Ретро - 11-12-2009, 09:12 - sasa 242

Закарпатці у “Ворсклі”

Закарпатці у “Ворсклі”

Свого часу чимало вихованців закарпатського футболу виступали в складі полтавського клубу. Це й не випадково, адже цей край дав цілу плеяду видатних футболістів, які з успіхом виступали в провідних командах не тільки колишнього СРСР, але й Угорщини, Словаччини.

При формуванні «Колгоспника» не обійшлося без футболістів із Закарпаття. У перші роки існування команди в її складі виступали: Степан Горват, Микола Телінгер, Золтан Бреньо, Аладар Пельчарський, Степан Сабо. Усі вони допомогли в становленні команди.

ТЕЛІНГЕР Микола Георгієвич

Телінгер Микола Георгієвич народився 7 листопада 1932 року в Мукачевому. Півзахисник.

Грою шістнадцятирічного Миколи Телінгера, який вирізнявся з­поміж своїх ровесників своєю наполегливістю, манерою гри, зацікавилися тренери мукачівського «Авангарду» й запросили школяра виступати за «дубль», а через два роки Микола вже одягнув футболку «основи».
На той час однією з провідних команд у місті над Латорицею була футбольна дружина «Динамо», що успішно виступала в чемпіонаті України серед КФК (II-а група). У її складі значиться і 20¬річний Микола Телінгер.

У грудні 1952 року мукачевця призвано на строкову службу у Львів (спортрота). Один футбольний сезон грав за армійців міста Лева, а наступні два – за СКА (Івано-Франківськ). У складі останньої команди в 1954 році став чемпіоном Збройних Сил СРСР.

1956 рік – мукачевець захищає кольори полтавського «Колгоспника», де став володарем Кубка України, а через рік у його складі Микола Телінгер став чемпіоном Європи серед сільських команд країн, що входили до Варшавського договору.

1958-1959 роки – Микола Телінгер гравець ужгородського «Спартака».

БРЕНЬО Золтан Матвійович

Народився 15 лютого 1929 року в Ужгороді. Майстер спорту СРСР, півзахисник, форвард. Перший тренер – відомий ужгородський футбольний фахівець Золтан Дьєрфі-старший. За спеціальністю – механік. За дорослі команди почав виступати вже у 16 років. Спочатку грав за клубну команду ужгородського «Спартака», а в 1949 році у складі збірної команди ДСТ «Буревісник» поїхав у Сталінград, де проходили фінальні матчі на першість ЦР цього спортивного товариства. Ужгородці достойно виступили, на окремих закарпатців звернув увагу тренер місцевої команди майстрів Сергій Плонський і запросив їх виступати за сталінградське «Торпедо». Однак вирішив залишитися лише Золтан Бреньо.

У 1953 році ужгородець грає за московське «Торпедо», яке в цьому ж році стало бронзовим призером чемпіонату колишнього Союзу. У наступному ж році вже виступав за команду майстрів класу «А» – «Торпедо» (Горький).

У 1955 році повернувся в рідне місто над Ужем і одягнув футболку місцевого «Спартака» за який провів два футбольні сезони.

1957-1958 роки – гравець команди «Колгоспник» (Полтава). У складі цього футбольного колективу був учасником III Міжнародних ігор сільської молоді в місті Влоцлавек (Польща). «Колгоспник» став переможцем цього престижного турніру. А старшим тренером полтавців у той період був відомий у минулому футболіст Йосип Давидович Ліфшиць.

Сайт уболівальників «Ворскла»

Погода