Останні новини - 14-05-2015, 09:05 - sasa 189

В Івано-Франківську вшанують пам’ять Андрія Хомина

В місті, де грав футболіст, проведуть дитячий футбольний турнір.
В Івано-Франківську вшанують пам’ять Андрія Хомина

14 травня на стадіоні “Юність” в Івано-Франківську урочисто відкрився другий за ліком юнацький турнір із футболу, присвячений пам’яті майстра спорту міжнародного класу, відомого українського футболіста Андрія Хомина – гравця івано-франківського “Прикарпаття”, київського “Динамо”, полтавської “Ворскли”, збірних України і Туркменістану, який у 1999 році трагічно пішов із життя внаслідок автомобільної катастрофи.

Ініціатором та організатором проведення турніру є обласна дитячо-юнацька спортивна школа за сприяння обласної федерації футболу. Змагання проводитимутьсь на стадіоні “Юність” протягом двох днів – 14 та 15 травня.

24 травня виповнилося б 47 років з дня народження Андрія Хомина. Вихованець івано-франківської ДЮСШ №3 (перший тренер – А.Литвиненко) дебютував у складі “Прикарпаття” в 1988 році. Майже одразу після демобілізації із збройних сил, де про м’яч годі було й мріяти.

Боєць до останньої краплі крові, він стрімко прогресував. Вже через півроку отримав запрошення до вищолігового харківського “Металіста”, однак швидко повернувся в Івано-Франківськ. Тут йому надали житло. Для гравця, який не мав свого кутка, ночуючи у партнерів, то був вагомий стимул.

Вдруге Андрій залишив рідне місто наприкінці 1993-го. Відгукнувся на запрошення київського “Динамо”, паралельно дебютував у збірній України. В столичному клубі Хомин провів три чемпіонські сезони, грав у Лізі чемпіонів УЄФА. Всю Європу обійшла телекартинка, на якій динамівець, рятуючи свою команду від гола, підставив голову під гарматної сили удар суперника. Після того випадку у нього навіть на деякий час погіршився зір…

Кажуть, Андрія хотіли бачити у своєму складі зарубіжні клуби, проте “Динамо” тоді нікого не продавало. Хомин невдовзі опинився у полтавській “Ворсклі” і долучився до здобуття нею бронзових нагород сезону-1996/97. Згодом ненадовго Андрій перебрався до Середньої Азії, в ашгабадський “Копетдаг”, зіграв за збірну Туркменистану на Азіатських іграх. На знак поваги до нього керівники тамтешнього футболу подарували гравцеві коштовну вазу, яку він у вокзальній метушні забув в аеропорту. Та згодом її таки переправили в Україну.

Наприкінці літа 1999-го Хомин знову повернувся до Івано-Франківська. Тепер вже назавжди. Подейкують, керівники клубу бачили у ньому граючого тренера (в Ігоря Яворського, який тоді очолював “Прикарпаття”, справи йшли невесело), однак за місяць Андрія не стало. Ввечері 29 вересня автомобіль, за кермом якого перебував Хомин, не втримався на мокрому полотні асфальта в передмісті обласного центру, перекинувся і внаслідок отриманої травми голови футболіст помер.

Погода