Новини - 30-08-2024, 09:08 - admin 116

Як «Ворскла» з «Динамо» в Кубку України грала

Першим суперником "Ворскли" в Кубку стане срібний призер минулого чемпіонату.
Як «Ворскла» з «Динамо» в Кубку України грала

На цьому тижні відбулося жеребкування 1/8 фіналу розіграшу Кубка України з футболу сезону 2024/25.

Полтавська «Ворскла», яка була вільна від ігор на попередніх стадіях, дістала в суперники київське «Динамо». Базова дата матчів 1/8 фіналу — 30 жовтня.

Маємо не перший випадок, коли полтавці й кияни зустрічаються між собою в кубковому матчі. Пригадаємо, як це було раніше.

Сезон – 2002/03. Стадія – 1/4 фіналу. «Динамо» – «Ворскла» 1:0, «Ворскла» – «Динамо» 0:4

У сезоні 2002/03 «Ворсклу» серйозно лихоманило. Але, незважаючи на це, команда зуміла дістатися 1/4 фіналу Кубка України. У більшій мірі сприяли цьому не найсильніші суперники на попередніх етапах – білоцерківська «Рось», мелітопольський «Олком» на ірпінська «Нафком-Академія». Усіх суперників ворскляни пройшли з перевагою в один м’яч, а для перемоги над ірпінцями знадобився додатковий час і вихід на заміну в якості польового гравця Віталія Постранського – частина гравців не вийшла на гру через заборгованості по зарплаті.

Втім, результат першого матчу з «Динамо» залишав найбільшим оптимістам навіть надію на прохід у півфінал. Підопічні Андрія Баля надійно оборонялися і в одній з рідких контратак могли навіть забити першими – майстерності не вистачило Чуквуді Нвогу. Але ближче до кінця зустрічі клас «Динамо» взяв своє й Максим Шацьких ударом головою забив переможний гол.

На початку матчу-відповіді «Ворскла» виглядала непогано, створила пару хороших моментів, а потім пропустила гол від Юрія Дмитруліна. Якщо в першому таймі ще вдавалося тримати інтригу, то після перерви полтавці просто «розсипалися» – голи Шацьких, Мелащенка й Рінкона довели рахунок до розгромного. В цілому, як на свій тодішній стан, полтавці виглядали достойно й виступ у розіграші Кубку України сезону 2002/03 можуть занести собі в актив.

Сезон – 2019/20. Стадія – Фінал. «Динамо» – «Ворскла» 1:1, по пенальті 8:7

У сезоні 2019/20 «Ворскла» вдруге в своїй історії дісталася фіналу й цей успіх пов’язаний з іменем головного тренера – Юрія Максимова. Прийнявши полтавців по ходу першого кола як безнадійного аутсайдера (з Віталієм Косовським команда «упала» на останнє місце), досвідчений тренер зумів швидко стабілізувати гру, зимою провів точкову й якісну селекцію (прийшли Степанюк, Пуцлін, Кулач) й навесні спочатку здивував в 1/8 фіналу чернігівську «Десну» Олександра Рябоконя, а потім у півфіналі по пенальті пройшов «Маріуполь».

Зумів Юрій Максимов налаштувати свою команду й на фінал. Ворскляни зробили все від них залежне, щоб вдруге здобути трофей, навіть забили першими в дебюті зустрічі. Але мінімальну перевагу не втримали, а неймовірна серія пенальті залишилася за киянами.

І ось нова зустріч у сезоні 2024/25.

Олександр Данник

Фото – Прес-служба УАФ

Погода