Новини - 12-11-2009, 01:11 - sasa 221

Вшанування переможців та призерів міжнародних змагань

Вшанування переможців та призерів міжнародних змагань

У першого заступника голови ОДА Івана Близнюка вже за доброю традицією відбулося вшанування переможців та призерів міжнародних змагань, що відбулися в період з липня по жовтень. Цього разу призову суму в 150 тисяч гривень, яку ми виділили для спортсменів, оголосити не соромно – похвалився у вступному слові Іван Федорович. Після чого заступник начальника управління з питань фізичної культури та спорту Марина Маріна розповіла про присутніх спортсменів та їх тренерів.

Кременчужанин Віталій Попович став срібним призером на чемпіонаті світу з дзюдо серед юніорів, що відбувся в Парижі. На шляху до фіналу наш спортсмен, виступаючи у вазі до 73 кг, переміг дзюдоїстів з Росії, Грузії, Ірландії і навіть господаря змагань. Наставник Віталія тренер юніорської збірної України по дзюдо Василь Волошин розповів, що його вихованець був єдиним представником Полтавщини на чемпіонаті світу. Попович не тільки виконав норматив майстра спорту міжнародного класу, а й вніс свій вагомий вклад в скарбничку збірної. Наша юніорська команда вперше посіла друге місце.

Полтавець Едуард Шеметило на чемпіонаті Європи з веслування на байдарках і каное (марафон), що відбувся у польському місті Оструда поділив першу та другу сходинку з іспанцем. Для нашого спортсмена ці змагання видалися неймовірно складними і справа не в тому, що стояла спека чи потрібно було долати 25 кілометрову відстань. Ми, на жаль, відстаємо від своїх суперників ще й в технічному оснащенні. Якщо каное іспанців, які вели боротьбу за золото важить 10 кг, то Едуард був змушений на собі тягти всі 18. І це сказано в прямому розумінні, адже через кожні 150 метрів учасники робили перебіжки.  – Такої цікавої і напруженої боротьби місцеві вболівальники, та й навіть досвідчені веслувальники, не бачили – ділиться враженнями заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное Олег Камерилов. Суперники йшли до фінішу протягом усієї дистанції нога в ногу, і навіть судді слідкували , затамувавши подих, а чи витримає такий темп українець. У підсумку Едуард Шеметило єдиний спортсмен, який отримав ще й спеціальну нагороду «За волю до перемоги».

Не менш вражаючи результати показали полтавські плавці на чемпіонаті Європи серед інвалідів, що відбувся в Рейк’явіку. Найбільшу кількість нагород зібрав чемпіон пекінської паралімпіади Дмитро Виноградець. Він завоював три золота та два срібла, при цьому встановивши два європейських та світовий рекорди. У нашого спортсмена основні конкуренти азіати, а тому в боротьбі з європейцями інтриги не було. До цього на чемпіонатах Європи у 14 років серед українців золото ніхто не здобував, але цього разу такого результату досягла полтавка Оксана Хруль. До своєї перемоги вона ще додала бронзу стометрівці брасом. Перше місце в естафеті 4х50 також виборола Наталія Шестопал. Євген Богодайко швидше за всіх подолав стометрівку на спині та посів друге місце на 200 м у комплексному плаванні. Заслужений тренер України з плавання Галина Бойко розповіла, що полтавські спортсмени наполегливо готувалися до змагань, але все ж були проблеми з базою та фінансуванням. Та ще й в Ісландії організатори неприємно здивували. У спорткомплексі була відсутня розминочка ванна, харчування та умови проживання на низькому рівні. Та все ж результат є і тренер ним задоволена.

На завершення зустрічі перший заступник голови ОДА Іван Близнюк вручив конверти з грошовими винагородами і пообіцяв вирішення питання побудови нового басейну у Полтаві. 

Володимир СУЛИМЕНКО

Погода