- 11-02-2012, 12:02 - sasa 146

Сезон відкрито!

Сезон відкрито!

Нарешті офіційно стартував хокейний сезон у Полтаві

­

 

З кожним роком на Полтавщині з\’являється все більше хокейних команд, які не без успіхів виступають на різних аматорських турнірах нашої країни. Перемоги \”Космоса\” та ХК \”Полтава\” на змаганнях у Харкові зайвий раз тому підтвердження. Проте, на жаль, готуватися до подібних турнірів полтавці змушені за межами області – у сусідніх Харкові чи Дніпропетровську. Ті спортивні споруди, які має наше місто, не можуть дозволити сповна підготуватися до чергового матчу. Та й повноцінні тренування треба проводити цілий рік, а не сезонно. Питання спорудження льодового комплексу неодноразово піднімалося на зборах капітанів хокейних команд та людей, яким не байдужий цей вид спорту. Наш тижневик вже повідомляв, що наприкінці минулого року було розглянуто проект будівництва льодової арени. Однак – все це лише в планах, а тренуватися треба зараз.

 

Наразі у місті функціонує лише одна ковзанка зі штучним льодом, яка знаходиться у парку \”Перемога\”. Всі інші, а це ще один майданчик у парку \”Перемога\”, у мікрорайоні Левада та у Павленківському парку закриті. Причиною стала, так би мовити, нерентабельність даних споруд -зменшилася кількість відвідувачів і тому було прийнято рішення закрити дані об\’єкти.

Не слід забувати й про майданчики, на яких свого часу виросло не одне покоління малечі. Це \”коробки\” з природнім льодом по вулиці Калініна, на Грушевського, Героїв Сталінграду. Звісно, поправку можна зробити на зиму, яка у цьому році завітала до нас із запізненням, але, як відомо, краще пізно, ніж ніколи. Хоча аналізуючи дії відповідних органів, які повинні займатися заливкою льоду на цих майданчиках, за минулі роки, і в цьому році ніяких позитивних зрушень не буде.

 

ХОКЕЙ НА \”КАЛЬ­АДОСІ\”

Все навпаки відбувається у господарстві Юрія Михайловича Товми. Саме у господарстві, адже на власній території цей фанат найшвидшої у світі гри за власні кошти побудував            хокейний майданчик стандартного розміру, трибуни місткістю до двохсот чоловік та придбав табло! Більше того – почав будівництво роздягалень для команд. В розмові зі мною  Юрій  Товма запевнив, що не збирається зупинятися на досягнутому. В найближчих планах ентузіаста придбати холодильну установку та зробити, щоб каток працював цілий рік. Щоправда, без допомоги можновладців зробити це буде дуже складно.

 

Наприкінці січня відкриття хокейного сезону на \”Кальвадосі\”, саме таку назву має спортивний комплекс, розташований за Дублянщиною, було відзначено міні-турніром, у якому взяли участь 6 команд з різних куточків області – ХК \”Чутове\”, ХК \”Кобеляки\”, ХК \”Котельва\”, полтавські \”Вікінги\” та дві команди \”Кальвадосу\” -ветерани та юні хокеїсти. До речі, обома колективами опікується саме Юрій Михайлович. У літній період неодноразово за власні кошти Юрій Товма давав можливість юним хокеїстам \”Кальвадосу\” тренуватися на льодових майданчиках Харкова. Не забуває він і про ветеранів. Перед початком турніру він особисто нагородив команду пам\’ятними  медалями.      

 

\”Команда \”Кальвадос\” була заснована ще у 1974 році і складена виключно з жителів Крутого берега та Вакуленців. Вихованці цього колективу свого часу пограли за різні полтавські колективи, а тепер знову вирішили повернутися в рідну команду\”, – розповідає Юрій Товма. Славні традиції клубу були продовжені й на цьому турнірі, адже з-поміж всіх команд саме \”Кальвадос-1\” виявився найсильнішим. Допомагали в організації турніру й ентузіасти зі стажем Валерій Щербина та Григорій Нижниченко – саме вони взяли на себе нелегку суддівську роботу.

 

КОМАНДИ ОБЛАСТІ – НА СТАРТ!

А вже наступного дня на \”Кальвадосі\” були зіграні перші матчі чемпіонату Полтавської області – 2012. У цьому році ігри першості пройдуть в три етапи на чотирьох майданчиках – у Котельві, Гребінці, Кременчуці та Полтаві. На першому етапі дванадцять команд розділені на чотири групи:

\”A\” – ХК \”Котельва\”, ХК \”Гадяцькі кабани\”, \”Полтава-1\”, \”Полтава-2\”.

\”В\” – ХК \”Кальвадос-1\”, \”Чутівські вепри\”, ХК \”Шишаки\”, ХК \”Космос\” (Полтава).

\”С\” – \”Локомотив\” (Гребінка), ХК \”Лубни\”, ХК \”Миргород\”, ХК \”Лохвиця\”.

\”D\” – ХК \”Кременчук\”, ХК \”Кремінь ім. Ю.Литвина\” (Кременчук), ХК \”Хорол\”, \”Кальвадос-2\”.

 

До наступного етапу виходять команди, які посядуть перше та друге місця. Далі у зустрічах на виліт між собою зустрінуться переможець групи \”А\” та друга команда групи \”С\”, переможець групи \”С\” та друга команда групи \”А\”, переможець групи \”В\” -друга команда групи \”D\”, переможець групи \”D\” – друга команда групи \”В\”. На завершальному етапі чотири найкращі команди в одне коло виявлять переможця та призерів чемпіонату області.

 

У матчі-відкритті змагань \”Космос\” переміг \”Чутівських вепрів\” із рахунком 3:2. Уже на шостій хвилині Сергій Кравець кидком від синьої лінії відкрив рахунок. Однак ще до перерви гостям вдалося відігратися -Андрєєв зумів \”пробити\” Дубового – 1:1. У другому періоді завдяки влучному пострілу Кисельова \”Космос\” знову вийшов вперед. Він же на початку третьої двадцятихвилинки втратив дві непогані нагоди відзначитися ще раз – спочатку не зміг переграти голкіпера на п\’ятачку, а за хвилину, вийшовши сам на сам, знову програв дуель Колодяжному. За шість хвилин до закінчення матчу Лисенко втік від захисників і з другої спроби зрівняв рахунок -2:2. Проте записати до свого активу чутівцям хоча б один пункт завадив Головко, який за дві хвилини до фінальної сирени приніс перемогу \”Космосу\”.

 

У цій групі також відбулося ще декілька матчів: \”Кальвадос\” програв чутівцям – 2:5 та переміг ХК \”Шишаки\” – 7:5. У свою чергу, \”Шишаки\” програли\” Чутівським вепрам\” -1:4. Доля двух путівок у чвертьфінал у цій групі стане відома після двох заключних ігор, коли \”Космос\” поміряється силами з \”Кальвадосом\” та \”Шишаками\”.

 

У групі \”А\” на перший матч не з\’явилася команда \”Полтава-2\” і, як виявилося, взагалі знялася зі змагань. У цій групі долю двох путівок вирішували три команди – ХК \”Полтава\”, ХК \”Котельва\” та \”Гадяцькі кабани\”. Беззаперечним фаворитом у цій трійці вважалися переможці минулого чемпіонату області – полтавців, які довели свою перевагу в зустрічах із \”Котельвою\” -14:4 та гадяцькими хокеїстами – 8:2. У матчі за другу сходинку котелевці у серії булітів були сильнішими за \”Гадяцьких кабанів\” – 3:2.

 

У кременчуцькій підгрупі беззаперечний лідер не лише попереднього етапу, а й усіх змагань – ХК \”Кременчук\” не мав проблем у зустрічі з \”Кальвадосом-2\” – 11:1. Їхні земляки з \”Кременя\” також не зустріли особливого супротиву з боку полтавців – 9:0. Тепер доля першого місця у цій групі вирішиться в очному протистоянні кременчужан.

 

Володимир ХОМІЧ

Погода