- 29-05-2009, 11:05 - sasa 317

Старухін – символ перемог Полтави і Донецька

Старухін – символ перемог Полтави і Донецька

Відкрите обличчя, одна рука піднята у привітанні вгору, іншою притискає до себе кришталевий м’яч – приз найкращому бомбардирові чемпіонату Радянського Союзу – і букет квітів. Таким його запам’ятали багато вболівальників, таким легендарний нападник полтавського “Будівельника” та “Шахтаря” стане виліпленим у гіпсі. 

Точніше, поки що в глині, яку зовсім скоро замінить гіпс. Готова ще одна скульптура для музею, який буде розташований на новому стадіоні “Донбас Арена”. Це фігура Віталія Старухіна, що займе своє місце поряд із трьома іншими скульптурами – Олега Ошенкова, Володимира Салькова й Михайла Соколовського.

Ідея скульптури з м’ячем-призом і квітами, автором якої, як і трьох інших, став Микола Загребний, обрана не випадково. Вона символізує пік ігрової кар’єри Старухіна. 1979 рік. Саме тоді форвард “Шахтаря” із 26 забитими м’ячами став найкращим бомбардиром союзного чемпіонату й одночасно був визнаний найкращим футболістом сезону.

Ось і в клубному музеї Віталій Старухін завжди перебуватиме у своєму найбільш “зоряному” періоді кар’єри. З одним із найзнаменитіших гравців “Шахтаря” можна буде сфотографуватися. До речі, фігура Старухіна виготовлена в натуральну величину – для цього спеціально уточнювали його зріст і всі інші “габарити”.

Природно, автор намагався домогтися максимальної подібності, і це йому повною мірою вдалося. Коректування в процесі роботи скульптор приймав від дітей Старухіна, сина Віталія й дочки Лариси. Крім того, скульптор пообіцяв, що в руках у знаменитого нападника неодмінно будуть гвоздики. Адже гвоздики – це символ перемоги.

Погода