- 05-01-2017, 05:01 - Націоналіст 225

То коли День народження у «Ворскли»?

То коли День народження у «Ворскли»?

Протягом останніх років уболівальники, футболісти й керівництво полтавської «Ворскли» відзначали День народження клубу 5 січня.

 

Звідки і чому з’явилася саме ця дата достаменно можуть розповісти представники клубу, зі згоди якого у всіляких футбольних довідниках, програмках та на сторінках сайтів офіційних футбольних структур України значиться дата заснування «5 січня 1955 року». Але наразі мова не про це.

 

Вперше дату заснування «Ворскли» піддав сумніву відомий і авторитетний футбольний історик і статистик Анатолій Ломов, який відшукав у архівах постанову «Про створення штатної футбольної команди майстрів з футболу ДССТ «Колгоспник» Полтавської області» від 30 березня 1955 року. Скан-копія цього документа була оприлюднена на офіційному сайті команди 5 січня 2016 року. Разом з тим, клубна прес-служба висловила свою позицію так: «Ні в якому разі не вважаємо за доцільне переінакшувати дату святкування народження команди, яка проіснувала на 11 років більше, ніж півстоліття, просто озвучуючи версію Анатолія Ломова».

 

Але напередодні чергової дати тема Дня народження «Ворскли» знову почала підніматися. Спочатку Анатолій Ломов озвучив свою версію під час передачі «Ворскламанія», ведучим якої є керівник прес-служби «Ворскли» Артем Лобанов, а потім і в ефірі полтавських телеканалів.

 

Ми ні в якому разі не піддаємо сумніву автентичність документу, віднайденого в архівах і схильні довіряти Анатолію Григоровичу Ломову, який на сьогодні є одним з найавторитетніших, якщо не найавторитетнішим футбольним істориком Полтави.

 

Хотілося б сказати про інше. Станом на момент написання цих рядків на офіційному сайті «Ворскли» так і не з’явилося привітання чи повідомлення з приводу Дня народження клубу. Хоча на календарі маємо якраз 5 січня. Це говорить про те, що в «Ворсклі» знову планують переглянути чи вже переглянули власну історію.  

 

Чому знову? Все досить просто. Наприклад, на початку 2000-х в офіційних матчевих програмках кольори клубу значилися як «зелено-білі», але з плином часу вони трансформувалися в «біло-зелені». Про причини залишається тільки здогадуватися. Так само періодично змінюються й емблеми. До слова, більшість фанатів не приймає нову емблему «Ворскли», віддаючи перевагу «класичній» емблемі з 90-х.

 

Однозначно в питанні Дня народження (заснування) футбольного клубу «Ворскла» має бути поставлена крапка. Але не хочеться, щоб через кілька років в архівах був віднайдений черговий документ й історія знову була переписана.

 

А імовірність цього, погодьтеся, існує. Особливо якщо згадати історію з датою 100-річного ювілею полтавського футболу. Свого часу її під сумнів поставив член Українського товариства колекціонерів-футболофілів Анатолій Коломієць. З його статею можна ознайомитися тут. Автор задає цілком обґрунтовані питання Анатолію Ломову, які поки так і залишаються без відповіді.

 

Олександр Данник

Погода