Стрічка новин - 10-05-2023, 06:05 - admin 19355

Що таке блокчейн технологія та які в неї перспективи?

Що таке блокчейн технологія та які в неї перспективи?

Популярність криптовалюти спровокувала інтерес користувачів до поняття «блокчейн». Ця технологія може значно змінити область фінансів та захищених баз даних. Якщо говорити простими словами, то блокчейн – це ланцюжок блоків, кожен із яких передбачає мітку часу, посилання на минулий блок та зберігання на різних комп’ютерах.

Ця інноваційна технологія використовується для зберігання та передачі цифрових даних. Вона застосовна не лише до фінансових, а й до нефінансових активів – зображення, об’єкти відеоігор та ін. За допомогою блокчейну активу надається унікальна інформація, з якої можна дізнатися, кому він належить. А що особливо важливо, ці відомості неможливо змінити, підробити чи видалити.

Як працює блокчейн?

Ця децентралізована база даних зберігається на багатьох комп’ютерах, які з’єднані між собою в інтернеті. З англійської blockchain перекладається як «ланцюг блоків», що максимально точно відображає суть технології. Можна провести відмінне порівняння із намистом, де кожна намистина (блок) є записом дії, при цьому ланцюг не може порватися. Іншими словами, ми отримуємо непорушний цифровий запис дій. Кожен блок – це певний цифровий код. Наступні блоки містять інформацію про попередній. Відповідно, це не просто база даних, це також спосіб шифрування та передачі даних.

У всьому світі ця технологія знайшла застосування для переказу крипти. Відправляючи криптоактиви, тисячі комп’ютерів з різних куточків планети відповідають за підтвердження та збереження всієї інформації про переказ. Увесь процес триває декілька хвилин. Зверніть увагу, що гроші у блокчейні не можна підробити чи втратити. До операції не підключаються треті особи та посередники, при цьому гарантується математична точність розрахунків. Blockchain застосовується не тільки для переказів цифрових валют на криптовалютних біржах. Він активно використовується у банківській індустрії, кібербезпеці, підтвердженні особистості. Це свого роду технологія, яка допомагає впорядкувати найрізноманітніші дані.

Хто є творцем блокчейну?

Прийнято, що технологію розподіленого реєстру в 2008 році розробив Сатоші Накамото. Він представив її у вигляді реєстру для першої цифрової монети – Біткоіна. Однак досі ніхто точно не знає, чи існує така людина насправді, чи це просто псевдонім, за яким ховається ціла група особистостей.

Є й ті, хто намагається довести, що він і є Сатоші. Найяскравіший та найвідоміший приклад – підприємець Крейг Райт. За його словами, він створив Біткоін, з чого виходить, що Bitcoin Core зобов’язаний повернути йому доступ до втраченого гаманця.

Що лежить в основі blockchain?

Зрозуміти, що таке технологія блокчейн, можна, дослідивши основні компоненти архітектури:

  • Розподілений реєстр.

Це загальна база даних у блокчейн-мережі, в якій зібрані копії транзакцій, наприклад, як спільний файл, що редагується всіма учасниками. Якщо говорити про більшу частину спільних текстових редакторів, будь-який користувач, який має права редагування, може видалити весь файл. Однак у нашому випадку існують суворі правила щодо того, хто і як може вносити зміни до файлу. Наприклад, після реєстрації неможливо видалити запис.

  • Смарт-контракти.

Завдяки смарт-контрактам компанії можуть вкладати комерційні угоди без підключення до них третьої сторони. Такого плану програми запускаються автоматично за дотримання встановлених умов. Якщо транзакції відповідають умовам перевірки, запис про них з’являється в реєстрі. Як приклад візьмемо логістичну компанію. Смарт-контракт передбачає автоматичну оплату після прибуття товару до порту.

  • Криптографія з відкритим ключем.

Перше, що потрібно знати про блокчейн – він дозволяє ідентифікувати учасників мережі завдяки криптографії з відкритим ключем. Системою генерується два різні ключі для кожного користувача – публічний та приватний. Перший – загальний для всіх учасників мережі, другий – унікальний приватний. Розблокувати дані у реєстрі можна поєднанням обох ключів.

Наприклад, є два користувача мережі. Перший записує транзакцію, яка зашифрована його приватним ключем. Другий може розшифрувати запис, використовуючи свій публічний ключ. Завдяки цьому другий користувач може особисто переконатися, що перший зробив транзакцію. Якби приватний ключ був недійсним, другий користувач не зміг би задіяти свій публічний ключ.

Навіщо потрібен блокчейн?

У багатьох сьогодні складається асоціація blockchain з структурою, продажем або покупкою криптовалюти Біткоін. Але це не зовсім коректно, оскільки ця технологія є способом розподіленого зберігання інформації. При цьому розробка знайшла застосування в багатьох сферах:

  • Продаж.
  • Вибори та голосування.
  • Страхування.
  • Логістика.
  • Документообіг.
  • Кредитування.
  • Нерухомість та ін.

Без неї не обійтися, якщо важливим є надійний захист і є можливість збереження у вигляді даних. Криптовалюта – це лише один із багатьох варіантів, про який дізналося так багато людей через значне зростання вартості Біткоіна. Якщо розібратися детальніше, то за першою цифровою монетою стоїть чудова технологія, яка може змінити світ на краще.

Основні переваги блокчейну

Експерти прогнозують, що у найближчі декілька років застосування технології суттєво розшириться. Ця інноваційна та революційна розробка змінює правила гри. Існуючі бізнес-процеси зазнають змін, що робить їх ще більш ефективними, надійними та безпечними. Розглянемо, що таке блокчейн з погляду переваг, які допомагають компаніям:

  • Будувати довірчі відносини між сторонами бізнес-процесу за рахунок загальних достовірних даних.
  • Виключати розрізненість відомостей внаслідок інтеграції до єдиної системи. Для цього застосовується розподілена книга, яка знаходиться в мережі та до якої є доступ уповноважених сторін.
  • Відмовитися від послуг третіх осіб та посередників.
  • Гарантувати високий рівень безпеки даних.
  • Формувати в реальному часі захищені від сторонніх маніпуляцій записи, до яких є доступ у всіх учасників.

Крім цього, можна точно контролювати та моніторити товари та послуги у всьому ланцюжку поставок. Додатково можна легко гарантувати цілісність та справжність продуктів, що знаходяться в комерційному обороті.

Перспективи, характерні blockchain

Блокчейн все ще періодично зазнає технологічних криз, посилення регулювання в окремих державах, шахрайської діяльності з криптопірамідами. Незважаючи на це, технологію впроваджено в реальний економічний сектор, нехай лише в цифрову його частину. Комерційні банки від цього частково втратять свою посередницьку роль. При цьому держава зможе безпосередньо перераховувати пенсії, допомогу та інші грошові перекази. Також це обіцяє вигідну відсоткову ставку, якщо відмовитись від участі банків.

Ігрова індустрія у вигляді GameFi, за різними оцінками, вже налічує пару мільярдів людей, які хоча б одного разу встановили собі гру на блокчейні та пограли у неї. За декілька років цей показник зросте ще мінімум на 1 млрд. користувачів, серед яких активних гравців стане ще більше. Завдяки хайпу навколо NFT та метавсесвітів з елементом гри в блокчейн-індустрію були залучені великі бренди – Audi, Adidas, Ralph Lauren та ін.

Стрімкий розвиток спостерігається також на ринку децентралізованих фінансів DeFi. Він може стати конкурентом класичним банківським пропозиціям. В даний час можна відзначити регулярні інвестиції в нові види криптоактивів – security tokens та цифрове мистецтво у NFT. DeFi зосередило навколо себе сотні мільярдів доларів США. Подібний успіх забезпечить пошук великими організаціями блокчейн-фахівців та програмістів, які знають мову C++, необхідну у створенні мереж.

Купівля та продаж криптовалюти: блокчейн-гаманці

Криптогаманці – це спеціальні програми, за допомогою яких можна враховувати, зберігати та робити інші дії з діджитал-активами, а саме з криптою. Реєстрація гаманця передбачає отримання користувачем двох ключів – відкритого та закритого. Такий криптографічний код забезпечить доступ до кошт у сховищі. У гаманці знаходяться записи про стан рахунку власника та вся історія транзакцій.

Зверніть увагу, що сама криптовалюта не зберігається на криптогаманці. У ньому містяться лише відомості про публічні та приватні ключі. Самі цифрові монети перебувають у блокчейні. Найчастіше блокчейн-гаманці є анонімними. Без подібного сховища не обійтися, якщо ви плануєте робити операції з криптою. Для обміну, купівлі, продажу криптовалюти рекомендується працювати лише з перевіреними торговими платформами. Хороші приклади для українців – Binance та WhiteBIT, які пропонують оптимальні умови для торгів, низькі комісії та зручний інтерфейс.

Погода