Матчі - 05-03-2023, 04:03 - admin 8593

Сезон нестабільності продовжується

«Ворскла» поступається «Зорі», ведучи по ходу матчу два м’ячі.
Сезон нестабільності продовжується

“Ворскла” (Полтава) – “Зоря” (Луганськ) 2:3 (2:0)

Протокол матчу

Перший офіційний матч своєї команди в новому році вболівальники завжди чекають з певною пересторогою.

Важкі українські газони після турецьких полів, багато боротьби й мало моментів та голів. У загальному це прийнято називати «весняним футболом», в якому шанси на перемогу в фаворитів та аутсайдерів підрівнюються. Однак, гра між «Ворсклою» та «Зорею» не була схожа на весняний футбол у класичному його розумінні. Газон олександрійського стадіону «Ніка», який приймав другий матч УПЛ за останні два дні виглядав непогано. Під стать діяли й команди: хороший темп, моменти й багато голів. Тільки шкода, що результат знову не порадував полтавських вболівальників.

Де Кравець, Олійник, Бацула та Кане?

Стартовий склад полтавців, напевне, міг бути більш бойовим. До протоколу не потрапили Василь Кравець, Денис Олійник, Андрій Бацула, Ібрахім Кане та Артем Челядін. І якщо відсутність Челядіна буда зрозуміла – Артем пропускав гру через дискваліфікацію, то куди поділася решта гравців – поки не ясно. Можна тільки здогадуватися, що зіграти їм завадили травми. На жаль, полтавський клуб не балує журналістів такою інформацією напередодні матчів і про причини відсутності футболістів, які цілком могли претендувати на вихід у стартовому складі доводиться дізнаватися в кращому разі вже потім.

Були в стартовому складі «Ворскли» й дебютанти – центральний захисник Лукас Рамірес та нападник Рікарду Лопес. І якщо Рамірес, як мінімум до свого вилучення виглядав непогано, то Лопес розчинився на полі й нічим особливим не відзначився.

Тайм перший: жарти долі?

Перебіг подій у першому таймі наштовхував на думку про те, що доля грає з командами злий жарт й віддзеркалює події матчу першого кола. Тоді команди підійшли до стартової гри сезону в схожому положенні: новий тренер, статус учасника єврокубків, великі надії на новий чемпіонат та непередбачуваність результату конкретного матчу. На ділі ж вийшло, що в першому таймі «Зоря» через грубі помилки захисту «Ворскли» забила два голи, ще один – в дебюті другого тайму, й спокійно догравала, дозволивши полтавцям забити лише гол престижу.

У першому таймі звітного матчу команди, ніби, помінялися місцями і тепер грубо в захисті помилялася вже «Зоря». Уже на 5-й хвилині дебютант Рамірес виконав просте верхове закидання від власного штрафного майданчика ближче до воріт «Зорі». Сефері толком не встиг вступити в боротьбу з Бутком: захисник луганців трохи послизнувся й дозволив полтавцю спокійно оцінити ситуацію й пробити повз дебютанта «Зорі» Сапутіна – 1:0.

Подвоїли перевагу ворскляни вже на 16-й хвилині. Юрченко помітив ривок Степанюка й вивів нападника ворсклян сам на сам з Сапутіним. Руслан встиг пробити повз голкіпера «Зорі» й ворота, проте Сапутін по інерції пішов вперед ногами й врізався в суперника. Арановський призначив пенальті. Сефері пробив спокійно, розвівши воротаря й м’яч по різним кутам – 2:0.

До кінця тайму «Ворскла» грала по рахунку й глобальних промахів не допускала. Було помітно, що нервував Павло Ісенко, який після переходу в «Шахтар» Дмитра Різника став «першим номером» «Ворскли». Втім, на рахунок це не вплинуло. На перерву команди йшли за комфортної переваги полтавців.

 Чому «Ворскла» – не «Зоря», а «Зоря» – не «Ворскла»

І ось тут би «Ворсклі» забити швидкий гол на початку другого тайму, як «Зоря» в першому колі й «закрити» гру. Не вийшло. Після перерви Патрік ван Леувен випустив на поле новачка команди Едуардо Герреро. І панамець досить швидко свій вихід на поле виправдав. На 57-й хвилині саме його пас вивів сам на сам з Ісенком Бражка. Володимир не став довго обробляти м’яча і в темп пробив повз Ісенка – 1:2.

«Зоря» ожила й продовжила потроху тиснути. Складно сказати, що було б далі, якби на 71-й хвилині друге попередження, а за ним і вилучення не отримав Рамірес. Звісно, у повних складах шансів на позитивний підсумок «Ворскла» мала б більше. А так – Патрік ван Леувен знову випустив свіжого футболіста, який додав креативу попереду. Мова про Максима Хланя. Саме він мав дві хороших нагоди для того, щоб зрівняти рахунок, пробиваючи з меж штрафного майданчика. Обидва рази «Ворсклу» виручив Павло Ісенко.

Заміни ж Віктора Скрипника, спрямовані на підсилення захисту бажаного ефекту не принесли. Чим менше часу залишалося до кінця зустрічі, тим глибше полтавці притискалися до власних воріт. Гравці «Зорі» практично без спротиву проходили центр поля й шукали щастя попереду.

Розв’язка стала шокуючою для «Ворскли». На 90-й хвилині активний Назарій Русин таки знайшов можливість пробити з меж штрафного майданчика й м’яч, зачепивши ногу Пердути, по високій дузі перелетів Ісенка й опустився за його спиною вже в воротах – 2:2.

А вже в компенсований час трапився справжній нещасний випадок для Хрипчука. Молодий захисник, який вийшов на заміну, допустив гру рукою у власному штрафному майданчику. Звинувачувати гравця тут не варто – він і м’яча то толком не бачив. Але для Арановського це не стало аргументом. Пенальті, впевнений удар Бражка і суперкамбек луганської «Зорі». 2:3 – щастить сильнішому.

Попереду іспит рівненським «Вересом»

Далі у «Ворскли» матч проти рівненського «Вереса». Чи є в полтавців резерви для підсилення гри й здобуття очок? На дальній дистанції скоріше так, ніж ні. Для цього Віктору Скрипнику потрібно інтегрувати в свою ігрову модель Ібрахіма Кане. Надійності в захисті має додати повернення Кравця, а свіжості в атаці – виходи на заміну Олійника. А от чи зіграють ці футболісти проти «Вереса» – поки не ясно.

Олександр Данник

Фото – прес-служба УПЛ

Погода