приймали участь всі бажаючі мешканці міста і району, незалежно від віку та місця проживання. Після змагань повинна визначитися трійка призерів, а ще подарунками повинні бути відзначені рибалки-спортсмени у таких номінаціях: найбільша за вагою риба, незвичайний улов, наймолодший та найстарший учасник змагань. Як повідомив орендар водоймища, приватний підприємець Василь Степаненко, який люб’язно надав став для змагань, у ньому водяться такі види риб, як карась, білий амур, окунь, верховод, короп, товстолоб, навіть, щука і судак. До заліку приймалися всі види риб, незалежно від їх розміру (окрім «синьки»). Спритність та вміння рибалити з вудкою оцінювало компетентне журі у складі досвідчених  рибалок Михайла Тягнія і Юрія Лещенка, а також молодих Івана Тузова і Сергія Бортніка з міського відділу з питань фізичної культури, спорту та туризму. До суддівської лави залучався і чергував на змаганнях Микола Шостак, начальник Лубенської рятувально-водолазної станції, який з аквалангом спробував у ставу дізнатися детальніше про його мешканців. – Ми вибрали тихе місце для змагань у низині – ставок у Нижчому Булатці, – розповідає досвідчений рибалка і суддя  Михайло Тягній,- Адже, як відомо, риба не полюбляє гучних звуків і метушні. Отож для такої справи, як змагання з рибної ловлі, цілковита тиша і спокій мають велике значення. Та ще й для першого чемпіонату Лубен.

Після чотирьохгодинної змагальної ловлі риби суддями даний фініш змагань. Далі було довгоочікуване зважування уловів, які виявилися не досить великими. Адже цього дня на ставу кльов риби був не такий, як очікувався організаторами змагання та самими учасниками. І, все ж, були виявлені переможці та призери дебютного чемпіонату. Чемпіоном змагань став 63-річний мешканець с. Засулля Віктор Шумейко. Його улов склав 69 верховодів, а вага – 850 грам (всього – 77 балів). Друге місце посів 15-річний Артем Дацій з Вищого Булатця, який впіймав окунів і карасів загальною вагою 400 грамів, набравши за сумою 12 балів. Третім став 60-річний лубенський пенсіонер Петро Тесля, що спіймав карася вагою 214 грам (3 бали). Четверте місце з двома балами виборов водій місцевої служби «103» Микола Марусіченко, в активі якого 2 рибини (карасі). Переможець і призери отримали призи, грамоти і медалі від ЛМГО «Товариство любителів рибалки» та від спонсорів змагань – вудки, рибальські садки і котушки, підсаки.. Оригінальні призи від найдосвідченішого і відомого на теренах Полтавщини рибалки Анатолія Запорожця вручені наймолодшому і найстаршому учаснику змагань (головні убори він сам сплів з рогозу). Власниками їх стали 12-річний Мишко Ломака з Вищого Булатця і мешканець с. Новаки Володимир Бажулін, якому цього року виповнилося 73 роки. Ось що розповів переможець змагань засульчанин Віктор Шумейко:

– Рибалка – це найкращий відпочинок на природі. Люблю посидіти з вудкою ще з дитинства, адже виріс біля мальовничої Сули. У 7-8 років вже ловив рибу на затоці річки під місцевою назвою «Лучка». Мій батько Іван Євдокимович і мати Анастасія Тимофіївна були завзяті рибалки і «привили» мені любов до неї. На Сулі ловилася раніше більша і крупніша риба – лящ, щука, плітка, карась. Багато років я пропрацював фельдшером на Лубенській станції швидкої медичної допомоги, робив позмінно і тому був час сходити на рибалку. Сьогодні я на заслуженому відпочинку і майже щодня проводжу час біля річки з вудкою. Мені, зазвичай, «везе» у рибалці (так кажуть про мене односельці-засульчани), бо завжди щось впіймаю. Так вийшло і на змаганнях – побачив, що у ставку є верховод і почав його ловити, до речі, на опариша… Гадаю, що в риболовлі не головне спіймати рибину, а сам процес вудіння, який є привабливим та динамічним.

Після офіційної частини рибальських змагань відбулося спілкування учасників з куштуванням рибної юшки. Її смачно приготували у великому казані лубенки Валентина Плема і Оксана Якимець. Рибалки-аматори ще довго за столом біля ставу обговорювали проведення цього рибальського свята, рибальські проблеми, різні цікаві історії, що трапилися з ними під час відпочинків з вудкою.

Погода