Матчі - 24-10-2021, 09:10 - admin 2357

Зіпсоване свято футболу

Вилучення Тілля зламало гру "Ворскли" проти "Шахтаря".
Зіпсоване свято футболу

“Ворскла” (Полтава) – “Шахтар” (Донецьк) 0:2 (0:0)

Протокол матчу

Уже не пригадаю, коли «Ворскла» підходила до матчу з «Шахтарем» в якості прямого конкурента. Не після перших двох-трьох турів, а після третини турнірної дистанції. Проте цього разу було саме так.

Перед дванадцятим туром команда Юрія Максимова перебувала на третьому місці й відставала від «гірників» на два очка.  Й у випадку перемоги могла посісти, хай і тимчасово, другу лігочемпіонівську позицію. «Шахтарю» потрібно було перемагати не тільки для того, щоб не пропустити вперед полтавців, а й для продовження чемпіонської гонки з київським «Динамо».

На фоні кадрових втрат

Перед матчем у команд був різний психологічний настрій: «Ворскла» виграла чотири крайніх матчі чемпіонату, а «Шахтар» посеред тижня отримав гучного ляпаса в Лізі чемпіонів від мадридського «Реала». 0:5, хоч і від європейського гранда, дуже неприємно.

Що стосується кадрових втрат, то вони не оминули ні господарів, ні гостей. У полтавців через хвороби й травми до стартового протоколу не потрапили Чеснаков, Пуцлін, Вакула та Бондаренко. Роберто Де Дзербі не привіз до Полтави Матвієнка, Корнієнка, Кривцова, Маркоса Антоніо й Дентіньо. Втім, глибина складу дозволяє донеччанам, як і мінімум у чемпіонаті, міняти цих гравців практично безболісно. У випадку «Ворскли» ситуація складніша. Якщо для стартового складу гравці ще набралися, то на заміні перебувала переважно молодь. А з креативних виконавців, які могли б теоретично підсилити гру попереду, був лише Іван Пешич.

Не можна не згадати, напевне, про найголовнішу втрату «Ворскли». На тренерському містку був відсутній Юрій Максимов, який отримав червону картку в попередньому матчі полтавської команди проти «Олександрії».

До і після

Незважаючи на всі проблеми, гру «Ворскла» розпочала з хорошим настроєм. Вже на 7-й хвилині ледь не забив курйозний гол Яворський. Після подачі кутового з правого флангу Тіллем «гірники» намагалися вибити м’яча, однак влучили в оборонця полтавців й після рикошету «кулястий» ледь не залетів у ворота. Ще через хвилину з лінії штрафного майданчика пробивав Тілль – невдало.

Найкращий шанс для того, щоб відкрити рахунок у матчі, «Ворскла» втратила на 13-й хвилині. Знову подача кутового з правого флангу в виконанні Тілля й Тамм пробиває головою в нижній кут – м’яч чіпляє сітку лише з зовнішнього боку. На 18-й хвилині добре відкривається на дальній стійці Пердута, але акцентований удар у Ігоря не виходить – Трубін легко забирає м’яча.

«Шахтар» у перші півгодини гри виглядав важко. У діях «гірників» не простежувалося звичної легкості й швидкості, а напруга біля воріт Різника якщо й  виникала, то лише в результаті «обрізок» полтавських футболістів.

Усе для команди Де Дзербі змінила 29-та хвилина. Чергова небезпечна атака «Ворскли», індивідуальний прохід Тілля. Олівьє вривається до штрафного майданчика, прокидає м’яча повз захисника й намагається випередити Трубіна. Не виходить. Люксембурзький легіонер полтавців, який на той момент уже мав жовту картку, пішов до кінця й зачепив воротаря суперника. Головний арбітр матчу Сергій Бойко показав гравцю «Ворскли» другу жовту карту. Так наша команда залишилася в меншості.

Можна довго дискутувати про «букву закону» й «дух гри». Вболівальники «Ворскли» знайдуть аргументи за те, що повторне попередження можна було не показувати. Прихильники «Шахтаря» знайдуть аргументи на користь рішення Бойка. У мене ж залишається лише одне питання: чи показав би цей рефері в аналогічній ситуації другу жовту картку гравцю «Шахтаря»?

Цей епізод розділив матч на «до» і «після». До кінця першого тайму «Ворскла» ще змогла чинити опір, хоча Фернандо й мав відкривати  рахунок, коли не влучив у ворота з кількох метрів, замикаючи дальню стійку. А ось після перерви стало набагато важче.

Три заміни – й «Шахтар» оживає

Відразу після перерви Де Дзербі проводить потрійну заміну. На полі з’являються швидкі й технічні гравці: Тете й Соломон. Вістря атаки підсилюється виходом Сікана. Отримавши впевненість завдяки чисельній перевазі й «свіжу кров», донеччани взяли штрафний майданчик «Ворскли» в облогу. Полтавці оборонялися самовіддано, але двічі таки пропустили.

На 65-й хвилині Тете вдало зіграв на добиванні, а на 79-й хвилині ударом з п’ятнадцяти метрів Різника «пробив» Соломон. Ще за рахунку 0:0 ворскляни мали два напівмомента, однак перетворити їх на гол не змогли. Перевага гостей в другому таймі була помітна й перемога «Шахтаря» цілком закономірна. Хоча за гри в рівних складах усе могло скластися по-іншому.

Переналаштуватися на кубок

Попри поразку, ніякої глобальної трагедії не склалося. «Ворскла» продовжує перебувати в групі лідерів і вже в середу стартує в Кубку України матчем проти рівненського «Вереса». Побажаємо підопічним Юрія Максимова успіху, а травмованим і хворим гравцям полтавської команди – якнайшвидшого повернення на поле.

Олександр Данник  

Фото УПЛ

Погода