Першість Полтавщини - 17-05-2010, 11:05 - sasa 180

Солодка помста

Солодка помста

«Гірник» Кременчук — «Велика Багачка» – 1:0
Міславський 57
«Гірник»: Прихожий, Шевченко, Чефонов, Жениленко, Пономарьов, Лапочкін, Гориславець, Башаков, Сенчук, Мироненко (Матяш, 55), Міславський.
«Велика Багачка»: Гринько, Таран, Гришанович (Баштовий, 60), Винник, Федорішин, Безуглий (Хоменко, 70), Дубницький, Ященко, Диндіков, Зав’ялов, Подробаха (Зіпунніков, 49).
Судді: Ю. Павлюченко, Дробітько (обидва — Полтава), Кривогуз (Кобеляки).
Попередження: Мироненко, Гориславець, Чефонов, Пономарьов, Матяш — Ященко, Винник.
Кременчук. 16 травня. 350 глядачів.
Юнаки – 6:2.

Навряд чи вдамся до перебільшень, якщо назву цю гру четвертого туру ключовим поєдинком першого кола чемпіонату області. Охоче вірю, що в Андріївці вважають інакше, але більшість тих, хто спостерігає за матчами кращих аматорських (читай: напівпрофесійних) команд Полтавщини зі мною погодяться. Поєдинок, обтяжений спогадами про минулорічний листопадовий «золотий» матч, поєдинок, додаткову інтригу в який вносила постать Олександра Міславського, котрий рік тому став кращим голеадором першості у складі «Великої Багачки», а нині справно штампує голи за гірників. Словом, напруга зашкалювала, фонтанувала і переливалася через вінця. Видовищності, по правді зізнатися, було малувато. Але така вже доля більшості ігор, де на карту поставлені більш, ніж три пункти в турнірній таблиці. Було помітно, що суперники аж надто поважають один одного і почуваються дещо скуто. Першим з голкіперів довелося вступити в гру Сергієві Прихожому. Сталося це на 7-й хвилині, коли він, вирубавшись у натовп своїх і чужих у власному карному майданчику кулаком виніс м’яч подалі. Чотирма хвилинами потому майстерність продемонстрував і його візаві: Олександр Гринько накрив круглого після розіграшу кутового.

У першому таймі ініціативою володіли гірники, однак єдина перевага, яку вони з цього мали — убезпечили від неприємностей  власні ворота. Найпомітнішим у їх складі в ці хвилини був Олексій Башаков. Користуючись певною апатичністю великобагачанських опонентів, він раз-по-раз проходив лівим флангом уздовж ледь не всього поля. Щоправда, жодної серйозної загрози для «Великої Багачки» ці рейди так і не принесли. За першу половину матчу взагалі можна було нарахувати два з половиною епізоди, здатних вважатися небезпечними. Всі вони вмістилися у відрізок часу між 36 і 39 хвилинами. Розпочалося це, коли Гринько ледь не на рівному місці подарував м’яча настирному Мироненку. Бити тому було незручно, він відпасував назад, але адекватної підтримки від партнерів не отримав. Затим Зав’ялов мав нагоду вийти сам-на-сам, але потрапив у офсайд. Гірники розіграли швидку атаку, яка завершилася ударом Лапочкіна з гострого кута. Воротар залишив рамку і завадити цьому ударові не міг, але хтось із багачанців устиг підставитися і м’яч пішов на кутовий. Протягом усього іншого ігрового часу першої 45-хвилини команди займалися азартною і завзятою боротьбою в середній частині поля.

На перебіг подій певний вплив мав вітер, що піднімався деколи до шквального. У першому таймі він «грав» за «Гірник», після перерви взявся допомагати гостям. Ремінісценція-2009: у матчі першого кола минулого сезону між цими командами бічний вітер мав вплив на кінцевий результат, двічі дезорієнтувавши кременчуцького кіпера. Цього разу до подібного не дійшло, але одразу після свистка, який сповістив про початок другого тайму, багачами притисли суперника до воріт і кілька хвилин тримали його у напрузі. Вершиною цієї спроби штурму став удар Зіпуннікова на 54-й хвилині. З улюбленої лівої, точно в кут, проте недостатньо сильно і Прихожий з ударом впорався. А через три хвилини сталася головна подія усієї гри. Після серії помилок і обрізок багачанського півзахисту м’яч опинився у Міславського, а сам форвард — у безпосередній близькості до чужих воріт. Елегантним фінтом залишивши позаду себе Федорішина, гравець «Гірника» невідпорно пробив точнісінько у правий від Гринька кут.

Після цього «Велика Багачка» взялася до справи по справжньому і організувала неслабий тиск на чужі ворота. Але це було дуже схоже на активність кременчужан до перерви — володіння м’ячем присутнє, комбінації в наявності, удари по воротах мають місце, а гострота в діях не простежується. Єдине, що з цього запам’яталося — удар головою у виконанні Безуглого, з яким голкіпер не без проблем, але впорався. Навіть вихід на поле юного і реактивного Хоменка мало що додав великобагачанському нападові. «Гірник» здебільшого оборонявся, проте не втрачав нагод сходити вперед. Не стільки задля другого голу, про це не йшлося, скільки щоб розвантажити власний захист і виграти час.

Останні хвилини матчу запам’яталися жорстким зіткненням Федорішина і Жениленка, внаслідок чого кременчуцький супер-ветеран потребував медичної допомоги. «Велика Багачка» зробила спробу в додані арбітром хвилини піти в «останній і рішучий…», проте рахунок від цього не змінився. 1:0 перемагає «Гірник», і в першості встановилося справжнє багатовладдя.

Анатолій КАРПОВ

Погода