- 15-08-2019, 10:08 - admin 1184

Рубін Хебай – восьмий албанець у «Ворсклі»

Згадуємо всіх албанських футболістів полтавської команди.
Рубін Хебай – восьмий албанець у «Ворсклі»

12-го серпня «Ворскла» повідомила про укладення дворічного контракту з нападником молодіжної збірної Албанії Рубіном Хебаєм.

Рубін – не перший албанець, який переходить до «Ворскли». У минулому наш клуб мав як позитивний, так і негативний досвід з гравцями, що представляють дану країну.

Уперше албанці з’явилися в Полтаві під час зимової перерви в сезоні 2004/05. У першому колі головний тренер «Ворскли» Володимир Мунтян зрозумів, що нашвидкуруч зібрана команда з переважно українських виконавців не зможе вирішити навіть завдання збереження прописки в вищій лізі. Тому було вирішено підсилювати склад легіонерами. У результаті зимою «Ворсклу» поповнили півзахисник Ісмет Муніші та захисники Албан Драгуша та Дебатік Цуррі. Найдовше з цієї трійці в Полтаві затримався Цуррі. Дебатік практично відразу завоював місце в стартовому складі команди, яке не втратив при тренерстві ні Мунтяна, ні Носова, ні Павлова. За «Ворсклу» Цуррі зіграв більше 150 матчів і забив 20 голів, а також став володарем Кубка України.

Що стосується інших албанців, то Муніші допоміг «Ворсклі» залишитися в вищій лізі, зігравши дев’ять матчів. А ось Драгуша жодного офіційного матчу за полтавську команду так і не провів.

Досвід з Цуррі показав, що албанський ринок має певні перспективи. Тому Віктор Носов не став відмовлятися від співробітництва з агентом футболіста Нексмедіном Хаджиуном. Саме за його участі в Полтаві з’явилися захисник Арменд Даллку (літо 2005-го року) та нападник Ахмед Янузі (початок 2007-го року). Обидва гравці, як і Цуррі, виграли з «Ворсклою» Кубок України та викликалися до збірної Албанії. Даллку на довгі роки став лідером полтавської оборони. Янузі великою кількістю забитих м’ячів не виділявся, але діяв набагато ефективніше свого попередника Мірослава Груміча.

Історія наступного «полтавського албанця» Роберта Гришая досить цікава. На початку 2008-го року агенти привезли височенного центрального захисника (194 см) на перегляд до сімферопольської «Таврії» і сказали, що це гравець національної збірної Албанії. Звісно, гравцем національної збірної Гришай не був і близько, тому контракт з «Таврією» укласти не вдалося. А ось з «Ворсклою» номер пройшов. Хто нагрів руки на цьому трансфері сказати важко. Очевидно, Микола Павлов, який тільки-но прийняв «Ворсклу», до переходу не мав стосунку. Оскільки тренер жодного разу так і не випустив Роберта на поле в офіційних матчах.

Останній до приходу Хебая албанець у «Ворсклі» з’явився внаслідок хороших відносин між Армендом Даллку й Миколою Павловим. Арменд порекомендував тренеру свого молодшого брата Ардіна, а Микола Петрович пішов назустріч своєму основному захисникові. Ардін Даллку тривалий час виступав за дубль. Коли Полтаву залишили спочатку Павлов, а потім і Даллку-старший здавалося, що Ардіна чекає те ж саме. Можливо, так і було б. Якби основні гравці не почали залишати «Ворсклу» наприкінці 2016-го року через заборгованості по зарплаті. Даллку-молодший отримав шанс і ним скористався. Футболіст зробив свій внесок у здобуття «Ворсклою» бронзових нагород. Наступний сезон видався неоднозначним як для «Ворскли», так і для Ардіна Даллку. Захисник став частіше помилятися й перестав прогресувати. Влітку цього року з’явилася інформація, що в новому сезоні Ардіна у складі «Ворскли» ми не побачимо.

Чи вдасться Рубіну Хебаю залишити свій слід у «Ворсклі»? Час покаже. Хочеться вірити, що у хлопця все вийде. Особливо з урахуванням тих проблем, які є зараз у полтавської команди в нападі.

Олександр Данник

Погода