Новини - 09-06-2009, 10:06 - sasa 296

\”Ворскла\”: приємні миттєвості сезону

\”Ворскла\”: приємні миттєвості сезону

Для всіх нас, уболівальників \”Ворскли\”, минулий сезон став найуспішнішим за останнє десятиліття. А виграш національного Кубка взагалі зробив його просто історичним. Полтавська команда вперше змогла виграти в незалежній Україні другий за значимістю, після чемпіонства, трофей. Фактично нині біло-зелені пишуть нову історію \”Ворскли\”, яка, сподіваємося, ще знайде відображення нових перемог, ще вагоміших. А поки – пригадаймо сезон, який закінчився, який подарував нам стільки приємних миттєвостей. І ще раз, поки команда у відпустці, пройдімо турнірний шлях ворсклян у минулому чемпіонаті.

18.07.08 Харків – Ворскла – 0:1
Янузи 72
Ворскла: Долганський, Єсін, Медведєв, Главіна (Локтіонов, 90), Цуррі, Кравченко, Маркоскі (Деспотовскі, 90+2), Краснопьоров, Даллку, Ярмаш, Чичиков (Янузі, 67).
Утринадцяте полтавська \”Ворскла\” стартувала серед еліти вітчизняного футболу, і вперше – в новому турнірі вже під вивіскою: \”Українська Прем\’єр-ліга\”. Єдиний гол було забито на 72-й хвилині. Главіна навісив у район одинадцятиметрової позначки, де Янузі, який тільки-но з\’явився на полі замість Чичикова, кивком голови підправляє м\’яч парашутом у ворота. Прикритий своїми й чужими гравцями Стойко не встиг вчасно зреагувати – 0:1. І перший гол в історії Прем\’єр-ліги забили саме футболісти \”Ворскли\”! Браво, Янузі! Браво, Павлов! Влучна заміна, нічого не скажеш.
Місце в турнірній таблиці – 6

26.07.08 Ворскла – Зоря – 0:1
Діденко 74
Ворскла: Долганський, Маркоски (Деспотовскі, 80), Єсін, Ярмаш, Медведєв, Цуррі, Кравченко, Краснопьоров, Даллку, Чичиков (Янузі, 46), Главіна (Локтіонов, 75).
Як кажуть, найшла коса на камінь… Після перемоги в Сумах \”Ворскла\” вдома спіткнулася на \”Зорі\”. Причому спіткнулася цілком заслужено. Ворскляни не змогли ні нав\’язати належної боротьби супернику, ні перемогти гостей у самовіддачі. Однак саме ця гра, як сказав пізніше Микола Павлов, пішла на користь команді. \”Ворскла\” після цього фіаско заграла в зовсім інший футбол, а головне те, що команда постійно набирала очки, навіть там, де їх, здавалося, не мало б бути.
Місце в турнірній таблиці – 9

03.08.08 Таврія – Ворскла – 1:3
Любенович 16 – Кравченко 21, Цуррі, 31, Кулаков 43
Ворскла: Долганський, Даллку, Цуррі, Краснопьоров, Кулаков (Локтіонов, 90), Ярмаш, Медведєв, Маркоскі (Деспотовскі, 76), Єсін, Кравченко, Янузі (Чичиков, 69).
Якраз матч із \”Таврією\” й довів випадковість поразки від \”Зорі\”. Павлов розбив Фоменка спокійно й легко, вирішивши долю поєдинку вже в першому таймі. Причому полтавці забивали голи на будь-який смак і з будь-яких позицій.
Місце в турнірній таблиці – 4

09.08.08 Ворскла – Динамо – 2:2
Єсін 34, Цуррі 80 – Мілевський 30, Бангура 59
Ворскла: Долганський, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі, Кулаков (Главіна, 67), Кравченко (Деспотовскі, 83), Цуррі, Медведєв, Янузі (Чичиков, 64), Ярмаш, Єсін.
Полтавці двічі поступалися в рахунку \”Динамо\”, та, зрештою, двічі змогли відігратися! Причому голи у виконанні Єсіна та Цуррі вийшло на диво красивими. Якби трохи везіння, \”Ворскла\” змогла б знову переграти киян, як це зробила восени 1996-го.
Місце в турнірній таблиці – 4

16.08.08 Львів – Ворскла – 0:0
Ворскла: Долганський, Даллку, Джурічіч, Цуррі, Краснопьоров, Ярмаш, Єсін, Маркоскі (Деспотовскі, 90), Кулаков (Главіна, 68), Кравченко, Янузі (Чичиков, 46).
Матч у Львові виявився нудним. Нестерпна спека, що стояла протягом усіх 90 хвилин гри, відібрала у футболістів будь-яке бажання боротися за перемогу. Мінімум боротьби, мінімум моментів. У результаті – закономірна суха нічия, якою, здається, були задоволені обидві команди.
Місце в турнірній таблиці – 4

23.08.08 Ворскла – Шахтар – 1:0

Кравченко, 4 
Ворскла: Долганський, Ярмаш, Даллку, Джурічіч, Цуррі, Краснопьоров, Маркоскі (Деспотовскі, 81), Кравченко, Кулаков (Чичиков, 88), Єсін, Сачко (Главіна, 73).
Першу перемогу в історії над \”Шахтарем\” приніс влучний дальній удар Сергія Кравченка на початку зустрічі. Як не намагалися гірники зрівняти рахунок, нічого путнього у них не виходило. 
Місце в турнірній таблиці – 4

30.08.08 Іллічівець – Ворскла – 1:3
Воробей 64-пен. – Сачко 34, Маркоски 69, Джурічіч 77
Ворскла: Долганський, Далкку, Краснопьоров, Маркоскі (Деспотовскі, 85), Кулаков (Главіна, 64), Кравченко, Цуррі, Сачко (Янузі, 78), Джурічіч, Ярмаш, Єсін.
Павлов уперше приїхав грати проти Маріуполя, на очах уболівальників, які усе ще пам\’ятають, як Микола Петрович піднімав маріупольську команду із підвалин турнірної таблиці, виводив команду у півфінал національного Кубка, дебютував із \”Іллічівцем\” в Європі. Тепер Павлов – на чолі \”Ворскли\”. А свій колишній клуб він обіграв так легко, ніби це було тренування. Цікаво, що усі три голи ворскляни забили ударами головою.
Місце в турнірній таблиці – 3

21.09.08 Ворскла – Дніпро – 1:0
Єсін 64
Ворскла: Долганський, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі (Деспотовскі, 84), Кулаков (Главіна, 90), Кравченко, Сачко (Чичиков, 84), Цуррі, Медведєв, Ярмаш, Єсін.
До Дня міста \”Ворскла\” подарувала уболівальникам ще одну перемогу. Цього разу над \”Дніпром\”. І знову долю поєдинку вирішив один-єдиний гол. Його провів Дмитро Єсін. Удруге поспіль \”Дніпро\” приїздить до Полтави й програє.
Місце в турнірній таблиці – 3

27.09.08 Металіст – Ворскла – 3:1
Жажа 11, 85-пен., Слюсар, 21 – Цуррі, 26
Ворскла: Долганський, Ярмаш, Цуррі, Даллку, Медведєв, Краснопьоров, Маркоскі, Кравченко, Кулаков (Главіна, 68), Єсін, Сачко (Чичиков, 70).
Друга поразка полтавців у сезоні. Однак, незважаючи на три пропущені голи, ворскляни не виглядали приреченими. Команда боролася до кінця. Але на той час обіграти \”Металіст\” у нього в логові – було завдання майже нездійсненне.
Місце в турнірній таблиці – 4

04.10.08 Карпати – Ворскла – 0:0
Ворскла: Долганський, Ярмаш, Цуррі, Кулаков (Главіна, 86), Краснопьоров, Даллку, Єсін, Медведєв, Кравченко, Маркоскі (Деспотовскі, 76), Сачко (Чичиков, 46).
Чергова втрата очок у Львові. І знову, як і в матчі з \”городянами\”, ворскляни розіграли нульову нічию, таку ж бліду й невиразну. Єдина відмінність була лише в тому, що в серпні матч проходив за неймовірної спеки, а в жовтні – за сильної зливи.
Місце в турнірній таблиці – 4

19.10.08 Ворскла – Металург З – 1:1
Сачко 53 – Годин 46
Ворскла: Долганський, Далкку, Краснопьоров, Кулаков, Ярмаш, Кравченко, Медведєв, Єсін, Цуррі (Главіна, 90), Сачко (Локтіонов, 84), Маркоскі (Деспотовскі, 82).
Третій матч поспіль \”Ворскла\” не виграла. Цього разу спіткнулися земляки вдома із запоріжцями. Сама гра виявилася важкою для суперників. Усі головні події трапилися протягом перших десяти хвилин другого тайму. Спочатку гол забив Олексій Годін, а згодом відзначився Василь Сачко. На цьому й розійшлися.
Місце в турнірній таблиці – 4

24.10.08 Арсенал – Ворскла – 0:0
Ворскла: Долганський, Далкку, Краснопьоров, Ярмаш, Маркоскі, Кравченко, Медведєв, Єсін (Чичиков, 46), Цуррі (Деспотовскі, 37), Сачко (Янузі, 88), Главіна.
Третя поспіль нічия – і четвертий невиграшний матч. І в черговий раз гра команди залишила бажати кращого. Невиразні дії в атаці, нешвидке пересування по полю, а головне – небажання грати на перемогу. Зрештою, й такі показники залишили \”Ворсклу\” на четвертій сходинці турнірки.
Місце в турнірній таблиці – 4

02.11.08 Ворскла – Металург Д – 1:0 
Янузі, 90
Ворскла: Долганський, Кулаков, Краснопьоров, Далкку, Єсін, Медведєв, Кравченко, Деспотовскі, Цуррі (Янузі, 46), Ярмаш (Главіна, 9), Сачко (Чичиков, 91).
Нарешті полтавці, після майже півторамісячного \”мовчання\”, здолали донецький \”Металург\”. Цікаво, що цей матч на запрошення полтавської сторони обслуговувала бригада арбітрів на чолі з норвежцем Тер\’є Хауґе. За ідеального арбітражу \”Ворскла\” змогла лише на останній хвилині матчу вирвати перемогу. Рятувальником знову виступив Ахмед Янузі. Фірмовий прохід флангом у виконанні Даллку, передача у воротарський майданчик і чітка гра головою Ахмеда. Саме після цієї перемоги президент біло-зелених Олег Бабаєв натякнув на боротьбу команди за місце в Лізі Європи.
Місце в турнірній таблиці – 4

09.11.08 Чорноморець – Ворскла – 0:1
Кравченко 37
Ворскла: Долганський, Деспотовскі, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі (Янузі, 61), Кулаков, Кравченко, Сачко (Локтіонов, 77), Цуррі, Медведєв, Єсін.
Оце вже була перемога на класі. Ворскляни для перемоги затратили рівно стільки сил, скільки їх було потрібно. А гол у виконанні тандему Маркоскі – Кравченко став окрасою матчу. 
Місце в турнірній таблиці – 4

15.11.08 Ворскла – Кривбас – 0:0
Ворскла: Долганський, Деспотовскі, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі, Кулаков, Кравченко, Сачко (Янузі, 80), Цуррі, Медведєв, Єсін (Локтіонов, 6).
Перед цим поєдинком \”Ворскла\” у чвертьфіналі Кубка країни здолала донецький \”Металург\” і вийшла (вперше в історії) до півфіналу. Тому у матчі з \”Кривбасом\” наша команда виглядала втомленою. До того ж, був відсутній на тренерській лаві, через вилучення, отримане в Кубку, наставник полтавців Микола Павлов. Усе це й призвело до чергової втрати очок у чемпіонаті з посереднім суперником.
Місце в турнірній таблиці – 4

23.11.08 Ворскла – Харків – 2:1
Маркоски 21, Деспотовскі 75 – Рібейро 39
Ворскла: Долганський, Деспотовскі, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі (Чичиков, 90), Кулаков, Кравченко (Чеснаков, 90+2), Сачко (Янузі, 69), Цуррі, Главіна, Медведєв.
Це була остання домашня гра 2008 року. До того ж, остання гра Сергія Кравченка перед полтавською публікою. Сергій старався забити, але не вийшло. За нього це зробили його партнери – Маркоскі та Деспотовскі. А загалом, важка перемога полтавців над аутсайдером чемпіонату – 2:1.
Місце в турнірній таблиці – 4

29.11.08 Зоря – Ворскла – 0:2
Маркоскі 20, Кравченко 73
Ворскла: Долганський, Даллку, Краснопьоров, Кулаков, Цуррі, Деспотовскі, Маркоскі (Чичиков, 85), Кравченко, Медведєв, Сачко (Янузі, 72), Главіна (Чеснаков, 90).
Ще одна перемога на класі. Однак, на відміну від одеської, перемога в Луганську вийшла красивою і впевненою. Останній матч у футболці \”Ворскли\” провів Кравченко і саме йому судилося забити один із двох голів у цій зустрічі. До того ж, полтавці вперше за всю новітню історію протистоянь змогли виграти в Луганську!
Місце в турнірній таблиці – 4

28.02.09 Ворскла – Таврія – 1:0
Бойко 56
Ворскла: Долганський, Краснопьоров, Кулаков, Бойко, Ярмаш, Маркоскі, Ярошенко, Медведєв, Єсін (Чеснаков, 79), Главіна (Локтіонов, 89), Сачко (Чичиков, 82).
Дещо оновлена \”Ворскла\” свій перший матч нового року виграла у \”Таврії\”. Причому єдиний гол забив колишній футболіст кримського клубу Андрій Бойко, який взимку перебрався до Полтави. Мінімальна перемога дозволила ворсклянам після 18 туру вийти на третє місце в чемпіонаті.
Місце в турнірній таблиці – 3

08.03.09 Динамо – Ворскла – 4:1
Алієв 15-пен., 54, Нинкович 30, Кравець 68 – Ярошенко 34.
Ворскла: Долганський, Даллку, Олег Краснопьоров, Маркоскі, Кулаков, Медведєв, Бойко, Ярмаш, Єсін, Главіна (Сачко, 67), Ярошенко (Цуррі, 46).
Київське \”Динамо\” за усіма статтями переграло \”Ворсклу\”, яка з перших хвилин виглядала приреченою. За швидкими киянами ворскляни просто не встигали. Однак свій гол полтавці все ж забили (вперше це зробив Костянтин Ярошенко), але розгрому \”Ворскла\” не уникла.
Місце в турнірній таблиці – 4

13.03.09 Ворскла – Львів – 0:0
Ворскла: Долганський, Деспотовскі, Даллку, Маркоскі (Янузі, 51), Кулаков, Ярошенко, Главіна (Єсін, 65), Сачко (Чичиков, 81), Цуррі, Медведєв, Ярмаш.
Реабілітуватися за розгром у Києві \”Ворскла\” мала нагоду в домашній грі проти аутсайдера – \”Львова\”, але зробити цього так і не змогла. Знову беззуба гра в нападі, і такі невиразні 0:0. 
Місце в турнірній таблиці – 5

22.03.09 Шахтар – Ворскла – 1:0
Срна 48
Ворскла: Долганський, Деспотовскі, Даллку, Краснопьоров, Кулаков, Цуррі, Янузі (Локтіонов, 67), Бойко, Ярмаш, Чеснаков, Єсін.
Знову поразка. І знову \”Ворскла\” виглядала приреченою. За 90 хвилин гри команда так і не спромоглася створити біля воріт Андрія Пятова бодай один гольовий момент. Весняна криза затяглася.
Місце в турнірній таблиці – 5

04.04.09 Ворскла – Іллічівець – 2:3
Маркоскі 36, 56 – Кашевський 15, Оберемко 88, Воробей 90
Ворскла: Долганський, Даллку, Маркоскі, Ярмаш, Кулаков, Цуррі, Бойко, Єсін, Чичиков (Чеснаков, 78), Ярошенко (Янузі, 46), Краснопьоров (Деспотовскі, 46).
Тезу про те, що криза в команді таки існує, підтвердила гра з \”Іллічівцем\”. Команда Миколи Павлова змогла забити вперше навесні два голи, але при цьому примудрилася програти аутсайдеру, причому поступилися ворскляни на останніх хвилинах зустрічі. Одним словом, дивна поразка \”Ворскли\”. До речі, саме ця, полтавська перемога, багато в чому допомогла \”Іллічівцю\” зберегти місце в Прем\’єр-лізі.
Місце в турнірній таблиці – 5

11.04.09 Дніпро – Ворскла – 2:1
Гоменюк 3, Назаренко 85 – Сачко 22
Ворскла: Долганський, Деспотовскі, Даллку, Маркоскі, Кулаков, Главіна (Єсін, 88), Сачко (Янузі, 94), Цуррі, Медведєв, Ярмаш, Чеснаков.
Третя поспіль поразка і п\’ята поспіль гра без перемог – такий підсумок весняних матчів \”Ворскли\”. Єврокубкові претензії полтавців поставлені під загрозу. Принаймні, вихід у Лігу Європи через чемпіонат перетворювався на примарну мрію.
Місце в турнірній таблиці – 5

18.04.09 Ворскла – Металіст – 0:1
Девіч 89
Ворскла: Долганський, Деспотовскі, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі, Кулаков, Главіна (Єсін, 88), Сачко (Янузі, 46), Цуррі, Медведєв, Чеснаков.
Незважаючи на серію поразок (четверту поспіль) \”Ворскла\” продовжувала втримувати за собою п\’ятий рядок турнірної таблиці, маючи непогані шанси на Лігу Європи. Втретє поспіль біло-зелені програють матч на останніх хвилинах гри. Прикро!
Місце в турнірній таблиці – 5

26.04.09 Ворскла – Карпати – 2:1
Главина 36-пен., Кобін 61-автогол – Худоб\’як 54
Ворскла: Долганський, Чеснаков, Ярмаш, Кулаков, Краснопьоров, Даллку, Медведєв, Маркоски, Деспотовскі, Янузи (Чичиков, 59), Главіна.
Світло в кінці тунелю з\’явилося після півфінальної гри у Харкові з \”Металістом\”. Полтавці вперше не програли – і перевели з\’ясування стосунків стосовно путівки у фінал Кубка до Полтави. На цій ноті ейфорії \”Ворскла\” здолала вдома \”Карпати\”: важко, зі скрипом, але здолала і зберегла за собою 5 місце, яке на той час вже захиталося під \”Ворсклою\”.
Місце в турнірній таблиці – 5

03.05.09 Металург З – Ворскла – 1:0
Аржанов 66
Ворскла: Долганський, Янузі (Чичиков, 74), Даллку, Чеснаков, Медведєв, Ярмаш, Деспотовскі (Цуррі, 79), Кулаков, Главіна (Єсін, 70), Маркоскі, Краснопьоров.
Після поразки прямому конкурентові за місце в Лізі Європи, \”Ворскла\” скотилася на шосте місце, однак шанси потрапити на континент ще залишалися, і дуже непогані.
Місце в турнірній таблиці – 6

08.05.09 Ворскла – Арсенал – 1:0
Главіна 82-пен.
Ворскла: Долганський, Даллку, Чеснаков, Ярмаш, Цуррі, Єсін (Главіна, 61), Кулаков, Маркоскі, Краснопьоров, Деспотовскі, Сачко (Янузі, 65, Бойко, 90+5).
Перемога над \”Арсеналом\” дозволила повернутися команді на облюбоване п\’яте місце і відставання від четвертого рядка склало всього два очки. А попереду було перегравання кубкового півфіналу з \”Металістом\”…
Місце в турнірній таблиці – 5

16.05.09 Металург Д – Ворскла – 2:1
Танасе 9, Коритько 54-пен. – Білозор 31-автогол.
Ворскла: Величко, Сачко (Чичиков, 60), Бойко, Чеснаков, Ярмаш, Цуррі, Главіна, Єсін, Медведєв (Пєсков, 52), Маркоскі, Краснопьоров.
Вихід \”Ворскли\” до фіналу національного Кубка зробив матч 28-го туру важливим лише для господарів. Полтавці вже в Європі, а \”Металург\” туди тільки прагнув. Зрештою після цього матчу дончани свої шанси потрапити туди ще більше підвищили…
Місце в турнірній таблиці – 6

23.05.09 Ворскла – Чорноморець – 2:1

Маркоскі 31, Цуррі 52 – Левига 20
Ворскла: Долганський, Даллку, Чеснаков, Медведєв, Цуррі, Єсін (Главіна, 46), Кулаков, Маркоскі, Краснопьоров, Деспотовскі, Сачко (Янузі, 69).
Остання домашня гра сезону стала переможною для ворсклян. А сам результат гри з \”Чорноморцем\” став логічним завершенням сезону, неоднозначного і загалом успішного, якщо зважати на результати виступів команди за останні роки. 
Місце в турнірній таблиці – 6

26.05.09 Кривбас – Ворскла – 0:2
Главіна 9, Сачко 60
Ворскла: Величко, Бойко, Даллку, Чеснаков, Цуррі, Главіна (Єсін, 46), Маркоскі, Краснопьоров, Кулаков (Безус, 84), Деспотовскі, Сачко (Чичиков, 71).
Заключний матч, здавалося, не мав вже значення для обох команд. Однак перемога \”Ворскли\” цілком заслужено дозволила команді у підсумку посісти п\’яте місце. А якщо зважите на те, що полтавці поступилися четвертим рядком донецькому \”Металургу\” лише за додатковими показниками (гіршою різницею м\’ячів), можна вважати, що сезон ворсклянам удався на славу. До того ж – попереду був фінал Кубка!

Підсумкове місце в турнірній таблиці – 5

Фото Олега Журавльова

Погода