Стрічка новин - 11-06-2014, 11:06 - sasa 144

У Бразилії судді зароблять по 50 тисяч доларів за матч

У Бразилії судді зароблять по 50 тисяч доларів за матч

Судді приїдуть на чемпіонат світу з футболу з 43 країн. Серед них є сержант поліції, протестантський пастор й успішний бізнесмен, який без свистка заробив понад 11 мільйонів євро.

На чемпіонатах світу часом головними героями стають не футболісти, а арбітри, які одним свистком можуть вирішити долю поєдинку. Тофіка Бахрамова, що зарахував суперечливий гол у фіналі ЧС-1966, згадують до цього часу. Радянського лайнсмена обожнюють в Англії, яка завдяки йому виграла фінал, а от у Німеччині його рішення вважають помстою за Другу світову війну.

Проведення матчів ЧС-2014 ФІФА довірила 25 головним суддям з різних країн, з яких лише шестеро раніше працювали на ЧС. Дев\’ять рефері представляють Європу, п\’ятеро – Південну Америку, четверо – Азію, по три – Центральну і Північну Америку та Африку, один – Океанію. Наймолодший арбітр – колумбієць Вільмар Рольдан (34 роки), а найбільш \”літній\” – івуарієць Нумандьєз Дуе (у вересні йому виповниться 45).

Несподіваною виявилася відсутність у списку французького судді, вперше з 1974 року. Як і раніше, не буде у Бразилії людей у чорному з України, зате призначення отримали рефері з Узбекистану, Сальвадору, Нової Зеландії, Алжиру та Гамбії. Кожен з цих арбітрів отримає мінімальний гонорар – 15 тисяч доларів (за приїзд) і ще по 50 тисяч за роботу в одному матчі.
Серед рефері вистачає як яскравих футбольних особистостей, так і неординарних діячів у повсякденному житті. Найвідоміший, мабуть, англієць Говард Вебб на прізвисько Шрек. Рекордсмен за кількістю жовтих карток, показаних у фіналах ЧС. Уебб дав 14 гірчичників (з яких два перетворилися на червону картку) чотири роки тому у матчі Голландія – Іспанія (0:1). Поза футболом Уебб працює сержантом поліції у Південному Йоркширі. Найдосвідченішим суддею є мексиканець Марко Родрігес (прізвисько Маленький Дракула). Для нього це буде вже третій ЧС. У себе на батьківщині Родрігес працює вчителем фізкультури, одночасно він ще й протестантський пастор.

Вистачає досвіду і в узбека Равшана Ірматова, що став третім в історії арбітром, якому довірили провести п\’ять матчів мундіалю. Тоді у ПАР, у 2010 році, під його наглядом відбулося і відкриття турніру. Господарі зіграли внічию із Мексикою (1:1). До речі, тоді гонорар арбітра становив 45 тисяч доларів за матч. Тож Ірматов заробив назагал 225 тисяч доларів. Непоганий доробок для людини, яка працює футбольним інструктором.

Найменше про гроші дбатиме швед Йонас Ерікссон. Ось уже три роки він працює тільки арбітром, тому що до цього заробив 11250000 євро, продавши компанію, котра торгувала правами на трансляції спортивних подій.

Погода