- 21-11-2021, 08:11 - admin 4215

«Ворскла» громить «Маріуполь»

Полтавці забивають у ворота молодого воротаря суперника відразу п’ять голів.
«Ворскла» громить «Маріуполь»

«Ворскла» (Полтава) – «Маріуполь» 5:1 (2:0)

Протокол матчу.

Перед матчем «Ворскли» проти «Маріуполя» у мене особисто були побоювання відносно підсумкового результату.

Маріупольські футболісти зараз нагадують пораненого звіра, загнаного в глухий кут: останнє місце в турнірній таблиці й усього сім очок в чотирнадцяти матчах. А за таких умов звірі дуже небезпечні й непередбачувані. Зрештою, «Маріуполь» вийшов і бився. Бився достойно, хоч і був розгромлений.

Настирливість Степанюка й індивідуальна майстерність Тілля

На початку матчу «Ворскла» відразу спробувала ошелешити гостей високим пресингом. «Маріуполь» вийшов з цієї ситуації достойно й швидкий гол не пропустив.

І тим прикріше для гостей, що проблеми розпочалися якраз тоді, коли по ідеї гра трохи почала заспокоюватися. На 16-й хвилині полтавцям вдалася швидка атака, яка завершилася скидкою від Пуцліна й невідпорним ударом з лінії штрафного майданчика в виконанні Олівьє Тілля.

А ще через шість хвилин свою команду сильно підвів молодий воротар Турбаєвський. Микита для чогось почав обігрувати Руслана Степанюка, але робив це дуже явно. У результаті – помилка. Першим на підбиранні виявився Тілль, який спокійно оцінив ситуацію й пробив повз воротаря – 2:0.

Пропустивши, підопічні Остапа Маркевича зрозуміли, що сидіти біля своїх воріт сенсу немає. «Маріуполь» активно шукав щастя попереду і як мінімум на гол за підсумками першого тайму награв. Однак, Кащук, вийшовши сам на сам з Різником, полтавського воротаря переграти не зміг. А Стасюк не влучив як слід по м’ячу, перебуваючи наодинці перед воротами «Ворскли». У результаті його удар пройшов повз ворота.

Також перший тайм приніс полтавцям і негативні емоції. У боротьбі з Босанчичем травму отримав Лукас Рангел. Сподіваємося, що бразилець зможе зіграти в наступному надважливому матчі проти «Дніпра-1». Місце Лукаса на вістрі атаки зайняв Іван Пешич.

Відкритий футбол – не найкраща ідея при грі в меншості. Але вибору немає

Юрій Максимов бачив, що гра його команди в обороні не виблискує надійністю. Тому, скоріш за все, м’яч у воротах Різника таки побуває. За таких умов двох голів для спокійного життя в другому таймі було явно не достатньо.

Відразу після перерви «Ворскла» кинулася забивати ще й збільшувати рахунок мав Ібрахім Кане. Малієць все робив правильно: пробивав у протихід воротарю з меж штрафного майданчика після пасу Пешича. Турбаєвський якимось неймовірним чином зумів зреагувати й ногою м’яча відбив.

На 60-й хвилині Кане знову міг забивати, втікаючи сам на сам з воротарем суперника. Петерман, який буквально тільки-но вийшов на заміну, наздогнати ворсклянина не встигав і порушив правила. Ярослав Козик трактував цей епізод як фол останньої надії – червона картка для гравця «Маріуполя».

І тут «Ворскла»… пропустила. Чи то відчуття полтавцями того, що справу вже зроблено, чи щось інше дозволило гостям відродити інтригу. Мишньов вирізав пас на хід у вільну зону, куди набігав Топалов. Пердута зовсім трохи не встиг на перехоплення й нападник «Маріуполя» «пробив» Різника – 2:1.

«Ворскла» відразу завелася, завелися й хлопці Маркевича, які спробували зіграти в відкритий футбол. При грі в меншості – це не найкраща ідея, проте особливого вибору в маріупольських гравців не було. Забити знову можна було тільки так.

У підсумку все для аутсайдера чемпіонату закінчилося дуже погано. На 65-й хвилині провалом захисту суперника скористався Пешич. Хорват отримав хороший пас від Тілля й пробив у дальній кут – 3:1. Це був дебютний гол Івана у Прем’єр-лізі!

Не день Микицея

Далі пішли заміни в «Маріуполя». Рішення цілком логічне. Грати в меншості важко, тому потрібно було випустити свіжих футболістів. З однією заміною Остап Маркевич явно не вгадав. Микицей, який вийшов на поле замість Мампассі, встиг взяти участь у двох епізодах, які призвели до голу в ворота його команди. Спочатку захисник «Маріуполя» не втримав Йонаса Тамма під час подачі з кутового. Естонець, як і Пешич тринадцятьма хвилинами раніше, ударом головою оформив свій перший гол в чемпіоанті. А на 82-й хвилині Микицей награв і на червону картку. Його підкат ззаду проти Пешича цілком вписувався в визначення «фол останньої надії». Ярослав Козик, з урахуванням рахунку на табло, футболіста пошкодував, обмежившись лише попередженням. Однак уже через хвилину поздоровлення від партнерів приймав Руслан Степанюк, який забив прямим ударом зі штрафного. Забив вперше з вересня. У цьому моменті знову невпевнено зіграв Турбаєвський…

Гості навіть за такого безнадійного рахунку й гри в меншості все одно йшли вперед. На останніх хвилинах зробити рахунок більш пристойним міг Мишньов: Дмитро пробивав з близької відстані, але м’яч був заблокований захисником.

Попереду битва на Дніпрі

Підсумковий рахунок, звісно, порадував уболівальників. Голи на будь-який смак та відкритий футбол. Проте проблеми в полтавській обороні було видно неозброєним оком. Якщо гострі моменти регулярно створювали гравці останньої команди чемпіонату, то Довбик і Ко через тиждень подібного не пробачать. А в грі проти «Дніпра-1» поступатися аж ніяк не можна. Цілком можливо, саме вона визначить команду, яка зимуватиме на третьому місці.

Олександр Данник

Фото – Прес-служба ФК “Ворскла”

Погода