Інтерв'ю гравців, тренерів - 12-09-2012, 12:09 - sasa 159

Сергій Свистун: \”Будь-яка зміна тренера дає якісь емоції\”

Сергій Свистун: \”Будь-яка зміна тренера дає якісь емоції\”

Серйозна відповідальність випала на долю виконуючого обов\’язки головного тренера \”Ворскли\” Сергія Свистуна.

 

Коли нинішній сезон став набирати обертів, а очковий багаж полтавської команди був невеликий, йому було доручено встати біля її керма. Зміна на тренерському містку, як часто буває у футболі, позначилася позитивним чином – під керівництвом нового наставника «Ворскла» набрала 5 очок в трьох матчах. Ворсклянам вдалося завдати першої в цьому чемпіонаті поразки «Динамо» і двічі зіграти внічию – в гостях з «Зорею» і вдома з «Дніпром». Останню з ігор, незважаючи на втрату двох пунктів, цілком можна занести команді в актив, адже поступаючись по ходу матчу дніпропетровцям 0:2, підопічним Свистуна вдалося проявити характер і здобути нічию.

– Який з трьох матчів, проведених «Ворсклою» під вашим керівництвом, виявився найбільш складним?
– Поза всяким сумнівом – перший. Ви самі розумієте, що значить прийняти кермо влади перед зустріччю з таким суперником, як «Динамо». За напруженням боротьби гра була для нас не з простих, однак я вдячний хлопцям за те, що вони врахували мої рекомендації і повністю виклалися у цьому матчі. До того ж на нашому боці була і удача.

– До призначення вас на роль рульового головної команди ви працювали з молодіжною. Переміщення стало для вас несподіванкою?
– Я до цього був готовий. Справа в тому, що розмова на цю тему вперше виник ще в травні. Потім стало відомо, що буде працювати Вадим Євтушенко. А ввечері 14 серпня, напередодні його відставки, мені подзвонили і повідомили, що потрібно приймати команду. Цією пропозицією я і скористався.

– Як сприйняли ваше призначення футболісти?
– Ну, це в них треба запитати. Але я ось що думаю: якщо вони так викладалися, то це значить – позитивно. Втім, могло зіграти роль багато різних факторів. Напевно самим хлопцям набридло програвати, ось вони і постаралися, виклалися. Молодці.

– Що допомогло здобути сенсаційну перемогу над «Динамо» – емоційний сплеск або чітке виконання установки на гру?
– У даному випадку, мабуть, можна говорити про сукупність факторів. Підопічні прагнули грати чітко, виконуючи моє прохання щільно грати в обороні і проводити швидкі контратаки. Зіграв роль і емоційний фактор – без нього у футболі нікуди. Як би там не було, а будь-яка зміна тренера дає якісь емоції. Адже кожен наставник бачить гру по-своєму, при цьому нерідко надаючи шанс іншим футболістам. Ті ж гравці, хто грає у складі, прагнуть довести, що вони заслуговують на це право і в подальшому.

– Підвищені преміальні за очки, придбані в поєдинках з грандами, в клубі як і раніше передбачені?
– Це питання не в моїй компетенції.

– У чому, по-вашому, криється головна причина невдач команди на старті нинішнього сезону?
– Оцінку виступів на даному етапі – прерогатива моїх попередників. Мені судити про це складно – в той період був зосереджений на роботі з молодіжною командою, тому тренувальний процес головній я не бачив. Для того, щоб робити якісь висновки, потрібно бути всередині колективу.

– У період літнього міжсезоння ходили розмови про можливий уход із «Ворскли» її ключових виконавців – Євгена Селіна, Олексія Курилова та Романа Безуса. Як вважаєте, чи могло це накласти відбиток на їх гру?
– Безумовно. У подібних випадках це завжди відбувається.

– На що здатна «Ворскла» нинішнього зразка?
– Поки що перед нами поставлено завдання вибратися з тієї ями, в якій ми не так давно перебували. Ну а що буде далі – подивимося.

– Під словом «далі» мається на увазі зимовий антракт у чемпіонаті?
– Природно.

– Робота «Ворскли» в ході чергової паузи в чемпіонаті йде за планом?
– Так. Працюємо за встановленим графіком, якого дотримуємося щодня. Тренування проводимо на клубній базі, а нещодавно помірялися силами у спарингу з «Кременем», зіграний двома складами. Умовно другий склад виграв з рахунком 4:0, а перший – 3:0.

– Що показав контрольний матч з «Кременем»?
– Головним для нашого тренерського штабу було подивитися рух футболістів, перевірити награні зв\’язки в відсутність наших збірників і дати можливість гравцям групи атаки випробувати почуття гола.

– Судячи з рахунку, це вдалося?
– Частково.

– Як справи у опинилося в лазареті Курилова?
– Ще з тиждень він буде ходити в спеціальній лангетку, а далі – подивимося.

– У вашій нинішній посаді значиться приставка «в.о.». Мають намір від неї позбавитися?
– Напевно, будь-який тренер мріє про це. Але як воно буде – це вже питання до керівництва футбольного клубу.

В\’ячеслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ

\”Спорт-Экспресс в Украине\”

Погода