Останні новини - 08-07-2010, 08:07 - sasa 591

\”Ворскла\” і новачки

\”Ворскла\” і новачки

10 липня полтавська \”Ворскла\” проведе перший матч у новому сезоні. Суперником ворсклян буде новачок Прем\’єр-ліги луцька \”Волинь\”, яка після двох років виступів у першій лізі повернулася в елітний дивізіон. А як наша команда грала з новачками ліги?

Як відомо, у сезоні 1995/96 полтавці на одному подиху провели турнір у першій лізі, посіли перше місце і в новому сезоні стартували вже серед команд вищої ліги. Як новачок вищого дивізіону команда провела сезон 1996/97 дуже вдало і здобула бронзові нагороди чемпіонату. Якщо в \”бронзовому\” сезоні \”Ворскла\” сама виступала в ролі новачка, то вже наступного сезону й надалі вже біло-зелені екзаменували новачків.

У сезоні 1997/98 до вищої ліги потрапили два \”Металурга\” – донецький та маріупольський. Із маріупольцями \”Ворскла\” зійшлася вже в другому турі на їх полі. Той матч полтавці виграли досить впевнено з великим рахунком – 5:2. А ось після матчу трапився прикрий інцидент, який ще довго був \”хітовою\” темою вітчизняних ЗМІ. Справа у тому, що тодішній коуч азовців Погребняк після матчу застосував фізичну силу до головного арбітра матчу Вадима Шевченка (теперішній голова суддівського корпусу країни). Як наслідок Погребняка тоді відлучили від футболу на тривалий термін, Шевченку довелося деякий час заліковувати синці, а результат матчу зрештою так і залишився в силі. Погребняка відлучили від футболу, а його місце на тренерській лаві азовців на багато років зайняв Микола Павлов.

У матчі другого кола вже немотивовані полтавці програли \”Металургу\” вдома – 0:2, і тим самим допомогли багато в чому маріупольській команді залишитися в елітному дивізіоні.

Із донецьким \”Металургом\” в першому колі в Донецьку, на день відкриття реконструйованої домашньої арени металуржан \”Ворскла\” не зіпсувала свята господарям – нульова нічия. А у другому колі в Полтаві ворскляни взяли гору – 2:0.

У сезоні 1998/99 новачками виступали харківський \”Металіст\” та \”Миколаїв\”. Із миколаївцями полтавці поділили очки. У місті корабелів мінімальну перемогу в сороградусну спеку здобув \”Миколаїв\”, якою тоді керував Анатолій Коньков. А ось у матчі другого кола в Полтаві перемогу здобула вже \”Ворскла\” – 2:0. Цікаво, що полтавською командою тоді керував вже колишній наставник миколаївців Коньков. Ще та зустріч запам\’яталася останнім виходом у футболці \”Ворскли\” легендарного Івана Шарія, якому тоді було вже за 40!

У матчі першого кола з \”Металістом\” у першому колі в Харкові перемогу несподівано для багатьох здобули ворскляни – 4:2. Причому то була перша перемога і взагалі – перші забиті м\’ячі земляків у сезоні. Тоді командою вперше після відставки Олександра Довбія керував тренерський дует Собецький-Шарій, і \”Ворскла\” видала такий фантастичний матч. Але в другому колі біло-зелені програли – 1:2.

У 9-му чемпіонаті до вищої ліги повернулися кіровоградська \”Зірка\” та одеський \”Чорноморець\”. З одеситами в Полтаві \”Ворскла\” розібралася досить швидко, забивши вже в першому таймі три м\’ячі. У підсумку велика перемога – 4:0. А ось в Одесі команди зіграли внічию – 1:1. Із \”Зіркою\”, яка того сезону так і не здобула жодної перемоги, ворскляни примудрилися на власному полі зіграти внічию – 1:1, а в Кіровограді перемогли – 2:0. Цікаво, що обидва новачки за підсумками сезону змушені були знову повернутися до першої ліги.

У 10-му чемпіонаті (сезон 2000/01) у вищій лізі залишилося 14 команд. Тому до ліги вийшла лише одна команда – алчевська \”Сталь\”. На полі суперника в першому колі завдяки голу Олександра Мелащенка мінімальну перемогу здобула \”Ворскла\” – 1:0. А в другому колі алчевці добряче попсували оновленій команді з Полтави – 2:2. Але цих очок, здобутих у нашому місті, виявилося замало – \”Сталь\” змушена була залишити вищу лігу.

У сезоні 2001/02 до вищої ліги потрапили ще два абсолютних новачка – олександрійська \”Поліграфтехніка\” та ужгородське \”Закарпаття\”. Цікаво, що саме з цими командами \”Ворскла\” й вела головну боротьбу за місце \”під сонцем. Із \”Закарпаттям\” команда поділила очки. В Полтаві ми виграли – 1:0, а в Ужгороді \”Ворскла\” програла \”Закарпаттю\”, в складі яких грали недавні ворскляни Ковтун, брати Маковські – 0:2. Поділили очки ворскляни і з \”Поліграфтехнікою\”. Але двічі команді між собою зіграли внічию: 2:2 в Олександрії та 1:1 в Полтаві.

У 12-му чемпіонаті вітчизняна федерація повернулася до формату 16 команд у вищій лізі, тому вітчизняну еліту поповнили одразу три команди. Серед абсолютних новачків – луцька \”Волинь\” та київська \”Оболонь\”. Третьою командою став одеський \”Чорноморець\”. Цікаво, що у трьох новачків полтавці так і не змогли виграти. Зі столичними пивоварами \”Ворскла\” зіграла внічию вдома 0:0 та програли на виїзді – 0:1. Аналогічно зіграли і з волинянами, лише з тією різницею, що вдома біло-зелені програли, а в Луцьку зіграли внічию. Програли ворскляни вдома і \”Чорноморцю\” – 1:2, але змогли взяти очки в Одесі – 2:2.

У сезоні 2003/04 до вищої ліги знову повернулася кіровоградська \”Зірка\” та ще один новачок – бориспільський \”Борисфен\”. Із кіровоградцями \”Ворскла\” змогла взяти чотири очка. Перемога в Кіровограді завдяки голу Ідахора – 1:0 і нічия вдома – 1:1. А ось у матчах із \”Борисфеном\” ворскляни \”розжилися\” лише одним очком. Поразка в Борисполі – 0:2 та нічия вдома – 1:1.

У сезоні 2004/05 до вищого дивізіону знову повернулися \”Металіст\” та \”Закарпаття\”. Харків\’яни двічі мінімально 1:0 перемогли як у себе вдома, так і в Полтаві. А з \”Закарпаттям\” \”Ворскла\” традиційно поділила очки. Поразка в Ужгороді – 0:1 та перемога в Полтаві – 2:0.

15-й чемпіонат подарував вищій лізі \”Харків\”, який виник на порожньому місці і посів місце в еліті харківського \”Арсеналу\”, який відмовився від участі у вищій лізі, а також запам’ятався поверненням алчевської \”Сталі\”. Із харківськими містянами полтавці поступилися в гостях – 0:2 та розійшлися миром 0:0 в Полтаві. Зі \”Сталлю\” ворскляни програли на їх полі – 0:2, але виправилися на рідному стадіоні – 1:0.

У сезоні 2006/07 повернулися до вищої ліги львівські \”Карпати\”. Цікаво, що обидва матчі принесли однаковий рахунок – 2:1. Причому у Львові перемогу здобула \”Ворскла\”, а у Полтаві – \”Карпати\”. Ще з одним новим обличчям – луганською \”Зорею\”, полтавці двічі зіграли внічию: 1:1 – у Полтаві та 0:0 – у Луганську.

У 17-му чемпіонаті до вищої ліги вже вкотре повернулося \”Закарпаття\” та вперше зіграла сусідня Охтирка. Якщо в матчах з ужгородцями \”Ворскла\” набрала чотири очки: 0:0 на полі суперника та 2:0 в Полтаві, то з \”Нафтовиком\” полтавці взяли лише одне очко. Поразка 0:2 в Охтирці та нічия 1:1 в Полтаві. Причому нічия в Полтаві коштувала \”Нафтовику\” місця в еліті.

18-й чемпіонат, який вперше пройшов під егідою Прем\’єр-ліги, повернув до \”вищого світу\” маріупольський \”Іллічівець\”, якого \”Ворскла\” рік тому понизила в класі, та симпатичну і незрозумілу в плані географічної приналежності команду \”Львів\”. Цікаво, що ситуація з матчами з \”Іллічівцем\” майже повторилася 1997 року. Цього разу \”Ворскла\” хоча й не з великим рахунком, але впевнено перемогли азовців на їхньому полі – 3:1, а в Полтаві \”по-дружньому\” програла – 1:2. Як і тоді, перемога в гостях подарувала маріупольцям надію на прописку в еліті – 3:2. Щодо матчів зі \”Львовом\”, то переможців і забитих голів у двох матчах уболівальники так і не побачили.

Нарешті, в минулому сезоні новачками стали поверненці – \”команда-ліфт\” \”Закарпаття\” та столична \”Оболонь\”. І треба сказати, що за всі роки матчів з новачками цього сезону ворскляни зіграли найвдаліше. Двічі перемогли \”Закарпаття\”: 3:1 в Ужгороді (вперше за всю історію матчів у цьому місті!) та 2:0 у Полтаві. Перемогли вдома біло-зелені і \”Оболонь\” – 2:0, а ось в Києві підопічні Миколи Павлова були близькими до перемоги, але в кінці матчу Денис Кулаков схибив із пенальті – нічия 1:1.

Отже, 20-й чемпіонат! Вже в першому колі полтавці поміряються силами з амбітною командою Віталія Кварцяного, а в 8-му турі зіграють на виїзді перший офіційний матч із \”Севастополем\” – абсолютним новачком ліги. Які результати принесуть ці поєдинки покаже час, але те, що ворсклянам буде надзвичайно важко в цих матчах – це факт.


Усі новачки вищої та Прем\’єр-ліги:
1992/93 \”Кривбас\” (Кривий Ріг), \”Верес\” (Рівне)
1993/94 \”Нива\” (Вінниця), \”Темп\” (Шепетівка)
1994/95 \”Прикарпаття\” (Івано-Франківськ), \”Миколаїв\”
1995/96 \”ЦСКА-Борисфен\” (Київ), \”Зірка-НІБАС\” (Кіровоград)
1996/97 \”Ворскла\” (Полтава)
1997/98 \”Металург\” (Донецьк), \”Металург\” (Маріуполь)
1998/99 \”Металіст\” (Харків), \”Миколаїв\”
1999/00 \”Чорноморець\” (Одеса), \”Зірка\” (Кіровоград)
2000/01 \”Сталь\” (Алчевськ)
2001/02 \”Закарпаття\” (Ужгород), \”Поліграфтехніка\” (Олександрія)
2002/03 \”Чорноморець\” (Одеса), \”Волинь\” (Луцьк), \”Оболонь\” (Київ)
2003/04 \”Зірка\” (Кіровоград), \”Борисфен\” (Бориспіль)
2004/05 \”Металіст\” (Харків), \”Закарпаття\” (Ужгород)
2005/06 \”Сталь\” (Алчевськ), \”Харків\”
2006/07 \”Зоря\” (Луганськ), \”Карпати\” (Львів)
2007/08 \”Закарпаття\” (Ужгород), \”Нафтовик\” (Охтирка)
2008/09 \”Іллічівець\” (Маріуполь), \”Львів\”
2009/10 \”Закарпаття\” (Ужгород), \”Оболонь\” (Київ)
2010/11 \”Севастополь\”, \”Волинь\” (Луцьк).

Олександр СТАДНИЧЕНКО

Погода