- 24-12-2009, 10:12 - sasa 223

Спортивні підсумки 2009 року

Огляд спортивного року для Полтавщини.
Спортивні підсумки 2009 року

Чимало приємних спортивних миттєвостей подарував нам рік 2009-й. В нашій області він пройшов під знаком відзначення 100 річчя футболу на Полтавщині.  Яскравим акордом святкування цієї події став кубок України, здобутий «Ворсклою». У Вишняках знову відбувся чемпіонат Європи з мотоболу. На світових помостах блискуче перемагали полтавські гирьовики та пауерліфтери. Не менш вражаючі результати демонстрували наші паралімпійці та дефлімпійці. Рік 2009 став найуспішнішим в кар’єрі легкоатлетки з Кременчука Ганни Мельниченко. ФК «Велика Багачка» – вже п’ятиразовий беззмінний чемпіон Полтавщини, а ФК «Полтава» зупинився за крок до першої ліги. Про ці та інші важливі спортивні події в житті Полтавщини далі в хронологічному огляді.

Січень

Вперше за останні роки демократично відбулися вибори голови обласного відділення ФСТ «Україна». До цього вони проводилися на безальтернативній основі, запропонована кандидатура вибиралася одноголосно.

Юні полтавські таеквондисти успішно виступили на кубку Європи за версією ITF, що відбувся в Харкові. Змагання такого рангу в Україні проводилися вперше. Переможцями у складі полтавської команди стали Антон Плескач та Максим.

У Полтаві відбувся XIV Міжнародний Меморіал, присвячений пам’яті видатного волейболіста, нашого земляка Андрія Кузнєцова. На жаль, цього разу на змагання не прибули волейболісти з Берліна.

Лютий

У Хоролі вдруге поспіль відбувся відкритий чемпіонат Полтавської області з пауерліфтингу. На цих змаганнях виступила рекордна кількість учасників, а саме понад сімдесят чоловік.

У Броварах відбувся турнір найсильніших боксерів України на призи чемпіона світу Сергія Дзинзирука. Кременчужанин Денис Пояцика, який у фіналі вагової категорії до 91 кг переміг полтавця Олександра Трифонова.

Юридично затверджено Полтавський обласний осередок Федерації триатлону України.

Стартували V літні спортивні ігри України, це комплексні змагання, в яких беруть участь молоді спортсмени.

У Полтаві відбувся обласний турнір по хокею з шайбою, присвячений двадцятій річниці виведення радянських військ з Афганістану. У змаганнях, що проводилися на ковзанці зі штучним покриттям парку культури й відпочинку «Перемога», взяли участь спортсмени восьми команд.

Березень

Цьогоріч Полтавщина відзначає 100-річчя від дня першого футбольного матчу, що відбувся у нашій області. Перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Близнюк провів нараду організаційного комітету з приводу відзначення цієї дати.

Збірна Полтавської області з гирьового спорту успішно виступила на чемпіонаті України серед юнаків та дівчат, що відбувся у Керчі. Наші спортсмени у загальнокомандному заліку посіли перше місце з вісімнадцяти команд.

У Кривому Розі відбувся чемпіонат України з боксу серед дорослих на якому спортсмени Полтавщини вибороли три нагороди. Кращий результат у складі нашої команди продемонстрував екс-чемпіон Європи Денис Пояцика. Дві бронзові нагороди в скарбничку збірної

Полтавщини поклали Микола Семеняга (до 64 кг) та Єгор Голуб (до 48 кг).

Квітень

Високі результати на чемпіонаті України з легкоатлетичного кросу показали спортсмени Полтавщини. На змаганнях, що проводилися в Цюрюпинську Херсонської області, відразу шестеро з семи наших земляків стали призерами. Цей виступ є кращим досягненням легкоатлетів Полтавщини за їх історію участі в чемпіонатах України з кросу.

Стартував чемпіонат Полтавщини з футболу серед команд першої ліги. Матч-відкриття першого туру відбувся у Кобеляках , де місцевий «Колос» на оновленому стадіоні поступився «Локомотиву» з Гребінки з рахунком 0:1.

Полтавська школярка Валерія Кришталь виборола дві медалі на чемпіонаті України зі стокліткових шашок, що відбувся у Вінниці.

У Харкові відбувся чемпіонат України з боксу серед юнаків 1995-1996 років народження. На цих змаганнях представники Полтавщини вибороли одну золоту та дві бронзові нагороди. Полтавець Олександр Хижняк став чемпіоном у ваговій категорії до 56 кг. Боксер з Нових Санжар Ігор Панченко (до 68 кг) та Євген Михайлов з Гадяча (понад 72 кг) посіли треті місця.

Травень

У Полтаві відбулася 61 традиційна легкоатлетична естафета на призи газети Зоря Полтавщини.

Полтавська «Ніка-Педуніверситет» посіла друге місце за підсумками чемпіонату України з футзалу серед жіночих команд вищої ліги. В останньому турі вдома підопічні Сергія Ягодкіна поступились чемпіонкам – «Біличанці» – 4:5, причому по ходу гри наші дівчата вели у рахунку 4:0

Жіноча волейбольна команда Полтавського державного педагогічного університету в четвертий раз стала переможницею вищої студентської ліги серед жіночих команд. Підопічні тренера Анатолія Воліченка пройшли всю турнірну дистанцію впевнено та стабільно, без жодної поразки.

Полтавський дзюдоїст Геворг Геворгян став бронзовим призером міжнародного турніру серії «Гран-прі», що відбувся в Тунісі. У ваговій категорії до 66 кг наш спортсмен поступився у півфіналі чемпіону цих змагань іспанцю Сугоя Уріарте.

У латвійському місті Лієпая завершився чемпіонат Європи з тайського боксу Муей Тай серед дорослих та юніорів. У складі юніорської збірної Богдан Погорєлов став бронзовим призером змагань.

31 травня у Дніпропетровську відбувся фінал Кубка України з футболу між «Ворсклою» та «Шахтарем». Єдиний м’яч Василя Сачка приніс перемогу, а з нею і трофей, полтавській команді.

Червень

У с. Климівка Полтавського району відбулося відкриття спортивно-тренувальної бази «Олімпійські надії».

Після того, як ФК «Полтава» опинився за крок до першої ліги, замість Олександра Омельчука  головним тренером команди призначено Івана Шарія.

Три золотих і одну бронзову нагороди здобули спортсмени Полтавщини на чемпіонаті України з фріфайту, що відбувся в Дніпропетровську. Артем Таньшин переміг у ваговій категорії до 63 кг. Свою високу майстерність вкотре підтвердив Артем Педина. Він, виступаючи у вазі до 57 кг вже у першому раунді завершував свої поєдинки перемогою.

Полтавець Роман Маілов став переможцем Кубка Світу з кікбоксінгу за версією WAKO серед юніорів. На змаганнях, що проводилися в угорському місті Сегед, наш спортсмен виступав в розділі К-1 у вазі до 60 кг.

Багатоборка з Кременчука Ганна Мельниченко посіла друге місце на міжнародних змаганнях, що відбулися в італійському Десензано. Цей престижний турнір відкривав серію літніх легкоатлетичних стартів.

У Полтаві відбувся відкритий кубок області з кінного спорту.

Липень

Шишацький кубок вперше виграла команда «Нове Життя» з села Андріївка Машівського району, яка у фіналі за серією пенальті здолала ФК «Велика Багачка».

Полтавський веслувальник Денис Камерилов виборов золоту медаль на третьому етапі Кубка Світу, що відбувся в угорському Сегеді. Наш земляк разом з львів’янином Віталієм Вергелесом на каное двійці створили сенсацію у запливі на 200 метрів.

Комсомольчани Антон Павлиш та Артем Таньшин стали чемпіонами світу з фрі-файту. У змаганнях, що відбулися в португальському Візеу взяли участь двісті спортсменів з сімнадцяти країн. Збірна Україна була представлена в складі п’яти чоловік, два з яких стали чемпіонами а решта бронзовими призерами.

Полтавець Едуард Шеметило на чемпіонаті Європи з веслування на байдарках і каное (марафон), що відбувся у польському місті Оструда поділив першу та другу сходинку з іспанцем.

Серпень

Дванадцятирічна полтавка Валерія Кришталь стала чемпіонкою світу зі стокліткових шашок, на змаганнях, що відбулися в голландському Амстердамі. Наша спортсменка в категорії молодші кадети перемогла в блискавичних шашках.

З 18 по 24 серпня у с. Вишняки Хорольського району вдруге відбувся чемпіонат Європи з мотоболу. Під час кожного змагального дня трибуни стадіону були заповнені вщент. Чемпіоном Європи стала збірна Росії.

Два тижні у Тайвані тривали VIII Всесвітні ігри з неолімпійських видів спорту.Четверо полтавських пауерліфтерів взяли участь у цих головних змаганнях чотириріччя. Ірина Карпова здобуває перемогу, а її чоловік Валерій бронзову медаль.У змаганнях танцювального спорту успішно дебютувала українська пара. Також у Тайвані в танцювальному спорті успішно дебютувала пара Наталія Гранько та Дмитро Росенко, які посіли десяте місце з 24 учасників.

Вересень

1 вересня у Полтаві урочисто відкрили реконструйований СК «Спартак».

У Полтаві вперше відбувся кубок України з тайського боксу. Помірятися силами приїхали представники вісімнадцяти команд загалом понад сто учасників. На кубку України своє звання найсильнішого підтвердив полтавець Роман Маїлов.

У Маріуполі відбувся заключний етап кубка України з триатлону де успішно виступили полтавські атлети. Комсомольчанин Іван Іванов у дорослих стартах брав участь лише втретє і вперше в своїй кар’єрі став переможцем змагань.

У Тайвані відбулися ХХІ Дефлімпійські Ігри. Збірна України на цих змаганнях показала феноменальний результат, посівши у медальному заліку друге місце. Приємно, що в складі української делегації були дев’ять представників Полтавщини. Чемпіонами та призерами ігор стали чотири спортсмени, загалом вони вибороли п’ять медалей. Золото в метанні диску здобув Олег Білоконь, пізніше в штовханні ядра він був за крок до п’єдесталу. У складі футбольної збірної Родіон Причина та Олександр Верещака вибороли золото. Дві срібні медалі завоював тенісист Генадій Закладний. Начальник обласного центру «Інваспорт» та тренер дефлімпійської футбольної збірної України Олександр Верещака був нагороджений званням заслуженого працівника з фізичної культури та спорту. Це найвища заслуга, яку людина може отримати працюючи спортивним функціонером.

Жовтень

8 жовтня у приміщенні полтавського міського будинку культури урочисто відзначили 100 річчя футболу на Полтавщині. В рамках свята на стадіоні «Ворскла ім. Бутовського» відбувся фінальний матч на кубок області з футболу.
Полтавець Юрій Строков посів третє місце на чемпіонаті Європи з кікбоксінгу (версія WAKO) серед юнаків та кадетів, що відбувся хорватському місті Пула.

Полтавські велосипедисти підтвердили, що вони є найсильнішими мауентенбайкерами в Україні серед юніорів. На п’ятому заключному етапі кубка України в дисципліні крос-кантрі, що відбувся в Чернівцях, Євген Левадний підтвердив минулорічний чемпіонський титул. Слідом за ним фінішували Олексій Уханов, потім брати Володимир та Дмитро Нос. У загальному підсумку усі нагороди чемпіонату в дисципліні крос-кантрі вибороли наші земляки, яких готував до змагань тренер Володимир Радченко.

У Луганську відбувся чемпіонат України з гирьового спорту серед дорослих та юніорів. Традиційно з нагородами повернулися полтавські гирьовики, вихованці заслуженого тренера України Олега Мороза. Справжній фурор влаштували наші молоді, але вже уславлені спортсмени Катерина Ваніна і Валерій Дромашко. Катя вшосте, а Валерій вп’яте стали чемпіонами України, обоє встановили рекорди.
Розпочався чемпіонат України серед жінок у вищій студентській лізі з волейболу. Ця подія стала офіційним дебютом ВК «Полтавчанка».

Листопад

Полтавець Михайло Буланий став чемпіоном світу з пауерліфтингу на змаганнях, що відбулися в індійському Нью Делі. Наш спортсмен здобув цей титул, виступаючи у ваговій категорії до 90 кг. Для Михайла це найвище досягнення за час його спортивної кар’єри. До цього серед представників Полтавщини чемпіонами світу з пауерліфтингу ставали лише жінки.

11 листопада, в конференц-залі ФК «Ворскла» відбулася прес-конференція президента клуба Олега Бабаєва та наставника біло-зелених Миколи Павлова. Привід для спілкування з пресою був цілком доречним. Олег Мейданович повідомив представників ЗМІ, що з Миколою Петровичем клуб підписав новий контракт, розрахований ще на три роки.

У Хмельницьку відбувся чемпіонат світу з гирьового спорту серед дорослих та юніорів. Заслужений майстер спорту Катерина Ваніна вп’яте поспіль стає чемпіонкою світу. А минулорічний чемпіон Валерій Дромашко посів друге місце. Шістнадцятирічний студент Хомутецького зооветеринарного технікуму Ігор Гавришко вперше виконав норматив майстра спорту міжнародного класу, встановив два рекорди світу серед юніорів, і в підсумку став чемпіоном світу серед юніорів та бронзовим призером серед дорослих. Олег Капшук став чемпіоном світу серед юніорів та срібним призером серед дорослих, встановивши два рекорди світу серед юніорів. Золото чемпіонату світу отримав Дмитро Назаренко, встановивши рекорд світу серед юніорів. Чемпіоном світу серед юніорів та бронзовим призером серед дорослих став В’ячеслав Задорожний. Бронзову нагороду серед дорослих виборола держслужбовець Анастасія Мороз, а срібло серед юніорів отримав Віктор Білоус.

Кременчужанин Віталій Попович став срібним призером на чемпіонаті світу з дзюдо серед юніорів, що відбувся в Парижі.

Вражаючи результати показали полтавські плавці на чемпіонаті Європи серед інвалідів, що відбувся в Рейк’явіку. Найбільшу кількість нагород зібрав чемпіон пекінської паралімпіади Дмитро Виноградець. Він завоював три золота та два срібла, при цьому встановивши два європейських та світовий рекорди. До цього на чемпіонатах Європи у 14 років серед українців золото ніхто не здобував, але цього разу такого результату досягла полтавка Оксана Хруль. До своєї перемоги вона ще додала бронзу стометрівці брасом. Перше місце в естафеті 4х50 також виборола Наталія Шестопал. Євген Богодайко швидше за всіх подолав стометрівку на спині та посів друге місце на 200 м у комплексному плаванні.

ФК «Велика Багачка» у «золотому матчі» переміг ФК «Гірник» (Кременчук) і вп’яте поспіль став чемпіоном області з футболу.

Волейбольна команда «Фаворит» (Лубни) вперше в історії волейболу Полтавщини вийшла у фінал кубка України.

Грудень

Легкоатлет Сергій Лисенко у складі молодіжної збірної України дебютував на чемпіонаті Європи з кросу в ірландському Дубліні.

За активну роботу по розбудові олімпійського руху Полтавське обласне відділення НОКУ на чолі з його президентом Олександром Удовіченком посіло сьоме місце. За десять років існування відділення це його найвища відзнака.

Це лише деякі спортивні досягнення спортсменів Полтавщини в 2009 році. Сподіваємось новий 2010 рік нас порадує великою кількістю перемог наших земляків. Залишається їм побажати успіхів, удачі та спортивної наснаги.

Володимир СУЛИМЕНКО

Погода