Матчі - 21-11-2009, 04:11 - Nash 268

Три забито! Два пропущено

Три забито! Два пропущено

\”Ворскла\” – \”Оболонь\” – 3:2

 Чеснаков, 4, Безус, 21, Маркоскі, 73 – Рожок, 72, Малиш, 90+1

 
Ворскла: Долганський, Матвєєв, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі, Безус (Деспотовскі, 71), Сачко (Чичиков, 77), Цуррі (Вовкодав, 90), Медвєдєв, Чеснаков, Єсін. 

 
Оболонь: Бойко, Куценко, Лозинський, Сібіряков (Мазуренко, 46), Валєєв, Васильєв, Морозюк (Мірошниченко, 14), Воронков, Рожок (Малиш, 84), Лень, Іващенко.

Попередження: Матвєєв 26, Сачко 59 – Іващенко 14, Валєєв 23, Рожок 42, Куценко 45, Лозинський 65

…Туман, сонце, хмари… Широкий спектр погодніх умов цього дня відповідав різноманітності почуттів полтавського уболівальника до і після матчу. Радість від звістки про подовження контракту з Павловим на три роки змінювалася сумом стосовно підтвердження відсутності очікуваних потужних трансферів у зимове міжсезоння. Довга пауза у чемпіонаті викликала певне занепокоєння – у якому стані підійдуть до матчу гравці? Розбалансовані чи свіжі? У гості приїхала непередбачувана Оболонь, для якої прийшла напередодні приємна звістка з Апеляційного комітету про зняття усіх штрафних санкцій з клубу і гравців. Отже, гарний настрій київська команда планувала подовжити і позитивним для себе результатом матчу з Ворсклою.

Стартовий склад Ворскли підтвердив слова Миколи Петровича про поступове залучення молодих виконавців. Матвєєв, Безус, Чеснаков мали шанс з перших хвилин доводити свої амбіції. І якщо Роману та Володимиру починати матч в основі з перших хвилин не новина, то для Олександра це значна подія. На лаві запасних теж суцільна молодь: Громов, Вовкодав, Чічіков, Янузі. Також в резерві опинився досвідчений Деспотовскі.

Проблему дискваліфікованого через перебір жовтих карток Кулакова і захворівшого у збірній Ярмаша було вирішено переводом на правий фланг Краснопьорова. Звичним Даллку, Медведєву і Цуррі у захисті допомагали Матвєєв і Чеснаков. Лівим флангом як завжди курсував Єсін. Ударне тріо у складі Маркоскі, Безуса і Сачка, що показало непогану взаємодію між собою у попередньому матчі, мало шанс підтвердити свій атакуючий потенціал.

Початок матчу виправдав усі аванси. Заряджена на гру Ворскла швидко повела у рахунку. Атака правим флангом, простріл від Маркоскі, скидка від Безуса – Чеснаков з невеличкою допомогою рикошета відправляє м’яч у ворота Бойка. Схоже, стало доброю традицією забивати у Полтаві швидкий гол. Глядачі бурхливо вітали успіх своєї команди. До речі, сприятлива футбольна погода, остання перемога, не змогли привабити велику кількість уболівальників. Хоча їх було все ж більше, ніж на попередньому матчі. Примхливий полтавський уболівальник зайняв вичікувальну позицію. Та і паралельний матч Динамо – Шахтар забрав по теплих комфортних домівках частину любителів футболу. Але ті, хто прийшли, не пожалкували.

Ворскла чудово вела гру. Після забитого м’яча команда не відступила до власних воріт. Самовіддана гра у центральній зоні, колективний пресинг на чужій половині поля, високий відсоток точних передач не дали шансів Оболоні зрівняти рахунок. А полтавчани забили другий! Єсін вправно розібрався на своєму фланзі з захисником і викотив м’яч під удар Безусу. Точний удар сходу у нижній кут – 2:0!

Перший тайм пройшов у значній боротьбі. Наслідком стала велика кількість фолів і жовті картки. Оболонь намагалася скоротити рахунок, та з потенційно небезпечними моментами чітко розібрався Долганський. На останній хвилині першої половини гри лише самовіддана гра голкіпера врятувала Ворсклу після удару головою Лозинського і добивання Рожка. Нашого капітана у роздягальню провели заслужені оплески.

Початок другого тайму пройшов у напруженій боротьбі, але без особливих моментів. А потім Ворскла додала. І як! Швидкий перехід від захисту до атаки, точні переводи з флангу на фланг, своєчасні і якісні паси раз за разом ставили в глухий кут оборону гостей. Офсайд завадив забити Сачку, неточно завершив відмінну комбінацію Краснопьоров.

Втомленого Безуса, якого визнали найкращим гравцем матчу у складі полтавчан, змінює Деспотовскі. І, як грім серед ясного неба, через кілька хвилин гол у ворота Долганського. Помилка оборони господарів – і Рожков з близької відстані скорочує розрив у рахунку. Трибуни стурбовано перезирнулись – знову? Але усіх заспокоїв Маркоскі. Не минуло і хвилини після промінчика надії для Оболоні, як навіс Єсіна чітко головою замкнув Йован – 3:1!

Слід віддати належне киянам, вони не знітились. Ворскла стала обережніше грати, намагаючись зберегти прийнятний результат, чим спробували скористатися гості. Але єдине, чого Оболонь досягла – гол на 91 хвилині після чергової помилки захисту господарів. 3:2. Фінальний свисток. Ворскла здобула три очки у цікавій безкомпромісній грі.

Аналізуючи гру Ворскли, можна відмітити явний прогрес у атакуючих діях. У особі Безуса з’явився креативний швидкий помічник для Маркоскі і значна допомога Сачку. Підвищилась варіативність завершення атак не лише ударами після прострілів з флангів, а й скидками для удару атаки другим темпом, прохід через центр захисту за допомогою короткого пасу, розтягування оборони для підключення партнерів.

Мобільність середньої лінії дозволяє застосовувати пресинг перед штрафним майданчиком суперника, що зменшує навантаження на захист, змушує помилятися гравців протилежної команди, дає шанс на небезпечну атаку. В рази виросла кількість ударів по воротах. Гравці уже не намагаються завести м’яч у ворота, а використовують можливості для ударів з середніх і дальніх дистанцій.

Використання Чеснакова у середній лінії приносить команді велику користь. Чіпкість і непоступливість у єдиноборствах дозволяє зупинити атаку суперника далеко від небезпечної зони, а швидкість і вибір позиції допомагає у розвитку атак. Нестабільність на певних відрізках зумовлена молодістю гравця, високим рівнем ігор у Прем’єр-Лізі і нестабільністю у сезоні всієї команди.

Василь Сачко за відведений йому час провів величезний обсяг роботи на полі. І хоч забити йому не вдалося, проте шквал оплесків і скандування свого імені після заміни, заслужив.

А ось захист у цьому матчі не був прикладом надійності. Незіграність з Матвєєвим кілька разів призвела до потенційно небезпечних моментів. Нервовою була гра у Даллку. Та й два забиті м’ячі з близької відстані показують проблеми у даному матчі. Можна знайти виправдання у підсиленні нападу. Адже Деспотовскі відіграє значну роль перш за все у відборі в перших рядах захисту. Тоді як Безус значно додає гостороти атакуючій ланці. Є Павлову над чим ламати голову для пошуку оптимального балансу.

І наостанок як завжди – про уболівальників. Барабан на фан-секторі магічним чином подіяв і на центральну трибуну. Заряд «Вперед Полтава» підтримало більше глядачів, ніж останнім часом. Гарно пройшли звичні уже скандування прізвищ гравців. Приємно було бачити прапори у фанатів. Банер «Forza Vorskla» яскраво представляє вимоги фанатів до команди і виглядає вражаюче. Трішки засмутив спад гучності виконання зарядів. Але то все справа часу.

Ворскла перемогла. Продемонструвавши деякими відрізками ту гру і характер, які допомагали здобувати очки з грандами, перемагати Бенфіку, привезти до Полтави Кубок України. Та все ж для повернення того рівня необхідно прикласти дуже багато зусиль гравцям, тренерам, керівництву. Планка піднята високо, тому є над чим працювати. Тим більше, як показала сьогоднішня гра, все у наших руках.

Sonyksson

Погода