- 26-02-2012, 11:02 - olegda 170

Відлуння чемпіонату Полтавщини – 2011: Бомбардирські пристрасті, або уважно дивіться у протоколи…

Відлуння чемпіонату Полтавщини – 2011: Бомбардирські пристрасті, або уважно дивіться у протоколи…

Вже пройшло більше, ніж три місяці з дати закінчення обласного футбольного чемпіонату у першій лізі, але його повні підсумки ще й досі підбиваються статистиками і фахівцями. Нарешті дійшла справа і до складання бомбардирського реєстру минулорічної першості. На цьому важливому фронті відразу після закінчення чемпіонату області – 2011 спалахнули неабиякі пристрасті.

Відразу два футболісти на фініші минулого сезону претендували на корону найкращого бомбардира Полтавщини. Це Юрій Хоменко з команди – срібного призера – ФК «Лубни» та Сергій Зав\’ялов з команди чемпіона – градизького «Темпа». Вважаючи той факт, що офіційні протоколи цілком аматорського чемпіонату області зберігаються у ФФПО, а у друкованих виданнях області, навіть у такому поважному виданні, як «Полтавщина-Спорт» не друкувалися, і тому майже недоступні пересічному уболівальнику у районах, спочатку більшість зацікавлених фахівців порахували голи, користуючись власними підрахунками і, слід значити, дуже по різному.

Тому сприяло і багато неточностей у різних джерелах інформації, насамперед у газетних звітах та інтернет-сайтах. Більшість уболівальників взяли за основу дані, які сповіщалися лубенським кореспондентом Юрієм Климченко і далі потрапляли на декілька інтернет-ресурсів і на газетні шпальти. Він, треба віддати належне, намагається робити свою справу своєчасно і професійно. Після кожного туру він не одну годину обдзвонював усіх тренерів та керівників клубів і по крихітках здобував необхідну глядачам інформацію.

Тут слід зазначити, що крім нього, ніхто взагалі так різнопланово та широко не висвітлював цікавий обласний футбольний чемпіонат. Усі обмежувалися двома-трьома строчками про матчі (у Гребінці, Пирятині, Гадячі..). Трохи краще висвітлював змагання Валерій Білявський у Градизьку. Там так само, як і у Лубнах, виходили програмки до календарних матчів. Дуже професійно підходив до справи Олег Дубина у Кобеляках (тут були і фото, і відео), але усі вони, нажаль, переважно обмежувалися матчами лише «своїх» команд. Тому цілісну картину, особливо у статистичному плані, отримати було важко.

Нажаль інформація, що надходила до Климченка, дуже часто суперечила офіційним даним, які судді заносили до протоколів матчів. Тому на фінішному етапі і виникло багато суперечок у підрахунках. Та ще, як кажуть, судді також «допомагали» своїми помилками у протоколах….Спочатку ще у листопаді місяці з Градизька надійшла інформація, що в Зав’ялова на рахунку вже буцімто аж 19 голів, потім у Лубнах порахували голи Хоменка і виявилося їх -17.

Трохи пізніше автор цих рядків звернувся за офіційними даними до голови ФФПО Анатолія Дяченка, який люб’язно надав можливість скористатись протоколами матчів. Після тривалих підрахунків та перевірок (бо у протоколах також виявлялися деякі розбіжності) нарешті намалювався підсумковий бомбардирський реєстр. Виявилося, що насправді голи у матчах «Темпа» з «Миргородом» забивав не лише Зав’ялов. Тому і попередні підрахунки у Градизьку були не зовсім вірними.

Ось так виглядає остаточний список 12-ти кращих бомбардирів у вищому дивізіоні чемпіонату Полтавської області 2011 року:

1-2. Юрій Хоменко – 17 (ФК «Лубни»)

1-2. Сергій Зав’ялов – 17 («Темп»Градизьк)

3.Роман Кирпиченко – 15 (ФК «Пирятин»)

4-6. Максим Середа – 10 (ФК «Глобине»)

4-6. Павло Ракша – 10 («Колос»Дмитрівка)

4-6. Валентин Шевченко – 10 («Локомотив»Гребінка)

7-12. Максим Марусич – 8 (ДЮФШ ФК «Ворскла»)

7-12. Віталій Городчанін – 8 (ФК «Пирятин»)

7-12. В’ячеслав Кувшинов – 8 (ФК «Глобине»)

7-12. Василь Костенко – 8 («Темп»Градизьк)

7-12. Дмитро Нечипоренко – 8 (ФК «Лубни»)

7-12. Валерій Скляренко – 8 («Темп»Градизьк).

Як бачимо, перше місце у суперечці бомбардирів області, вперше за останні роки розділили відразу два нападники: Юрій Хоменко і Сергій Зав’ялов, які згідно офіційних протоколів матчів забили у минулому чемпіонаті однакову кількість м’ячів – по 17. Вони разом і приймають поздоровлення. Цікаво відмітити, що і в розподілі подальших місць, також декілька футболістів забивали однакову кількість м’ячів – по 10 та 8 відповідно. В новому ж сезоні хотілося б побажати, щоб було більше ясності у протоколах матчів, і вони б своєчасно доходили до уболівальників. Тоді і було б менше непотрібних пристрастей…

Ну а на останок пропонуємо до Вашої уваги список кращих бомбардирів у кожній з команд першого дивізіону Полтавщини:

1.«Темп»(Градизьк): Сергій Зав’ялов – 17

2. ФК «Лубни»: Юрій Хоменко – 17

3. «Локомотив»(Гребінка): Валентин Шевченко – 10

4. «Псел»(Гадяч): Станіслав Сизьон та Едуард Ткаченко – по 7

5. ФК «Глобине»: Максим Середа – 10

6. «Колос»(Дмитрівка): Павло Ракша – 10

7. ФК «Пирятин»: Роман Кирпиченко – 15

8. ДЮФШ ФК «Ворскла»: Максим Марусич – 8

9. «Колос»(Кобеляки): Олег Бажан та Антон Кухта – по 4

10. «Молодь-Школа-інтернат№1»: Станіслав Мокросноп – 4

11. ФК «Миргород»: Сергій Халява – 5

12. «Колос»(Зіньків): Іван Бражник та Олександр Яненко – по 1

Повні статистичні дані по кількості проведених матчів та забитих голах, усіх гравцях та командах, підсумкові таблиці в усіх лігах обласного чемпіонату, кубкових змаганнях та юнацьких турнірах, візитки і командні фото та багато іншого Вас чекатимуть в новому великому довіднику «Аматорський футбол Полтавщини – 2011», який незабаром виходить з друку. А вже найближчим часом Вас чекає цікаве інтерв’ю з одним з найкращих бомбардирів минулого чемпіонату – Юрієм Хоменко. Слідкуйте за матеріалами нашого сайту.

Сергій Кликовський (прес-служба ФК «Лубни»)

Погода